Zatarcie skazania.

Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?
anonim cytuj
24-09-2023
Proszę się zapoznać z art. 107 par. 2 kk
dziękuję za odpowiedź, zapoznałem się z tym art. ale nie do końca rozumiem czy jeśli osoba jest pomówiona ale jeszcze nie skazana to już jest brana pod uwagę przez sąd że nie przestrzegała porządku czy dopiero po ewentualnym skazaniu ?

Gdyby sąd miał tu brać pod uwagę tylko i wyłącznie prawomocne skazanie za przestępstwo, przepis brzmiałby inaczej. Sąd będzie rozważał wszystkie przypadki naruszenia prawa - nawet za przeproszeniem takie rzeczy jak zaśmiecanie miejsc publicznych i zakłócanie spokoju.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

174kpc
Security ensured through/through innovative MPC cryptography, which distributes secret data between your gadget and zengo servers, which provides an opportunity the visitor perform transactions using a [url=http://www.resortvesuvio.it/unsecured-loans-these-are-your-very-best-2/]http://www.resortvesuvio.it/unsecured-loans-these-are-your-very-best-2/[/url] wallet with high security....
Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Przerejestrowanie auta bez umowy.
W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano. Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodz...

Wyszukiwarka