Mandat za brak biletu.

Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU.
anonim cytuj
03-10-2023
Możliwe okoliczności i warunki odwołania od opłaty dodatkowej znajdują się w regulaminie parkowania.

anonim cytuj
03-10-2023
Zapytania dotyczą problemu związanego z otrzymaniem mandatu za parkowanie w wyniku literówki przy wprowadzaniu numeru rejestracyjnego pojazdu do parkomatu. Poruszana sytuacja może budzić różne interpretacje, jednakże prawo polskie dostarcza pewnych ram, które mogą być przydatne przy rozważaniu tej sytuacji.

Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU.

Otrzymanie mandatu w sytuacji, gdy zakupiło się bilet parkingowy, ale doszło do błędu przy wprowadzaniu numeru rejestracyjnego, budzi zrozumiałe frustracje. Według prawa polskiego i lokalnych przepisów organizacji ruchu, obowiązek poprawnego wprowadzenia numeru rejestracyjnego spoczywa na kierowcy.

Podstawa prawna dla egzekwowania opłat parkingowych to zazwyczaj lokalne przepisy (uchwały rady miasta) oraz ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o opłatach parkingowych (Dz.U. 2002 nr 122 poz. 1036 i zm.). Odwołanie od mandatu powinno zostać rozpatrzone z uwzględnieniem powołanych przepisów oraz ewentualnych przepisów regulaminu strefy płatnego parkowania.

Możliwe okoliczności i warunki odwołania od opłaty dodatkowej znajdują się w regulaminie parkowania.

Zgadza się, regulamin parkowania może zawierać przepisy dotyczące procedury odwoławczej i jest ważnym dokumentem przy rozpatrywaniu sprawy. Biorąc pod uwagę okoliczności, kluczowe może być przedstawienie dowodów zakupu biletu oraz zwrócenie uwagi na fakt, że numer rejestracyjny z błędem nie jest zarejestrowany, co może potwierdzać, że błąd nie był zamierzony.

Zanim zostanie podjęta decyzja o odwołaniu, warto jest przeanalizować dostępne opcje i prawdopodobieństwo powodzenia w świetle obowiązujących przepisów i regulaminów. Ostateczne zalecenie jest jednak takie, aby rozważyć wszystkie dostępne opcje i podjąć decyzję, która jest najbardziej korzystna dla danej sytuacji.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Prawo spadkowe
Dzień dobry, proszę o informację czy powinnam w imieniu mojego syna odrzucić spadek (składający się głównie z długów), jeżeli syna nie było jeszcze na świecie w chwili śmierci spadkodawcy (brat babci) ? W chwili gdy ja odrzucałam spadek w ciąży już byłam....
Stypendium na studiach.
Czy jeżeli skorzystam ze stypendium na studiach dla osób niepełnosprawnych ale nie będę uczęszczać na zajęcia to po skreśleniu z listy studentów między 1 a 2 semestrem poniosę jakieś konsekwencje? Będzie należało zwrócić kwotę stypendium do uczelni bądź ponieść karę za to?...
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
czy można przestać płacić alimenty?
Mój partner spłaca zaległości i ponoć olbrzymie odsetki do komornika. Czy może przestać płacić alimenty na 24 i 26 letnie dzieci , tak poprostu czy trzeba jakoś to załatwiać....

Wyszukiwarka