Darowizna pożyczki.

Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?
anonim cytuj
24-09-2023
Brat zgłosił umowę do US celem zwolnienia z podatku?
Tak, w ciągu obowiązujących 14 dni od zawarcia pożyczki.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Wszczęcie egzekucji przez komornika.
Dostałem dziś pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Odnosi się to prawdopodobnie do niezapłaconego mandatu za przejazd bez biletu (nawet nie wiem czy to byłem ja - sprawa z 2003 roku). Jest podana należność, odsetki, opłata egzekucyjna. Do pisma jest dołączony nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 2003 (z klauzulą wykonalności z 2014 roku). Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie dostawałem żadnych pism. Czy to nie za długi ok...
Reklamacja słuchawek, a zwrot pieniędzy.
Kupiłam słuchawki bezprzewodowe w rtv za 1000 zł. Po około roku przestały działać. Zgłosiłam reklamacje, która przyjęli. Okazało się, ze słuchawek nie da się naprawić i nie mają już tego modelu żeby wymienić na nowe wiec zaproponowali mi, abym cokolwiek kupiła u nich za minimum 500zl , wtedy resztę oddadzą mi w gotowce. Słuchawki były kupione na Spółkę z o.o. Czy faktycznie mogą tak zrobić ?...
Darowizna od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza?
Mam pytanie dotyczące darowizny od rodziców do majątku osobistego. Czy powinna być przez notariusza? Czy wystarczy jak przelew ze wspólnego konta rodziców będzie zatytułowany: "darowizna od rodziców dla córki do majątku osobistego" Czy w takim brzmieniu wystarczy aby mąż nie miał nic do tego w razie ewentualnego rozwodu? Rozumiem też, że wtedy ja zgłaszam w US darowiznę. Nie rozumiem różnicy pomiędzy zwykłym przelewem, a darowaniem u...
Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...

Wyszukiwarka