Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.

W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?
anonim cytuj
24-09-2023
1. Zawsze policja, bo jeśli ci przeszkadza hałas, to mówimy o wykroczeniu z art. 51 kodeksu wykroczeń. Jednocześnie policja może stwierdzić, czy impreza jest legalna, organizacja zapewnia bezpieczeństwo gości i tym podobne.
2. Zgłoszenie do władz lokalnych z zapytaniem, czy wydano zezwolenie na sprzedaż alkoholu (prawdopodobnie jest sprzedawany, nie znam dyskoteki, nawet plenerowej, na której nie jest).
3. UOKiK i ZAIKS z prośbą o weryfikację, czy organizator ma zezwolenie ma publiczne odtwarzanie muzyki.
4. Lokalny Sanepid z prośbą o weryfikację, czy warunki sanitarne są odpowiednie dla tego przedsięwzięcia.
5. Lokalny Urząd Skarbowy i ZUS z prośbą o weryfikację, czy biznes jest legalny, zarejestrowany, podatki i składki płacone.

anonim cytuj
24-09-2023
Jak już podano, jeśli nie pomogą inne środki, to wówczas pozew cywilny o immisję, art 144 kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Firma dostaje mandat 2000 zł. czy mogę tym mandatem obciążyć pracownika??
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...
Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Urlop wychowawczy.
Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami....

Wyszukiwarka