Jak napisać testament?

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny. Testamenty pisane własnoręcznie mogą ulec zniszczeniu, zakwestionowane przez innych spadkobierców, a nawet sfałszowane.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.

W Polskim prawie istnieją dwa podstawowe sposoby sporządzenia testamentu:

Testament notarialny:
Testament sporządzony przez notariusza ma szereg zalet. Jest trwały, jasno sformułowany i trudno go zakwestionować. Do jego sporządzenia wystarczy udanie się do biura notarialnego, gdzie notariusz sporządzi akt na podstawie wskazówek testatora. Akt ten zostanie zarchiwizowany, co zabezpiecza go przed zgubieniem czy zniszczeniem. Jest to zazwyczaj rekomendowane rozwiązanie, zwłaszcza gdy chodzi o duże wartości majątkowe lub skomplikowane sytuacje rodzinne.

Testament własnoręczny:
Taki testament musi być napisany i podpisany całościowo własnoręcznie przez testatora. Właśnie własnoręczność zapewnia jego ważność. Musi on zawierać datę sporządzenia. Należy pamiętać, by przechowywać go w bezpiecznym miejscu. Chociaż testament własnoręczny jest równie ważny jak testament notarialny, niesie za sobą pewne ryzyka - jak choćby ryzyko zagubienia, zniszczenia czy braku jasności w sformułowaniach.

Jeżeli Twoja mama decyduje się na sporządzenie testamentu, powinna dokładnie określić, co ma trafić w Twoje ręce po jej śmierci. W przypadku nieruchomości warto podać dokładny adres i ewentualnie numer księgi wieczystej.

Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny.

To prawda, testament notarialny ma wiele zalet, które zostały wymienione wyżej. Ważne jest, by dokonać świadomego wyboru formy testamentu, mając na uwadze konkretną sytuację majątkową i rodzinno-prawną testatora.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie nieruchomości.
Czy w opisanej sytuacji jest możliwość przejęcia domu wraz z działką przez zasiedzenie? Moja babcia jest zameldowana w budynku od ponad 30 lat, został jej przydzielony lokal w domu wielorodzinnym z urzędu dzielnicy. W innych lokalach budynku mieszkała dalsza rodzina, aktualnie w jednym z lokali mieszka mój brat od ok 5 lat i wciąż babcia. Jest to dom z dużą działką do niego przydzieloną. Domem właściciel się nie interesuje od xx lat właściwie na...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Zajęcie wynagrodzenia.
Od kilku lat płacę alimenty na dzieci w kwocie 2 tys. Otrzymałem dzisiaj pismo od komornika dot. zajęcia wynagrodzenia w związku z niespłaconym kredytem bankowym. Zarabiam 5 tys. na rękę, 2 tys. oddaję dzieciom. Czy w takiej sytuacji komornik zabierze mi całą kwotę powyżej minimalnego wynagrodzenia, tj. zostawi tylko 2.709,48 zł ? Jeżeli z tego oddam 2 tys. zł na dzieci, to na życie zostanie mi tylko 709,48zł. Co powinienem zrobić, żeby komornik ...

Wyszukiwarka