Darowizna za życia a zachowek.

Mam pytanie odnośnie zachowku.
Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięciem żony. Żona czyli matka obdarowanej oczywiście zrzeka się z wszystkiego na jej korzyść.
anonim cytuj
18-10-2023
To była po prostu darowizna czy umowa dożywocia? Kim jest ta "pewna osoba"?
Tak to była darowizna. Pewna osoba to moja sąsiadka która ma właśnie na głowie tą sprawę, jest samotna matką 2 dzieci i mieszka w tym domu który został na nią przepisany z siostrą którą się tam po prostu wprowadziła po śmierci ojca żeby nie wynajmować dalej mieszkania. Nie dość że ona chce zachowku to jeszcze inna siostra.

Jaka byłą data darowizny i jaka data śmierci?
Data darowizny 03.2021
Data śmierci 06.2021

Trzeba będzie zachowek zapłacić.

anonim cytuj
18-10-2023
Dziękuję za odpowiedź. Kwota zachowku jest liczona na dzień śmierci czy na chwilę wystąpienia na drogę sądową przez rodzeństwo ?
wg stanu z chwili jego obliczania.

anonim cytuj
18-10-2023
Bjkooojvvcccccccccghjkbdduj

anonim cytuj
27-11-2023
Witam ,moi rodzice zapisali bratu w formie darowizny gospodarstwo rolne wraz z ziemią .. Ojciec nie żyje już 3 lata . Gospodarstwo przekazali w darowiźnie w 2010 roku.Chcę wystąpić do brata o zapłatę zachowku po tacie czy mam do niego prawo ?

anonim cytuj
27-11-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie po ustaniu pracy
Dzień dobry. Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne? Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Dział spadku.
Podział spadku po śmierci. Dawno temu gospodarstwo przepisane na oboje rodziców. Czyli całe gospodarstwo prawnie na oboje małżonków. Tato zmarł nagle. Małżeństwo ma troje dzieci już dorosłych. I teraz pytanie jak wygląda podział?...
dług z 2009 roku
Witam, właśnie się dowiedziałam o długu za umowę z cyfra plus z 2009 roku. Dostałam teraz cała korespondencje z tych wszystkich lat (mieszkam za granica) listy od cyfry, później od komornika sądowego w 2018 z pieczątka. Ostatni list jest od host finance z czerwca tego roku. Czy jest jakaś szansa na przedawnienie?...
Wykreślenie z BIK.
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ? Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....

Wyszukiwarka