Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.

W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?
anonim cytuj
24-09-2023
1. Zawsze policja, bo jeśli ci przeszkadza hałas, to mówimy o wykroczeniu z art. 51 kodeksu wykroczeń. Jednocześnie policja może stwierdzić, czy impreza jest legalna, organizacja zapewnia bezpieczeństwo gości i tym podobne.
2. Zgłoszenie do władz lokalnych z zapytaniem, czy wydano zezwolenie na sprzedaż alkoholu (prawdopodobnie jest sprzedawany, nie znam dyskoteki, nawet plenerowej, na której nie jest).
3. UOKiK i ZAIKS z prośbą o weryfikację, czy organizator ma zezwolenie ma publiczne odtwarzanie muzyki.
4. Lokalny Sanepid z prośbą o weryfikację, czy warunki sanitarne są odpowiednie dla tego przedsięwzięcia.
5. Lokalny Urząd Skarbowy i ZUS z prośbą o weryfikację, czy biznes jest legalny, zarejestrowany, podatki i składki płacone.

anonim cytuj
24-09-2023
Jak już podano, jeśli nie pomogą inne środki, to wówczas pozew cywilny o immisję, art 144 kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

kontrola kuratorium
Chciałabym zamieścić post z prośbą o poradę. W szkole, gdzie pracuję była kontrola kuratorium - w podsumowaniu kontroli była sugestia iż stosuję przemoc wobec 3 dzieci a mianowicie zadaję dodatkowe prace. Niestety nie otrzymałam kopii tego dokumentu tylko został publicznie odczytany. Uważam , że kuratorium nie dopełniło należytej staranności podczas kontroli , ponieważ mamy wewnętrzny regulamin - podpisany przez dzieci , który mówi , że jeżeli dz...
Mieszkanie komunalne.
Witam. Piszę w takiej sprawie. Byłam z Ojcem dziecka 13 lat.. Już w ciąży starałam się z mieszkaniówki o mieszkanie komunalne, 4 lata biegałam i starałam się żeby Je dostać.. Mieszkaliśmy razem 4 lata, uciekłam z dzieckiem bo ojciec jej pił, brał narkotyki i był agresywny nawet w stosunku do swojego dziecka, nie mieszkam tam 4 lata, ale nie zrzekła się mieszkania, mieszkam z córką w wynajętej kawalerce w starym domostwie, wiem że możemy tu zosta...
Wypowiedzenie umowy na czas określony.
Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok): Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku : - rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta. Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do ki...
Gmina chce odkupić kawałek mojej działki na drogę.
Sytuacja wygląda następująco. Posiadam nieruchomość z działką w gminnej miejscowości. Z racji ze jest to działka w samym centrum przy głównym skrzyżowaniu. Wójt chce odkupić ode mnie kawałek działki, ponieważ z racji dużej ilości wypadków chcą wybudować rondo. Na jaką rekompensatę mogę liczyć, tyle po ile chodzą działki z metra czy więcej/ mniej? U kogo mogę zasięgnąć informacji ?...

Wyszukiwarka