Jak się dowiedzieć czy ktoś odrzucił spadek ?

W jaki sposób można dowiedzieć się, że ktoś odrzucił spadek notarialnie? Oczywiście w sytuacji, że nikt z rodziny nie chce udzielić takiej informacji.
anonim cytuj
22-10-2023
Dzwonisz do sądu rejonowego na infolinię i Ci udzielają takiej informacji. Tak sprawdziliśmy ostatnio czy ktoś odrzucił spadek po zmarłym (datę zgonu i imię i nazwisko należy podać). Sprawdzą co w ogóle widnieje na koncie zmarłego tzn. sprawy spadkowe, odrzucenie spadku czy jakieś sprawy sądowe. Nam sprawdzili i okazało się ze spadku nikt nie odrzucił oraz podano, że jest jakaś sprawa w sądzie związana z firma X, którą sprawdziliśmy po nazwie i jest to firma ściągająca długi.

anonim cytuj
22-10-2023
No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy nie mogę złożyć wniosku o odrzucenie spadku po babci przez nieletniego, za nim tego spadku nie odrzuci ojciec. A z ojcem nie ma kontaktu i pojawia się pytanie skąd będę wiedzieć że on odrzucił spadek, jeśli zrobi to notarialnie.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...
Alimenty od dziadków.
Przyznano mi alimenty na córkę od dziadków ojca. Czy alimenty z funduszu alimentacyjnego są dalej ważne z racji ze ojciec nie płaci? Czy te alimenty od dziadków są to tylko alimenty uzupełniające? Czy należą mi się alimenty z fa jeśli dostałam alimenty od dziadków dziecka?...
wniosek do funduszu alimentacyjnego
Dzień dobry. Złożyłam wniosek w funduszu alimentacyjnym na dziecko z pierwszego związku. Mam jeszcze dziecko z drugiego związku, które wpisałam w skład rodziny oraz siebie oczywiście. Zadzwonila do mnie pani urzędniczka z informacją, że do składu rodziny muszę dopisać mojego ex partnera, z którym mam drugiego syna, bo zalicza się do niej, ponieważ nie ma sądowego wyroku o przyznaniu alimentów, nawet jak płaci sam od siebie alimenty to to się nie ...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...

Wyszukiwarka