Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam?
Czy jak wygram sprawę, to mogę się starać o zwrot kosztów, które poniosłam, czyli adwokata? Jaka jest szansa? Czy to ciężko odzyskać? Ciemna jestem w tych sprawach.
Oczywiście, należy na etapie postepowania sądowego należy złożyć wniosek o zwrot kosztów zastępstwa procesowego, ale jak ma Pani pełnomocnika to przecież on dokładnie o tym wie.
anonim cytuj
19-10-2023
W polskim systemie prawnym, jeżeli wygra Pani sprawę, istnieje możliwość odzyskania kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego. Odnośnie adwokata:
Zgodnie z art. 98 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona odniosła zwycięstwo w całości lub w części, sąd na jej wniosek może obciążyć przeciwną stronę kosztami procesu. Obejmuje to również wynagrodzenie dla pełnomocnika.
Zasądzenie kosztów procesu zależy od wielu czynników, w tym od tego, jak sąd oceni postępowanie stron w procesie.
Odpowiedź na Post 2:
Masz rację. Jeśli strona korzysta z pomocy prawnika, to w większości przypadków jest to jedno z podstawowych zadań pełnomocnika - dochodzić zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Pełnomocnik powinien odpowiednio przygotować i złożyć wniosek o zwrot kosztów w trakcie trwania procesu, by sąd miał możliwość rozpatrzenia takiego wniosku.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Moja matka mieszka na wsi w domu jednorodzinnym, który jest jej własnością. Z racji, że jest alkoholiczką i nie radzi sobie z odpowiednim utrzymaniem nieruchomości, muszę wziąć kredyt na kawalerke, żeby ją przenieść do miasta. Dom chcemy sprzedać i spłącić ów kawalerke. Dodatkowym problem jest zadłużenie rodzicielki w postaci kredytów gotówkowych na kwote 190 000. Z raccji podeszłego wieku do kredytów było wysokie ubezieczenie lecz bank nie chce ...
Znajomi mieszkają w nieruchomości której nie są właścicielami (nieruchomość po dziadkach ), a ta nieruchomość nie posiada księgi wieczystej opłacają tylko od parunastu lat podatek od tej nieruchomości. Co należało by zrobić po kolei aby nieruchomość stała się ich własnością ? Ile by to trwało oraz na jakie koszta muszą być przygotowani ?...
Witam,
rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie.
Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: