Jak się dowiedzieć czy ktoś odrzucił spadek ?

W jaki sposób można dowiedzieć się, że ktoś odrzucił spadek notarialnie? Oczywiście w sytuacji, że nikt z rodziny nie chce udzielić takiej informacji.
anonim cytuj
22-10-2023
Dzwonisz do sądu rejonowego na infolinię i Ci udzielają takiej informacji. Tak sprawdziliśmy ostatnio czy ktoś odrzucił spadek po zmarłym (datę zgonu i imię i nazwisko należy podać). Sprawdzą co w ogóle widnieje na koncie zmarłego tzn. sprawy spadkowe, odrzucenie spadku czy jakieś sprawy sądowe. Nam sprawdzili i okazało się ze spadku nikt nie odrzucił oraz podano, że jest jakaś sprawa w sądzie związana z firma X, którą sprawdziliśmy po nazwie i jest to firma ściągająca długi.

anonim cytuj
22-10-2023
No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy nie mogę złożyć wniosku o odrzucenie spadku po babci przez nieletniego, za nim tego spadku nie odrzuci ojciec. A z ojcem nie ma kontaktu i pojawia się pytanie skąd będę wiedzieć że on odrzucił spadek, jeśli zrobi to notarialnie.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...
Oszustwo w internecie
Witam, Jakie powinnam podjąć kroki jesli nie dostałam zamówionego artykułu ze sklepu internetowego? Zamówienie nie jest duże bo na 36 zł tylko ale nie chce pozwolić na oszustwo i chce pociągnąć to dalej. Czy taka mała kwota kwalifikuje się do poniesienia konsekwencji? Sprzedawca twierdzi, że minęło ponad 100 dni od momentu w którym zgłosiłam brak dostarczonego towaru i nie należy mi się ani zwrot ani ponowna wysyłka. Oczywiscie jest to kłamstwo ...
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...

Wyszukiwarka