Mandat za brak biletu.

Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU.
anonim cytuj
03-10-2023
Możliwe okoliczności i warunki odwołania od opłaty dodatkowej znajdują się w regulaminie parkowania.

anonim cytuj
03-10-2023
Zapytania dotyczą problemu związanego z otrzymaniem mandatu za parkowanie w wyniku literówki przy wprowadzaniu numeru rejestracyjnego pojazdu do parkomatu. Poruszana sytuacja może budzić różne interpretacje, jednakże prawo polskie dostarcza pewnych ram, które mogą być przydatne przy rozważaniu tej sytuacji.

Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU.

Otrzymanie mandatu w sytuacji, gdy zakupiło się bilet parkingowy, ale doszło do błędu przy wprowadzaniu numeru rejestracyjnego, budzi zrozumiałe frustracje. Według prawa polskiego i lokalnych przepisów organizacji ruchu, obowiązek poprawnego wprowadzenia numeru rejestracyjnego spoczywa na kierowcy.

Podstawa prawna dla egzekwowania opłat parkingowych to zazwyczaj lokalne przepisy (uchwały rady miasta) oraz ustawa z dnia 21 czerwca 2002 r. o opłatach parkingowych (Dz.U. 2002 nr 122 poz. 1036 i zm.). Odwołanie od mandatu powinno zostać rozpatrzone z uwzględnieniem powołanych przepisów oraz ewentualnych przepisów regulaminu strefy płatnego parkowania.

Możliwe okoliczności i warunki odwołania od opłaty dodatkowej znajdują się w regulaminie parkowania.

Zgadza się, regulamin parkowania może zawierać przepisy dotyczące procedury odwoławczej i jest ważnym dokumentem przy rozpatrywaniu sprawy. Biorąc pod uwagę okoliczności, kluczowe może być przedstawienie dowodów zakupu biletu oraz zwrócenie uwagi na fakt, że numer rejestracyjny z błędem nie jest zarejestrowany, co może potwierdzać, że błąd nie był zamierzony.

Zanim zostanie podjęta decyzja o odwołaniu, warto jest przeanalizować dostępne opcje i prawdopodobieństwo powodzenia w świetle obowiązujących przepisów i regulaminów. Ostateczne zalecenie jest jednak takie, aby rozważyć wszystkie dostępne opcje i podjąć decyzję, która jest najbardziej korzystna dla danej sytuacji.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Problem uciążliwego hałasu.
Witam! Chciałam zapytać, czy istnieje możliwość rozwiązania następującego problemu - w mieście, w którym mieszkam, na składzie węgla znajdują się urządzenia, które emitują bardzo uciążliwy dla mnie i mojej rodziny hałas. Hałas jest słyszalny codziennie, za wyjątkiem niedzieli (w sobotę również hałasują), w godzinach od 7.00 do 18.00 i jest tak głośny, że budzi nas rano, mimo, że nie mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie strefy przemysłowej. Mierzy...
Służebność drogi.
Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść m...
196kk
artykul ten powinien brzmieć "obraza uczucia polskich katolików" - bo do tego głównie słuzy, Jest tez w szczególności nadużywany przez różnej maści nawiedzonych. Do wywalenia i zasypania wapnem....
Alimenty, jak wyegzekwować zadłużenie?
Dzień dobry, mam pytanie o alimenty. Ojciec dziecka ma zasadzone alimenty na dwójkę dzieci 2000 zł. Przynosi co miesiąc w gotówce 1000 zł do matki dzieci. Dług już urósł do kwoty 40 000zł. Jak wyegzekwować ten dług od ojca? Co można zrobić w tej sprawie. Ojciec nie interesuje się dziećmi, przychodzi tylko na godzinę raz w miesiące z pieniędzmi. Ma nową rodzinę ,żyje na bardzo dobrym poziomie. Ciągłe wyjazdy, budowa domu itp. Proszę o porady....

Wyszukiwarka