Czy wpłata na konto to darowizna?

Jestem upoważniona do konta bankowego mojego partnera.
Czy jak wpłacam raz w miesiącu na jego konto większe sumy tzn. 3000€ trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego jako darowiznę?
Do jakiej sumy można wpłacać żeby nie trzeba było płacić podatku?
anonim cytuj
02-11-2023
Czyje pieniądze wpłacasz? Jaki jest zakres upoważnienia?
Pieniądze są mojego partnera. Upoważnienie jest w zakresie wpłaty i wypłaty pieniędzy z konta.

Skoro wpłacasz jego środki na jego konto to nie jest to żadna darowizna.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Za co właściciel może potrącić pieniądze z kaucji ?
Witam, wynajmowałem mieszkanie 2,5 roku. Zapłaciłem kaucje na początku i teraz czeka mnie rozliczenie i zwrot. Za co mogą a za co nie mogą odciągnąć mi od kaucji? Wiadomo rzeczy, które się zużywają nie powinni ale każdy inaczej to interpretuje. Stąd moje pytanie. Czy za blachę z piekarnika mogą mi odciągnąć? Blacha używana jakieś lekkie zabrudzenia są ale w granicach normy - normalne użytkowanie. Czy jak stało auto na miejscu parkingowym na dwo...
zasiłek dla bezrobotnych
Witam, w przypadku gdy rozwiązanie umowy o pracę nastąpiło ze strony pracownika (przeprowadzka do innego miasta oddalonego o 300km), to czy istnieje możliwość uzyskania natychmiastowo zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji jako osoba bezrobotna? Przeczytałam, że gdyby to było porozumienie stron i na świadectwie pracy byłaby wzmianka o przeprowadzce to zasiłek by przysługiwał. A jak jest w przypadku wypowiedzenia ze strony pracownika?...
Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...
Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...

Wyszukiwarka