Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.

Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie podpisaliśmy jeszcze umowy, a jedynie odręcznie napisane potwierdzenie otrzymania kaucji. Zawarte w niej były jednak informacje o wysokości miesięcznego czynszu oraz okres najmu. Lokatorzy rozmyślili się jeszcze przed podpisaniem faktycznej umowy.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli chodzi o sytuację opisaną w związku z rezygnacją najemcy przed wprowadzeniem:

Po pierwsze, jeśli zostało podpisane potwierdzenie otrzymania kaucji z informacjami o wysokości miesięcznego czynszu oraz okresie najmu, stanowi ono pisemne zobowiązanie najemcy. Chociaż nie jest to formalna umowa najmu, to jednak dokument ten, w zależności od jego treści, może być traktowany jako umowa przedwstępna lub pisemne zobowiązanie do zawarcia umowy.

Po drugie, skoro najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed planowanym wprowadzeniem, a potwierdzenie otrzymania kaucji zawiera informacje o wysokości czynszu i okresie najmu, wynajmujący może mieć prawo do rekompensaty za straty poniesione w związku z rezygnacją. To znaczy, że można odliczyć z kaucji dni, w których mieszkanie stało puste oraz różnicę w cenie czynszu, jeśli wynajęto mieszkanie po niższej cenie.

Jednakże warto zwrócić uwagę na fakt, że aby dochodzić swoich praw w oparciu o potwierdzenie otrzymania kaucji, wynajmujący musiałby wykazać, że został pokrzywdzony przez rezygnację najemcy i że z powodu tej rezygnacji poniósł określone straty.

W każdym przypadku, kluczowe jest to, co dokładnie zawiera potwierdzenie otrzymania kaucji - czy są w nim określone sankcje za rezygnację przed podpisaniem umowy, czy podane są konkretne daty wprowadzenia się itp.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...
Jak policzyć alimenty wstecz?
Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odwołał i sąd zmn...
Moje dziecko często choruje, czy częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia z pracy?
Witam, mam 4 letnie dziecko, które chodzi do przedszkola,ale jest strasznie chorowita (brak pomocy zewnątrz) i rzadko do niego uczęszcza. Podejmując pracę o umowę o pracę i częste zwolnienia L4 są powodem do zwolnienia zgodne z kodeksem pracy?...
Czy weekendy wliczają się do l4
Witam, miałem 2 i pół tygodnia ciągłego l4 i wyczytałem, że weekendy również powinny być płacone, czy jest to prawda?...

Wyszukiwarka