Darowizna za życia a zachowek.

Mam pytanie odnośnie zachowku.
Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięciem żony. Żona czyli matka obdarowanej oczywiście zrzeka się z wszystkiego na jej korzyść.
anonim cytuj
18-10-2023
To była po prostu darowizna czy umowa dożywocia? Kim jest ta "pewna osoba"?
Tak to była darowizna. Pewna osoba to moja sąsiadka która ma właśnie na głowie tą sprawę, jest samotna matką 2 dzieci i mieszka w tym domu który został na nią przepisany z siostrą którą się tam po prostu wprowadziła po śmierci ojca żeby nie wynajmować dalej mieszkania. Nie dość że ona chce zachowku to jeszcze inna siostra.

Jaka byłą data darowizny i jaka data śmierci?
Data darowizny 03.2021
Data śmierci 06.2021

Trzeba będzie zachowek zapłacić.

anonim cytuj
18-10-2023
Dziękuję za odpowiedź. Kwota zachowku jest liczona na dzień śmierci czy na chwilę wystąpienia na drogę sądową przez rodzeństwo ?
wg stanu z chwili jego obliczania.

anonim cytuj
18-10-2023
Bjkooojvvcccccccccghjkbdduj

anonim cytuj
27-11-2023
Witam ,moi rodzice zapisali bratu w formie darowizny gospodarstwo rolne wraz z ziemią .. Ojciec nie żyje już 3 lata . Gospodarstwo przekazali w darowiźnie w 2010 roku.Chcę wystąpić do brata o zapłatę zachowku po tacie czy mam do niego prawo ?

anonim cytuj
27-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...
Partner na dziecko z innego związku. Po małżeństwie jakie będę miała zobowiązania do tego nieletniego dziecka?
Witam Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę. Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Jestem osobą nieletnią która pod wpływem alkoholu nieświadomie jeździła kradzionym autem na miejscu pasażera auto zostało uszkodzone, co może mi za to grozić?
Jestem osobą nieletnią która pod wpływem alkoholu nieświadomie jeździła kradzionym autem na miejscu pasażera auto zostało uszkodzone ogólnie nie zdatne do jazdy w aucie znaleziono dragi całe szczęście nie moje koszta naprawy są spore dziś przyjechała policja ale nikogo nie było w domu wiadomo co może mi za to grozić?...
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...

Wyszukiwarka