Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.

W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?
anonim cytuj
24-09-2023
1. Zawsze policja, bo jeśli ci przeszkadza hałas, to mówimy o wykroczeniu z art. 51 kodeksu wykroczeń. Jednocześnie policja może stwierdzić, czy impreza jest legalna, organizacja zapewnia bezpieczeństwo gości i tym podobne.
2. Zgłoszenie do władz lokalnych z zapytaniem, czy wydano zezwolenie na sprzedaż alkoholu (prawdopodobnie jest sprzedawany, nie znam dyskoteki, nawet plenerowej, na której nie jest).
3. UOKiK i ZAIKS z prośbą o weryfikację, czy organizator ma zezwolenie ma publiczne odtwarzanie muzyki.
4. Lokalny Sanepid z prośbą o weryfikację, czy warunki sanitarne są odpowiednie dla tego przedsięwzięcia.
5. Lokalny Urząd Skarbowy i ZUS z prośbą o weryfikację, czy biznes jest legalny, zarejestrowany, podatki i składki płacone.

anonim cytuj
24-09-2023
Jak już podano, jeśli nie pomogą inne środki, to wówczas pozew cywilny o immisję, art 144 kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Wnuczka a zachowek.
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Jak uzyskać akt zgonu?
Śmierć dziadka. W ubezpieczeniu zgłoszeni jego trzej synowie oraz wnuczka (dlatego że to córka zmarłej córki dziadka). Konflikt rodzinny. Jak dowiedzieć się czegoś o tym ubezpieczeniu, aktu zgonu nie wyda syn, który załatwiał pogrzeb....
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...

Wyszukiwarka