Jak napisać testament?

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny. Testamenty pisane własnoręcznie mogą ulec zniszczeniu, zakwestionowane przez innych spadkobierców, a nawet sfałszowane.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.

W Polskim prawie istnieją dwa podstawowe sposoby sporządzenia testamentu:

Testament notarialny:
Testament sporządzony przez notariusza ma szereg zalet. Jest trwały, jasno sformułowany i trudno go zakwestionować. Do jego sporządzenia wystarczy udanie się do biura notarialnego, gdzie notariusz sporządzi akt na podstawie wskazówek testatora. Akt ten zostanie zarchiwizowany, co zabezpiecza go przed zgubieniem czy zniszczeniem. Jest to zazwyczaj rekomendowane rozwiązanie, zwłaszcza gdy chodzi o duże wartości majątkowe lub skomplikowane sytuacje rodzinne.

Testament własnoręczny:
Taki testament musi być napisany i podpisany całościowo własnoręcznie przez testatora. Właśnie własnoręczność zapewnia jego ważność. Musi on zawierać datę sporządzenia. Należy pamiętać, by przechowywać go w bezpiecznym miejscu. Chociaż testament własnoręczny jest równie ważny jak testament notarialny, niesie za sobą pewne ryzyka - jak choćby ryzyko zagubienia, zniszczenia czy braku jasności w sformułowaniach.

Jeżeli Twoja mama decyduje się na sporządzenie testamentu, powinna dokładnie określić, co ma trafić w Twoje ręce po jej śmierci. W przypadku nieruchomości warto podać dokładny adres i ewentualnie numer księgi wieczystej.

Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny.

To prawda, testament notarialny ma wiele zalet, które zostały wymienione wyżej. Ważne jest, by dokonać świadomego wyboru formy testamentu, mając na uwadze konkretną sytuację majątkową i rodzinno-prawną testatora.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...
Kwarantanna a L4
Kwarantanna a L4. Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji. Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
czy na umowie zlecenie musze odrabiać dni za chorobowe?
Pracuje na umowę zlecenie. Na 3 dni, łącznie z dziś miałam l4. Jutro wracam do pracy. Za te 3 dni przychodziła za mnie szefowa do pracy. Teraz słyszałam, że będę musiała odrabiać te godziny co byłam na zwolnieniu. Czy to na umowie zlecenie jest zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka