Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.

W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?
anonim cytuj
24-09-2023
1. Zawsze policja, bo jeśli ci przeszkadza hałas, to mówimy o wykroczeniu z art. 51 kodeksu wykroczeń. Jednocześnie policja może stwierdzić, czy impreza jest legalna, organizacja zapewnia bezpieczeństwo gości i tym podobne.
2. Zgłoszenie do władz lokalnych z zapytaniem, czy wydano zezwolenie na sprzedaż alkoholu (prawdopodobnie jest sprzedawany, nie znam dyskoteki, nawet plenerowej, na której nie jest).
3. UOKiK i ZAIKS z prośbą o weryfikację, czy organizator ma zezwolenie ma publiczne odtwarzanie muzyki.
4. Lokalny Sanepid z prośbą o weryfikację, czy warunki sanitarne są odpowiednie dla tego przedsięwzięcia.
5. Lokalny Urząd Skarbowy i ZUS z prośbą o weryfikację, czy biznes jest legalny, zarejestrowany, podatki i składki płacone.

anonim cytuj
24-09-2023
Jak już podano, jeśli nie pomogą inne środki, to wówczas pozew cywilny o immisję, art 144 kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.
Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?...
Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...
Zachowek po śmierci jednego z rodziców.
Kilka tygodni temu zmarł mój tata. Był od 40 lat w małżeństwie z moją mamą, w tym czasie zbudowali dom, który w odręcznym testamencie zostawił mamie, ale mama i tak jest współwłaścicielem domu. Z pierwszego małżeństwa tata ma córkę która od lat mieszka za granicą. Czego córka z pierwszego małżeństwa może się domagać jako spadek po ojcu? Czy należy jej się cześć domu?...
Przeprowadzka z dzieckiem do innego miasta.
Mój był partner został poinformowany o tym, że chce przeprowadzić się wraz z dzieckiem do innego miasta, że względu na lepsze warunki mieszkaniowe oraz rodzinę, która potrzebuje opieki. Nagle kilka dni przed przeprowadzka oznajmił, że się nie zgadza. Jak dalej wygląda postępowanie w takim razie, co powinnam zrobić? Ma pełne prawa rodzicielskie, aczkolwiek dziecka nigdy w życiu na oczy nie widział, mimo, że wiele razy pytałam go czy chce, alimenty...

Wyszukiwarka