Gmina jako spadkobierca.

Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty.
anonim cytuj
02-11-2023
A toczy się postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku?
Rodzina spadek odrzuciła notarialnie (obciążenia na hipotece wielokrotnie przekraczały wartość mieszkania). Co robi w tej sprawie gmina nie wiem.

Wspólnocie mieszkaniowej przysługuje prawo do złożenia wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. Tak by sąd to postepowanie przeprowadził.
Czyli złożyć wniosek do sądu? Tak po prostu. I sąd zasądzi w przypadku, gdy innych spadkobierców brak, że spadek nabywa gmina.
A co z obciążeniem hipoteki w takiej sytuacji? To ostatnie pytanie wyłącznie z ciekawości.

To problem spadkobiercy. Hipoteka nie wygaśnie.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Praca w trakcie zwolnienia lekarskiego.
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony. W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa. Moje pytania: 1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%? 2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia) 3. Czy podczas zwolnienia l...
Mąż zadłuża siebie/nas. Co robić?
Dzień dobry. Jestem emerytką. Mój mąż z którym faktycznie już tylko mieszkamy w jednym domu, tzw. pożycie dawno ustało, gospodarstwa też prowadzimy osobne chociaż pod jednym dachem ma problem alkoholowy i to duży co było jedną z przyczyn naszego rozstania. Formalnie jednak pozostajemy małżeństwem i mamy wspólnotę majątkową. Mąż też jest emerytem. Ostatnio dowiedziałam się, że mąż trafił w dziwne towarzystwo z którym pije i pod jego wpływem zaczą...
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...
Odpowiedzialność za stan kasetki.
Ktoś okradł kasetkę w pracy. Sprawa wygląda tak, że pracuje jako rejestratorka medyczna w przychodni stomatologicznej. Na rejestracji jest nas 4. Lekarzy jest więcej i asystentek również. Również u nas jest pomoc nocna, wiec praca przychodni jest całodobowa. Zmiany wyglądają następująco: od poniedziałku do piątku od 9:00 do 19:00, od 19 jest dyżur do 7 rano a w weekendy 24h. Pewnego dnia zamykałyśmy kasę we 3. Wszystko było dobrze sprawdzone, ...

Wyszukiwarka