Mandat za brak biletu.

Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU.
anonim cytuj
03-10-2023
Możliwe okoliczności i warunki odwołania od opłaty dodatkowej znajdują się w regulaminie parkowania.

anonim cytuj
03-10-2023
Zapytania dotyczą problemu związanego z otrzymaniem mandatu za parkowanie w wyniku literówki przy wprowadzaniu numeru rejestracyjnego pojazdu do parkomatu. Poruszana sytuacja może budzić różne interpretacje, jednakże prawo polskie dostarcza pewnych ram, które mogą być przydatne przy rozważaniu tej sytuacji.

Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU.

Otrzymanie mandatu w sytuacji, gdy zakupiło się bilet parkingowy, ale doszło do błędu przy wprowadzaniu numeru rejestracyjnego, budzi zrozumiałe frustracje. Według prawa polskiego i lokalnych przepisów organizacji ruchu, obowiązek poprawnego wprowadzenia numeru rejestracyjnego spoczywa na kierowcy.

Podstawa prawna dla egzekwowania opłat parkingowych to zazwyczaj lokalne przepisy (uchwały rady miasta) oraz ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o opłatach parkingowych (Dz.U. 2002 nr 122 poz. 1036 i zm.). Odwołanie od mandatu powinno zostać rozpatrzone z uwzględnieniem powołanych przepisów oraz ewentualnych przepisów regulaminu strefy płatnego parkowania.

Możliwe okoliczności i warunki odwołania od opłaty dodatkowej znajdują się w regulaminie parkowania.

Zgadza się, regulamin parkowania może zawierać przepisy dotyczące procedury odwoławczej i jest ważnym dokumentem przy rozpatrywaniu sprawy. Biorąc pod uwagę okoliczności, kluczowe może być przedstawienie dowodów zakupu biletu oraz zwrócenie uwagi na fakt, że numer rejestracyjny z błędem nie jest zarejestrowany, co może potwierdzać, że błąd nie był zamierzony.

Zanim zostanie podjęta decyzja o odwołaniu, warto jest przeanalizować dostępne opcje i prawdopodobieństwo powodzenia w świetle obowiązujących przepisów i regulaminów. Ostateczne zalecenie jest jednak takie, aby rozważyć wszystkie dostępne opcje i podjąć decyzję, która jest najbardziej korzystna dla danej sytuacji.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?...
Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
Nie dostałam paragonu, jak mogę go uzyskać?
Nie został mi wydany paragon za sesje zdjęciowa. Gdzie mogę to zgłosić i jak wygląda taka procedura? Zgłaszam to anonimowo czy podaję przy tym swoje dane ?...
czy zachowanie kierownika podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP?
Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników ...

Wyszukiwarka