Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.

Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie podpisaliśmy jeszcze umowy, a jedynie odręcznie napisane potwierdzenie otrzymania kaucji. Zawarte w niej były jednak informacje o wysokości miesięcznego czynszu oraz okres najmu. Lokatorzy rozmyślili się jeszcze przed podpisaniem faktycznej umowy.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli chodzi o sytuację opisaną w związku z rezygnacją najemcy przed wprowadzeniem:

Po pierwsze, jeśli zostało podpisane potwierdzenie otrzymania kaucji z informacjami o wysokości miesięcznego czynszu oraz okresie najmu, stanowi ono pisemne zobowiązanie najemcy. Chociaż nie jest to formalna umowa najmu, to jednak dokument ten, w zależności od jego treści, może być traktowany jako umowa przedwstępna lub pisemne zobowiązanie do zawarcia umowy.

Po drugie, skoro najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed planowanym wprowadzeniem, a potwierdzenie otrzymania kaucji zawiera informacje o wysokości czynszu i okresie najmu, wynajmujący może mieć prawo do rekompensaty za straty poniesione w związku z rezygnacją. To znaczy, że można odliczyć z kaucji dni, w których mieszkanie stało puste oraz różnicę w cenie czynszu, jeśli wynajęto mieszkanie po niższej cenie.

Jednakże warto zwrócić uwagę na fakt, że aby dochodzić swoich praw w oparciu o potwierdzenie otrzymania kaucji, wynajmujący musiałby wykazać, że został pokrzywdzony przez rezygnację najemcy i że z powodu tej rezygnacji poniósł określone straty.

W każdym przypadku, kluczowe jest to, co dokładnie zawiera potwierdzenie otrzymania kaucji - czy są w nim określone sankcje za rezygnację przed podpisaniem umowy, czy podane są konkretne daty wprowadzenia się itp.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

współwłaściciel blokujący sprzedaż
Witam czy może mi ktoś podpowiedzieć co można zrobić w sytuacji gdy jest 3 właścicieli nieruchomości z czego jeden współwłaściciel uparcie nie chce sprzedać swojej części i nie podaje powodu ???...
Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...
Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....

Wyszukiwarka