Zatarcie skazania.

Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?
anonim cytuj
24-09-2023
Proszę się zapoznać z art. 107 par. 2 kk
dziękuję za odpowiedź, zapoznałem się z tym art. ale nie do końca rozumiem czy jeśli osoba jest pomówiona ale jeszcze nie skazana to już jest brana pod uwagę przez sąd że nie przestrzegała porządku czy dopiero po ewentualnym skazaniu ?

Gdyby sąd miał tu brać pod uwagę tylko i wyłącznie prawomocne skazanie za przestępstwo, przepis brzmiałby inaczej. Sąd będzie rozważał wszystkie przypadki naruszenia prawa - nawet za przeproszeniem takie rzeczy jak zaśmiecanie miejsc publicznych i zakłócanie spokoju.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. K...
Spadek po śmierci małżonka.
Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej. Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa) Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej. Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?...
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Odzyskanie spłaconej kwoty kredytu od byłej partnerki.
Witam, sprawa wygląda następująco. Wraz z byłą partnerką w 2019 roku postawiliśmy mały domek na działce należącej do niej. Formalnie dom i działka należały i należą do niej. Zaszła oczywiście potrzeba zaciągnięcia kredytu, który partnerka również wzięła na siebie. Oficjalnie kredyt jest jej, natomiast w praktyce przez 3 lata spłacałem go ja, ze swojego rachunku bankowego. Łącznie spłaciłem ok. 30 tysięcy złotych. Kilkanaście tygodni temu zakończ...

Wyszukiwarka