Jak napisać testament?

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny. Testamenty pisane własnoręcznie mogą ulec zniszczeniu, zakwestionowane przez innych spadkobierców, a nawet sfałszowane.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.

W Polskim prawie istnieją dwa podstawowe sposoby sporządzenia testamentu:

Testament notarialny:
Testament sporządzony przez notariusza ma szereg zalet. Jest trwały, jasno sformułowany i trudno go zakwestionować. Do jego sporządzenia wystarczy udanie się do biura notarialnego, gdzie notariusz sporządzi akt na podstawie wskazówek testatora. Akt ten zostanie zarchiwizowany, co zabezpiecza go przed zgubieniem czy zniszczeniem. Jest to zazwyczaj rekomendowane rozwiązanie, zwłaszcza gdy chodzi o duże wartości majątkowe lub skomplikowane sytuacje rodzinne.

Testament własnoręczny:
Taki testament musi być napisany i podpisany całościowo własnoręcznie przez testatora. Właśnie własnoręczność zapewnia jego ważność. Musi on zawierać datę sporządzenia. Należy pamiętać, by przechowywać go w bezpiecznym miejscu. Chociaż testament własnoręczny jest równie ważny jak testament notarialny, niesie za sobą pewne ryzyka - jak choćby ryzyko zagubienia, zniszczenia czy braku jasności w sformułowaniach.

Jeżeli Twoja mama decyduje się na sporządzenie testamentu, powinna dokładnie określić, co ma trafić w Twoje ręce po jej śmierci. W przypadku nieruchomości warto podać dokładny adres i ewentualnie numer księgi wieczystej.

Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny.

To prawda, testament notarialny ma wiele zalet, które zostały wymienione wyżej. Ważne jest, by dokonać świadomego wyboru formy testamentu, mając na uwadze konkretną sytuację majątkową i rodzinno-prawną testatora.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kaucji za niewynajmowane mieszkanie.
Miałam wynająć mieszkanie, właściciel prosił o wpłacenie kaucji, ponieważ powiedziałam że chcę to mieszkanie wynająć. Kaucja miała wynosić 2500 zł, ale wpłaciłam 1800 zł z powodów prywatnych przelewem a w tytule było napisane kaucja. Wysłałam mu przez messenger swoje dane, bo miał sporządzić umowę, ale finalnie jej nie podpisałam ani nie widziałam na oczy. Z powodu spraw prywatnych postanowiłam jednak nie wynajmować tego mieszkania o czym powiado...
Darowizna i skarga pauliańska.
Witam, znajoma otrzymała od ojca darowiznę nieruchomości 12.06.2018r. Teraz otrzymała informację z firmy windykacyjnej KRUK o zadłużeniu ojca w kwocie ponad 200 tyś zł oraz, że został złożony pozew do sądu w dniu 07.06.2023r. ze skargą pauliańską. Czy zwrot darowizny uchroni ją przed spłatą ? jeszcze zapytanie: nieruchomość nie jest warta tej kwoty zadłużenia, a sąd wyda nakaz to czy pozostałą różnicę będzie musiała spłacać ?...
Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
Przywłaszczenie przez pracownika dużej sumy pieniężnej.
Dzień dobry. Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu. Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała...

Wyszukiwarka