Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?

Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach.
anonim cytuj
19-10-2023
Oczywiście, należy na etapie postepowania sądowego należy złożyć wniosek o zwrot kosztów zastępstwa procesowego, ale jak ma Pani pełnomocnika to przecież on dokładnie o tym wie.

anonim cytuj
19-10-2023
W polskim systemie prawnym, jeżeli wygra Pani sprawę, istnieje możliwość odzyskania kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego. Odnośnie adwokata:

Zgodnie z art. 98 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona odniosła zwycięstwo w całości lub w części, sąd na jej wniosek może obciążyć przeciwną stronę kosztami procesu. Obejmuje to również wynagrodzenie dla pełnomocnika.
Zasądzenie kosztów procesu zależy od wielu czynników, w tym od tego, jak sąd oceni postępowanie stron w procesie.
Odpowiedź na Post 2:
Masz rację. Jeśli strona korzysta z pomocy prawnika, to w większości przypadków jest to jedno z podstawowych zadań pełnomocnika - dochodzić zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Pełnomocnik powinien odpowiednio przygotować i złożyć wniosek o zwrot kosztów w trakcie trwania procesu, by sąd miał możliwość rozpatrzenia takiego wniosku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Darowizna dla sąsiada.
W trójkę jesteśmy spadkobiercami działki o pow.95m2 .chcemy ta działkę podarować sąsiadowi żeby mógł powiększyć swoją działkę. Działka nasza jest nam nieprzydatna na co wskazuje jej powierzchnia. Moje pytanie korzystniej sprzedać za symboliczne pieniądze czy przekazać jako darowiznę .Chodzi mi o opłaty w US....
Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...
Pracodawca narzuca termin urlopu.
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....

Wyszukiwarka