Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?

Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach.
anonim cytuj
19-10-2023
Oczywiście, należy na etapie postepowania sądowego należy złożyć wniosek o zwrot kosztów zastępstwa procesowego, ale jak ma Pani pełnomocnika to przecież on dokładnie o tym wie.

anonim cytuj
19-10-2023
W polskim systemie prawnym, jeżeli wygra Pani sprawę, istnieje możliwość odzyskania kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego. Odnośnie adwokata:

Zgodnie z art. 98 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona odniosła zwycięstwo w całości lub w części, sąd na jej wniosek może obciążyć przeciwną stronę kosztami procesu. Obejmuje to również wynagrodzenie dla pełnomocnika.
Zasądzenie kosztów procesu zależy od wielu czynników, w tym od tego, jak sąd oceni postępowanie stron w procesie.
Odpowiedź na Post 2:
Masz rację. Jeśli strona korzysta z pomocy prawnika, to w większości przypadków jest to jedno z podstawowych zadań pełnomocnika - dochodzić zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Pełnomocnik powinien odpowiednio przygotować i złożyć wniosek o zwrot kosztów w trakcie trwania procesu, by sąd miał możliwość rozpatrzenia takiego wniosku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakaz pracy w innym miejscu-czy jest możliwy?
Czy jest możliwe, aby pracodawca w umowie dodał zakaz pracy u jego konkurencji/firmy, która działa w tej samej branży czy własnej działalności o tym samym profilu? Mówię o sytuacji, gdybym zakończyła pracę u niego. Mowa o branży ubezpieczeniowej. Pozdrawiam ...
Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...

Wyszukiwarka