Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.

Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie podpisaliśmy jeszcze umowy, a jedynie odręcznie napisane potwierdzenie otrzymania kaucji. Zawarte w niej były jednak informacje o wysokości miesięcznego czynszu oraz okres najmu. Lokatorzy rozmyślili się jeszcze przed podpisaniem faktycznej umowy.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli chodzi o sytuację opisaną w związku z rezygnacją najemcy przed wprowadzeniem:

Po pierwsze, jeśli zostało podpisane potwierdzenie otrzymania kaucji z informacjami o wysokości miesięcznego czynszu oraz okresie najmu, stanowi ono pisemne zobowiązanie najemcy. Chociaż nie jest to formalna umowa najmu, to jednak dokument ten, w zależności od jego treści, może być traktowany jako umowa przedwstępna lub pisemne zobowiązanie do zawarcia umowy.

Po drugie, skoro najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed planowanym wprowadzeniem, a potwierdzenie otrzymania kaucji zawiera informacje o wysokości czynszu i okresie najmu, wynajmujący może mieć prawo do rekompensaty za straty poniesione w związku z rezygnacją. To znaczy, że można odliczyć z kaucji dni, w których mieszkanie stało puste oraz różnicę w cenie czynszu, jeśli wynajęto mieszkanie po niższej cenie.

Jednakże warto zwrócić uwagę na fakt, że aby dochodzić swoich praw w oparciu o potwierdzenie otrzymania kaucji, wynajmujący musiałby wykazać, że został pokrzywdzony przez rezygnację najemcy i że z powodu tej rezygnacji poniósł określone straty.

W każdym przypadku, kluczowe jest to, co dokładnie zawiera potwierdzenie otrzymania kaucji - czy są w nim określone sankcje za rezygnację przed podpisaniem umowy, czy podane są konkretne daty wprowadzenia się itp.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Nieudzielenie pomocy.
Dzień dobry na samym wstępie chciałbym streścić sytuacje, spotkałem się z znajomym poszliśmy do sklepu przed sklepem był bezdomny pod wpływem alkoholu zaczął nas zaczepiać i złapał znajomego za rękę ten powiedział ze nie życzy sobie aby go łapał, weszliśmy do sklepu zrobiliśmy zakupy i wyszliśmy bezdomny zaczął coś do nas mówić powiedział aby znajomy podszedł, znajomy podszedł ten zaczął coś tam go wyzywać i z rękami lecieć, znajomy go odepchnął ...
Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
jestem współwłaścicielem domu
Witam. Mam pytanie: jestem współwłaścicielem domu w którym nie zamieszkuje. Prócz mnie jest jeszcze 3 współwłaścicieli którzy ten dom zamieszkują. Chce nałożyć im czynsz za użytkowanie mojej części (trwa to już 17 lat). Nie ma mowy aby podpisać z nimi dobrowolnie umowy najmu. Co mogę dalej z tym zrobić?? ...
Pracodawca chce mi obniżyć etat co w przypadku zajścia w ciążę?
Witam mam pytanie czy jeśli pracodawca chce mi obniżyć etat z całego na 7/8 etatu to czy jeśli zaszła bym w ciążę czy należą mi się wtedy wszystkie prawa i zasiłki?...

Wyszukiwarka