Emerytura z KRUS.

Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?
anonim cytuj
24-09-2023
Żeby mieć prawo do emerytury z krusu kobieta musi mieć opłacone 25 lat składek w KRUS.
Nie ma czegoś takiego jak emerytura dla domownika w KRUS. Można pobierać emeryturę z KRUS+ emeryturę z ZUS ( każdy z urzędów płaci za swoje okresy) ale nie ma możliwości pobierać renty z kursu +emerytury z ZUS (do której dodatkowo zostały doliczone składki za domownika). To nie KRUS wydał "zakaz" - tak stanowią przepisy. I nic się z tym nie da zrobić. Jeśli świadczenie jest niższe niż 2157 zł. a ta kobieta jest niezdolna do samodzielnej egzystencji (ciężko chora) to może wystąpić w ZUS o świadczenie uzupełniające 500+

anonim cytuj
24-09-2023
KRUS i ZUS powinien pobierać te same składki i nie ma problemu

anonim cytuj
24-12-2023
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?

W przypadku KRUS, emerytura dla domowników nie istnieje. Siostra może pobierać jednocześnie emeryturę z KRUS oraz emeryturę z ZUS, pod warunkiem opłacenia odpowiedniej liczby lat składek w obu instytucjach. Zakaz, o którym mowa, wynika z obowiązujących przepisów prawnych, które nie pozwalają na łączenie renty z KRUS z emeryturą z ZUS, jeśli składki za ten sam okres zostały opłacone. W celu uzyskania dalszych świadczeń, zaleca się skontaktowanie się bezpośrednio z ZUS w celu uzyskania informacji o możliwych uzupełniających świadczeniach.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Urząd pracy a zameldowanie.
Witam. Chciałabym zarejestrować się w urzędzie pracy, ale sytuacja wygląda tak, że właściciele mieszkania nie chce mi dać tymczasowego meldunku. Da się coś z tym zrobić?...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...

Wyszukiwarka