Emerytura z KRUS.

Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?
anonim cytuj
24-09-2023
Żeby mieć prawo do emerytury z krusu kobieta musi mieć opłacone 25 lat składek w KRUS.
Nie ma czegoś takiego jak emerytura dla domownika w KRUS. Można pobierać emeryturę z KRUS+ emeryturę z ZUS ( każdy z urzędów płaci za swoje okresy) ale nie ma możliwości pobierać renty z kursu +emerytury z ZUS (do której dodatkowo zostały doliczone składki za domownika). To nie KRUS wydał "zakaz" - tak stanowią przepisy. I nic się z tym nie da zrobić. Jeśli świadczenie jest niższe niż 2157 zł. a ta kobieta jest niezdolna do samodzielnej egzystencji (ciężko chora) to może wystąpić w ZUS o świadczenie uzupełniające 500+

anonim cytuj
24-09-2023
KRUS i ZUS powinien pobierać te same składki i nie ma problemu

anonim cytuj
24-12-2023
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?

W przypadku KRUS, emerytura dla domowników nie istnieje. Siostra może pobierać jednocześnie emeryturę z KRUS oraz emeryturę z ZUS, pod warunkiem opłacenia odpowiedniej liczby lat składek w obu instytucjach. Zakaz, o którym mowa, wynika z obowiązujących przepisów prawnych, które nie pozwalają na łączenie renty z KRUS z emeryturą z ZUS, jeśli składki za ten sam okres zostały opłacone. W celu uzyskania dalszych świadczeń, zaleca się skontaktowanie się bezpośrednio z ZUS w celu uzyskania informacji o możliwych uzupełniających świadczeniach.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

usunięcie współwłaściciela z konta bankowego
Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny).. Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już ni...
urlop - siła wyższa
Czy pracownik, który w pierwszym wniosku o urlop z powodu siły wyższej wybrał na przykład 2 godziny może w kolejnym wniosku wybrać w całości 1 dzień roboczy (8 godzin)....
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Wniosek o upadłość konsumencką.
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...

Wyszukiwarka