Jak się dowiedzieć czy ktoś odrzucił spadek ?

W jaki sposób można dowiedzieć się, że ktoś odrzucił spadek notarialnie? Oczywiście w sytuacji, że nikt z rodziny nie chce udzielić takiej informacji.
anonim cytuj
22-10-2023
Dzwonisz do sądu rejonowego na infolinię i Ci udzielają takiej informacji. Tak sprawdziliśmy ostatnio czy ktoś odrzucił spadek po zmarłym (datę zgonu i imię i nazwisko należy podać). Sprawdzą co w ogóle widnieje na koncie zmarłego tzn. sprawy spadkowe, odrzucenie spadku czy jakieś sprawy sądowe. Nam sprawdzili i okazało się ze spadku nikt nie odrzucił oraz podano, że jest jakaś sprawa w sądzie związana z firma X, którą sprawdziliśmy po nazwie i jest to firma ściągająca długi.

anonim cytuj
22-10-2023
No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy nie mogę złożyć wniosku o odrzucenie spadku po babci przez nieletniego, za nim tego spadku nie odrzuci ojciec. A z ojcem nie ma kontaktu i pojawia się pytanie skąd będę wiedzieć że on odrzucił spadek, jeśli zrobi to notarialnie.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Brak płatności za wynajem lokalu.
Wynajmuje lokal na działalność gospodarczą. Niemal od początku był problem z płatnościami za wynajem, w końcu wręczyłam wypowiedzenie na którym jest napisane że najemca do dnia kiedy rozwiązujemy umowę zobowiązuje się do spłaty zadłużenia. Dziś jadę odebrać klucze, ale wiem od wspólnego znajomego że tych pieniędzy ta osoba nie ma. Co mogę teraz zrobić odbierając lokal?...
Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...
Co jeśli ktoś weźmie na mnie pożyczkę?
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...
Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty
Witam. Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co? Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?...

Wyszukiwarka