Jak się dowiedzieć czy ktoś odrzucił spadek ?

W jaki sposób można dowiedzieć się, że ktoś odrzucił spadek notarialnie? Oczywiście w sytuacji, że nikt z rodziny nie chce udzielić takiej informacji.
anonim cytuj
22-10-2023
Dzwonisz do sądu rejonowego na infolinię i Ci udzielają takiej informacji. Tak sprawdziliśmy ostatnio czy ktoś odrzucił spadek po zmarłym (datę zgonu i imię i nazwisko należy podać). Sprawdzą co w ogóle widnieje na koncie zmarłego tzn. sprawy spadkowe, odrzucenie spadku czy jakieś sprawy sądowe. Nam sprawdzili i okazało się ze spadku nikt nie odrzucił oraz podano, że jest jakaś sprawa w sądzie związana z firma X, którą sprawdziliśmy po nazwie i jest to firma ściągająca długi.

anonim cytuj
22-10-2023
No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy nie mogę złożyć wniosku o odrzucenie spadku po babci przez nieletniego, za nim tego spadku nie odrzuci ojciec. A z ojcem nie ma kontaktu i pojawia się pytanie skąd będę wiedzieć że on odrzucił spadek, jeśli zrobi to notarialnie.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.
mam dwa pytania. Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie? Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszc...
Jak odzyskać od komornika alimenty, zabrane na poczet długu?
Jak odzyskać od komornika alimenty, które wziął mi z konta na poczet długu? Były partner wysłał mi na konto alimenty z zaległością, podpisane było że to alimenty, ale nie było to jeszcze załatwione w banku....

Wyszukiwarka