Jak napisać testament?

Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.
anonim cytuj
27-10-2023
Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny. Testamenty pisane własnoręcznie mogą ulec zniszczeniu, zakwestionowane przez innych spadkobierców, a nawet sfałszowane.

anonim cytuj
27-10-2023
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć jak mama ma napisać testament? Chce przekazać mi mieszkanie, moje rodzeństwo nie żyje, ojciec też. Mieszkanie jest własnościowe w bloku.

W Polskim prawie istnieją dwa podstawowe sposoby sporządzenia testamentu:

Testament notarialny:
Testament sporządzony przez notariusza ma szereg zalet. Jest trwały, jasno sformułowany i trudno go zakwestionować. Do jego sporządzenia wystarczy udanie się do biura notarialnego, gdzie notariusz sporządzi akt na podstawie wskazówek testatora. Akt ten zostanie zarchiwizowany, co zabezpiecza go przed zgubieniem czy zniszczeniem. Jest to zazwyczaj rekomendowane rozwiązanie, zwłaszcza gdy chodzi o duże wartości majątkowe lub skomplikowane sytuacje rodzinne.

Testament własnoręczny:
Taki testament musi być napisany i podpisany całościowo własnoręcznie przez testatora. Właśnie własnoręczność zapewnia jego ważność. Musi on zawierać datę sporządzenia. Należy pamiętać, by przechowywać go w bezpiecznym miejscu. Chociaż testament własnoręczny jest równie ważny jak testament notarialny, niesie za sobą pewne ryzyka - jak choćby ryzyko zagubienia, zniszczenia czy braku jasności w sformułowaniach.

Jeżeli Twoja mama decyduje się na sporządzenie testamentu, powinna dokładnie określić, co ma trafić w Twoje ręce po jej śmierci. W przypadku nieruchomości warto podać dokładny adres i ewentualnie numer księgi wieczystej.

Najlepiej sporządzić testament w biurze notarialnym., gdzie będzie on bezpieczny.

To prawda, testament notarialny ma wiele zalet, które zostały wymienione wyżej. Ważne jest, by dokonać świadomego wyboru formy testamentu, mając na uwadze konkretną sytuację majątkową i rodzinno-prawną testatora.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...
Zasiłek chorobowy
Od 21.06 przebywam na l4 z tym, że zatrudniony byłem do 31.08. Chorobowe kontynuuje bez przerwy i teraz pytanie czy maksymalnie mogę chorować 182 dni czy 91 po ustaniu zatrudnienia ...
Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...
Darowizna
Witam, mam takie pytanie. Babcia około 10 lat temu przepisała w darowiźnie i z umową dożywotnią mieszkanie na swojego syna, syn ten nigdy się babcią nie zajmował, nie pomagał. Przez jego niedopilnowanie babcia zażywała przeterminowane leki i była parę razy w szpitalu, ostatni raz w listopadzie 2019 roku, w tym również roku postanowiłam razem z mamą i moim mężem wziąć babcie do siebie. Od tego czasu babcia mieszka z nami, a jedyny telefon od syna ...

Wyszukiwarka