Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?

Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach.
anonim cytuj
19-10-2023
Oczywiście, należy na etapie postepowania sądowego należy złożyć wniosek o zwrot kosztów zastępstwa procesowego, ale jak ma Pani pełnomocnika to przecież on dokładnie o tym wie.

anonim cytuj
19-10-2023
W polskim systemie prawnym, jeżeli wygra Pani sprawę, istnieje możliwość odzyskania kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego. Odnośnie adwokata:

Zgodnie z art. 98 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona odniosła zwycięstwo w całości lub w części, sąd na jej wniosek może obciążyć przeciwną stronę kosztami procesu. Obejmuje to również wynagrodzenie dla pełnomocnika.
Zasądzenie kosztów procesu zależy od wielu czynników, w tym od tego, jak sąd oceni postępowanie stron w procesie.
Odpowiedź na Post 2:
Masz rację. Jeśli strona korzysta z pomocy prawnika, to w większości przypadków jest to jedno z podstawowych zadań pełnomocnika - dochodzić zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Pełnomocnik powinien odpowiednio przygotować i złożyć wniosek o zwrot kosztów w trakcie trwania procesu, by sąd miał możliwość rozpatrzenia takiego wniosku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Premia
Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)...
pomoc spadek
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Udostępniłam auto koledze i on dostał mandat
Proszę o poradę! Mojemu sąsiadowi udostępniłam auto, niestety stanął na zakazie zatrzymania i ja dostałam mandat, przesłałam straży miejskiej jego dane żeby go zapłacił ale jak się okazało on przebywa teraz za granicą nie wiadomo na jak długo i nie może odebrać tego mandatu. Chciałabym zapłacić ten mandat tylko nie wiem jak to teraz odwrócić. Z góry dziękuję za pomoc...
Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...

Wyszukiwarka