Uciążliwy hałas z sąsiedniej działki.

W odległości ok. 1km od mojego domu osoba prywatna kupiła działkę i urządza tam całonocne, plenerowe, komercyjne dyskoteki. Mimo, że jest to spora odległość w nocy słychać dudnienie i hałas. Dodatkowo działka położona jest w lesie i z pewnością negatywnie wpływa na mieszkające tam zwierzęta. Czy jest jakiś sposób, aby ograniczyć taką uciążliwą działalność?
anonim cytuj
24-09-2023
1. Zawsze policja, bo jeśli ci przeszkadza hałas, to mówimy o wykroczeniu z art. 51 kodeksu wykroczeń. Jednocześnie policja może stwierdzić, czy impreza jest legalna, organizacja zapewnia bezpieczeństwo gości i tym podobne.
2. Zgłoszenie do władz lokalnych z zapytaniem, czy wydano zezwolenie na sprzedaż alkoholu (prawdopodobnie jest sprzedawany, nie znam dyskoteki, nawet plenerowej, na której nie jest).
3. UOKiK i ZAIKS z prośbą o weryfikację, czy organizator ma zezwolenie ma publiczne odtwarzanie muzyki.
4. Lokalny Sanepid z prośbą o weryfikację, czy warunki sanitarne są odpowiednie dla tego przedsięwzięcia.
5. Lokalny Urząd Skarbowy i ZUS z prośbą o weryfikację, czy biznes jest legalny, zarejestrowany, podatki i składki płacone.

anonim cytuj
24-09-2023
Jak już podano, jeśli nie pomogą inne środki, to wówczas pozew cywilny o immisję, art 144 kodeksu cywilnego.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy współwłaściciel może wyrobić dowód rejestracyjny?
Zgubiłem dowód rejestracyjny, poszedłem do starostwa i nie chcą mi wydać nowego, ponieważ tłumaczą, że właścicielem jest mój ojciec, a ja tylko współwłaścicielem. Ojciec jest po udarze i leży w szpitalu....
zaświadczenie zwalniające z zakrywania ust i nosa (egzamin)
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z pewną kwestią. Na wstępie zaznaczę, że POSIADAM ZAŚWIADCZENIE lekarskie zwalniajace mnie z jakiegokolwiek zasłaniania twarzy. Otóż mając dzisiaj egzamin w ZORDZIE(oczywiście pokazałam zaświadczenie), Pan egzaminator nie chciał mnie dopuścić do egzaminu bez maski. - ma takie prawo? Mimo posiadania zaświadczenia? Inni egzaminatorzy twierdzili, że nie, ale on twardo stał przy swoim. Jeśli miał takie prawo - ...
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....
Tajemnica korespondencji.
Mamy w pracy pewien problem. Otóż skierowaliśmy do Prezesa zarządu pismo dotyczące pracownika, który nie przestrzega norm życia społecznego. Pismo podpisane przez kilka osób zostało skierowane do Zarządu, ale Zarząd udostępnił treść pisma osobom trzecim, tj. jemu, kierownikowi będącego jednocześnie przewodniczącym OPZZ. I od tego momentu zaczęła się awantura. Czy Prezes popełnił wykroczenie służbowe, udostępniając autorów pisma?...

Wyszukiwarka