Emerytura z KRUS.

Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?
anonim cytuj
24-09-2023
Żeby mieć prawo do emerytury z krusu kobieta musi mieć opłacone 25 lat składek w KRUS.
Nie ma czegoś takiego jak emerytura dla domownika w KRUS. Można pobierać emeryturę z KRUS+ emeryturę z ZUS ( każdy z urzędów płaci za swoje okresy) ale nie ma możliwości pobierać renty z kursu +emerytury z ZUS (do której dodatkowo zostały doliczone składki za domownika). To nie KRUS wydał "zakaz" - tak stanowią przepisy. I nic się z tym nie da zrobić. Jeśli świadczenie jest niższe niż 2157 zł. a ta kobieta jest niezdolna do samodzielnej egzystencji (ciężko chora) to może wystąpić w ZUS o świadczenie uzupełniające 500+

anonim cytuj
24-09-2023
KRUS i ZUS powinien pobierać te same składki i nie ma problemu

anonim cytuj
24-12-2023
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?

W przypadku KRUS, emerytura dla domowników nie istnieje. Siostra może pobierać jednocześnie emeryturę z KRUS oraz emeryturę z ZUS, pod warunkiem opłacenia odpowiedniej liczby lat składek w obu instytucjach. Zakaz, o którym mowa, wynika z obowiązujących przepisów prawnych, które nie pozwalają na łączenie renty z KRUS z emeryturą z ZUS, jeśli składki za ten sam okres zostały opłacone. W celu uzyskania dalszych świadczeń, zaleca się skontaktowanie się bezpośrednio z ZUS w celu uzyskania informacji o możliwych uzupełniających świadczeniach.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Wyjazd dziecka za granice bez zgody drugiego rodzica
Na wstępie, oboje z byłym partnerem mamy pełne prawa do dziecka. A więc tak, chce zabrać dziecko na 2/3 dniową wycieczkę za granicę . Czy obowiązkowo potrzebuje pisemnej zgody ojca? Czy może wystarczy dokładne poinformowanie o miejscu przebywania i długości pobytu? Ojciec lubi dla czystej zasady zrobić po złości I obawiam się że nie wyrazi zgody nawet na tak krótki wyjazd, a jest on dla nas dość ważny....
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? ...
Wymiar etatu, a czas pracy.
Jestem zatrudniony na 0,5 etatu czyli tak na logikę powinienem pracować 4 godziny dziennie. Po raz kolejny w nowym grafiku na listopad ani razu nie mam dnia z czterema godzinami w pracy. Ja rozumiem: jestem zatrudniony w równoważnym systemie czasu pracy, ale czy to nie jest przesada ? A może wręcz mobbing: bo to wpływa na moje życie bo już kilka lat temu odrzuciłem z przyczyn właśnie osobistych propozycję przejścia na 0,75 etatu....
Nagrywanie dźwięku w pracy przez pracodawcę.
Witajcie, przychodzę z zapytaniem odnośnie sytuacji w mojej pracy. Otóż w sklepie, w którym pracuje są zainstalowane kamery z rejestracją dźwięku. Niejednokrotnie była taka sytuacja, że pracodawca dzwonił do mnie z jakąś sprawą i wiedział wszystko o czym przed chwilą mówiłam do klienta i wiele innych tego typu sytuacji. Czy to jest legalne? Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zgłoszenia pracodawcy do Państwowej Inspekcji Pracy?...

Wyszukiwarka