Emerytura z KRUS.

Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?
anonim cytuj
24-09-2023
Żeby mieć prawo do emerytury z krusu kobieta musi mieć opłacone 25 lat składek w KRUS.
Nie ma czegoś takiego jak emerytura dla domownika w KRUS. Można pobierać emeryturę z KRUS+ emeryturę z ZUS ( każdy z urzędów płaci za swoje okresy) ale nie ma możliwości pobierać renty z kursu +emerytury z ZUS (do której dodatkowo zostały doliczone składki za domownika). To nie KRUS wydał "zakaz" - tak stanowią przepisy. I nic się z tym nie da zrobić. Jeśli świadczenie jest niższe niż 2157 zł. a ta kobieta jest niezdolna do samodzielnej egzystencji (ciężko chora) to może wystąpić w ZUS o świadczenie uzupełniające 500+

anonim cytuj
24-09-2023
KRUS i ZUS powinien pobierać te same składki i nie ma problemu

anonim cytuj
24-12-2023
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?

W przypadku KRUS, emerytura dla domowników nie istnieje. Siostra może pobierać jednocześnie emeryturę z KRUS oraz emeryturę z ZUS, pod warunkiem opłacenia odpowiedniej liczby lat składek w obu instytucjach. Zakaz, o którym mowa, wynika z obowiązujących przepisów prawnych, które nie pozwalają na łączenie renty z KRUS z emeryturą z ZUS, jeśli składki za ten sam okres zostały opłacone. W celu uzyskania dalszych świadczeń, zaleca się skontaktowanie się bezpośrednio z ZUS w celu uzyskania informacji o możliwych uzupełniających świadczeniach.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
Rozwód a miejsce zamieszkania dziecka.
Witam. Biorę rozwód, bez orzekania o winie. Dziecko ma 13lat, chce mieszkać ze mną nie z matką w Innej miejscowości. Czy samo wyrażenie woli przez dziecko wystarczy na rozprawie? Czy muszę robić coś jeszcze? Matka musi wyrazić zgodę?...
Dziedziczenie mieszkania.
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....
Adopcja/ rodzina zastępcza
Adopcja/ rodzina zastępcza Czy możliwe jest zabranie dziecka (13l) z Domu Dziecka bez wcześniejszego poznania się rodziców z dzieckiem, bez prób itp.? Jeśli tak, to na jakich zasadach? ...

Wyszukiwarka