Jak się dowiedzieć czy ktoś odrzucił spadek ?

W jaki sposób można dowiedzieć się, że ktoś odrzucił spadek notarialnie? Oczywiście w sytuacji, że nikt z rodziny nie chce udzielić takiej informacji.
anonim cytuj
22-10-2023
Dzwonisz do sądu rejonowego na infolinię i Ci udzielają takiej informacji. Tak sprawdziliśmy ostatnio czy ktoś odrzucił spadek po zmarłym (datę zgonu i imię i nazwisko należy podać). Sprawdzą co w ogóle widnieje na koncie zmarłego tzn. sprawy spadkowe, odrzucenie spadku czy jakieś sprawy sądowe. Nam sprawdzili i okazało się ze spadku nikt nie odrzucił oraz podano, że jest jakaś sprawa w sądzie związana z firma X, którą sprawdziliśmy po nazwie i jest to firma ściągająca długi.

anonim cytuj
22-10-2023
No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy nie mogę złożyć wniosku o odrzucenie spadku po babci przez nieletniego, za nim tego spadku nie odrzuci ojciec. A z ojcem nie ma kontaktu i pojawia się pytanie skąd będę wiedzieć że on odrzucił spadek, jeśli zrobi to notarialnie.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Pozew o zapłatę.
Jakie pismo powinnam złożyć w sądzie o odzyskanie pieniędzy za niepłacenie rachunków/czynszu itp.? Osoba zameldowana, która mieszka w moim mieszkaniu od dwóch lat nie dokłada się do opłat....
opieka nad chorym dzieckiem - zwrot zasiłku+odsetki
W momencie gdy byłam na zwolnieniu na opieke nad chorym dzieckie. u mnie w pracy zatrudnionych było ponad 20 osób, więc księgowa wypłaciła wynagrodzenie za okres opieki nad chorym dzieckiem. Po miesiącu ZUS również wypłacił mi zasiłek za opieke nad dzieckiem chorym. Teraz zus domaga się zwrotu zasiłku i doliczył odsetki. Błąd wyniknął z winy księgowej. Co mogę zrobić w danej sytuacji? Zwrot pieniędzy OK ale odsteki mam płacić, skoro to księgowa s...
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Rozliczanie PIT-u
Mam pytanie w sprawie rozliczenia pit: jestem osobą poniżej 26 roku życia (kończę pod koniec lutego). W zeszłym roku pracowałam w kilku zakładach pracy zarówno na UOP jak i zlecenie (także jednodniowe). Moje pytanie brzmi, czy muszę rozliczać się z tych wszystkich zatrudnień, czy wystarczy wypełnić jakiś dokument online? Zawsze płaciłam za rozliczenie księgowej, ale wydaje mi się, że stówka za rozliczenie pit zerowego to trochę dużo....

Wyszukiwarka