Podatek od sprzedaży mieszkania ze spadku.

Witam sprzedałam mieszkanie które nabyłam w spadku po rodzicach ustawowo nastąpiło to w 2012 roku a sądownie 2019 czy muszę zapłacić podatek od sprzedaży.
anonim cytuj
03-11-2023
Nie. Sąd tylko potwierdził fakt nabycia spadku, do którego doszło w 2012 r.

anonim cytuj
03-11-2023
Po nabyciu spadku byłam w urzędzie skarbowym i byłam zwolniona z podatku.

anonim cytuj
03-11-2023
Notariusz przy sprzedaży nie żądał zaświadczenia z urzędu skarbowego?

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Kupno domu w trakcie jego legalizacji.
Planuję kupno domu, mam już uzgodnione warunki ze sprzedającym, mam jednak kilka wątpliwości. Sprzedający jest w trakcie procesu legalizacji domu, ponieważ wykonał samowolnie adaptację poddasza i dobudował do bryły domu garaż i taras. Dodatkowo nieruchomość ma prawo pierwokupu przez KOWR. Sprzedający chce również zadatek (nie zaliczkę) w kwocie 50 tysięcy złotych. Czy w tej sytuacji odpowiednie będzie zawarcie umowy przedwstępnej warunkowej, gdzi...
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna?
W jaki sposób pociągnąć do odpowiedzialności byłego małżonka, który przestał płacić alimenty na syna? Były mieszka w Niemczech. Znam miejsce jego pracy. Od 2 miesięcy nie odzywa się, nie odbiera telefonu. Ja zarabiam 3000 i na fundusz się nie kwalifikuję....
Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...

Wyszukiwarka