Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.

Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie podpisaliśmy jeszcze umowy, a jedynie odręcznie napisane potwierdzenie otrzymania kaucji. Zawarte w niej były jednak informacje o wysokości miesięcznego czynszu oraz okres najmu. Lokatorzy rozmyślili się jeszcze przed podpisaniem faktycznej umowy.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli chodzi o sytuację opisaną w związku z rezygnacją najemcy przed wprowadzeniem:

Po pierwsze, jeśli zostało podpisane potwierdzenie otrzymania kaucji z informacjami o wysokości miesięcznego czynszu oraz okresie najmu, stanowi ono pisemne zobowiązanie najemcy. Chociaż nie jest to formalna umowa najmu, to jednak dokument ten, w zależności od jego treści, może być traktowany jako umowa przedwstępna lub pisemne zobowiązanie do zawarcia umowy.

Po drugie, skoro najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed planowanym wprowadzeniem, a potwierdzenie otrzymania kaucji zawiera informacje o wysokości czynszu i okresie najmu, wynajmujący może mieć prawo do rekompensaty za straty poniesione w związku z rezygnacją. To znaczy, że można odliczyć z kaucji dni, w których mieszkanie stało puste oraz różnicę w cenie czynszu, jeśli wynajęto mieszkanie po niższej cenie.

Jednakże warto zwrócić uwagę na fakt, że aby dochodzić swoich praw w oparciu o potwierdzenie otrzymania kaucji, wynajmujący musiałby wykazać, że został pokrzywdzony przez rezygnację najemcy i że z powodu tej rezygnacji poniósł określone straty.

W każdym przypadku, kluczowe jest to, co dokładnie zawiera potwierdzenie otrzymania kaucji - czy są w nim określone sankcje za rezygnację przed podpisaniem umowy, czy podane są konkretne daty wprowadzenia się itp.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...
Odrzucenie spadku po terminie.
Hej czy mam jakiekolwiek szanse na odrzucenie spadku po terminie? Sprawa wygląda tak że gdy byłam nie letnia zmarł mi tata. Mama nie dokończyła dokumentacji i gdy skończyłam 18lat zaczęły wszystkie długi przychodzić.....
Czy szef może zapłacić mi za niewykorzystany urlop?
Witam. Mam pytanie. Mam 20 dni urlopu z czego 10 wykorzystałam, 10 mi zostaje czy szef za te 10 dni może mi zapłacić? Gdy jest sytuacja że są mi potrzebne pieniądze. Jeśli tak , to poproszę o podanie paragrafu bym mogła się na niego powołać. ...
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....

Wyszukiwarka