Emerytura z KRUS.

Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?
anonim cytuj
24-09-2023
Żeby mieć prawo do emerytury z krusu kobieta musi mieć opłacone 25 lat składek w KRUS.
Nie ma czegoś takiego jak emerytura dla domownika w KRUS. Można pobierać emeryturę z KRUS+ emeryturę z ZUS ( każdy z urzędów płaci za swoje okresy) ale nie ma możliwości pobierać renty z kursu +emerytury z ZUS (do której dodatkowo zostały doliczone składki za domownika). To nie KRUS wydał "zakaz" - tak stanowią przepisy. I nic się z tym nie da zrobić. Jeśli świadczenie jest niższe niż 2157 zł. a ta kobieta jest niezdolna do samodzielnej egzystencji (ciężko chora) to może wystąpić w ZUS o świadczenie uzupełniające 500+

anonim cytuj
24-09-2023
KRUS i ZUS powinien pobierać te same składki i nie ma problemu

anonim cytuj
24-12-2023
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właściciel a nie domownik miałaby prawo do 2 emerytur? Czy KRUS ma prawo wydać taki zakaz? Jakie kroki podjąć aby miała 2 emerytury?

W przypadku KRUS, emerytura dla domowników nie istnieje. Siostra może pobierać jednocześnie emeryturę z KRUS oraz emeryturę z ZUS, pod warunkiem opłacenia odpowiedniej liczby lat składek w obu instytucjach. Zakaz, o którym mowa, wynika z obowiązujących przepisów prawnych, które nie pozwalają na łączenie renty z KRUS z emeryturą z ZUS, jeśli składki za ten sam okres zostały opłacone. W celu uzyskania dalszych świadczeń, zaleca się skontaktowanie się bezpośrednio z ZUS w celu uzyskania informacji o możliwych uzupełniających świadczeniach.

anonim cytuj
20-06-2024

Sugerowane Tematy

jak wygląda sprawa alimentacji gdy dziecko ma 18 lat
Witam. Chciałam się upewnić jak wygląda sprawa alimentacji gdy dziecko ma 18 lat i przeniosło się do szkoły zaocznej. Jednocześnie chce podjąć pracę. Czytałam że nie zwalnia to ojca z płacenia alimentów jednak nie mam pewności. Proszę o informację ...
Rozwód bez orzekania o winie
Mam pytanie odnośnie napisania pozwu bez orzekania o winie gdzie są małoletnie dzieci. Dzieci mieszkają ze mną i alimenty są przyznane sądownie .Czy musze wnioskować ponownie w pismie o rozwod o alimentach w Sadzie Okregowym skoro posiadam akt wyroku o zasadzonych alimentach ?...
Jak napisać testament?
Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu. Sytuacja jest taka: 1. Żyję w związku nieformalnym; 2. Mam dorosłe dziecko 3. Mam nieletnie dziecko. Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę. Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka. Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy...
Jak wymeldować syna z mieszkania spółdzielczego?
Jak wymeldować syna z mieszkania spółdzielczego jeżeli wyjechał za granicę, aby już nie płacić za niego mediów....

Wyszukiwarka