Darowizna współwłasności małżeńskiej.

Witam
Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam.
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?
Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?
Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś kombinuje, boję się, że zostanę spadkobierczynią ojca części (mają umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia, więc ona nie dziedziczy po nim, tylko ja) z jakimś obcym facetem, z którym będę miała kupę problemów.
anonim cytuj
16-09-2023
Jeśli należy do wspólnoty małżeńskiej to żaden z właścicieli nie może dysponować bez zgody drugiego. W księdze wieczystej jest wpisane kto jest właścicielem i czy jest współwłasnością małżeńską.

anonim cytuj
16-09-2023
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?

W przypadku nieruchomości będących współwłasnością małżeńską, żaden z małżonków nie może dokonywać czynności prawnej dotyczącej tej nieruchomości (w tym darowizny) bez zgody drugiego małżonka. Przepis ten znajduje swoje odzwierciedlenie w art. 37 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że do dokonania czynności prawnej przysługującej obojgu małżonkom wobec trzeciej osoby w zakresie zarządu majątkiem wspólnym, w tym do zaciągnięcia zobowiązania czy zbycia prawa, potrzebna jest zgoda drugiego małżonka.

Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?

Tak jak w przypadku pierwszego pytania, także tu odpowiedź jest negatywna. Żaden z małżonków nie może zbyć swojej części majątku wspólnego bez zgody drugiego. Jeśli którykolwiek z małżonków dokona takiej czynności bez uzyskania zgody drugiego, taka czynność jest nieważna.

Jeśli chodzi o obawy związane z dziedziczeniem po ojcu i potencjalnymi problemami z obcą osobą, warto zaznaczyć, że współwłasność nieruchomości nie jest jednoznaczna z dziedziczeniem. Jeżeli jesteś spadkobiercą ojca, dziedziczysz jego część majątku, niezależnie od tego, kto jest drugim współwłaścicielem. Jeśli obawiasz się problemów związanych z dziedziczeniem po ojcu, warto wziąć pod uwagę możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Ulga na dziecko przy dobrowolnej składce emerytalnej.
Cześć. Czy mogę odliczyć ulgę na dziecko w przypadku kiedy nie pracowałam tylko dobrowolnie płaciłam składki emerytalną i rentową przez cały rok? Czy z takich składek w ogóle można cokolwiek odliczać a jeśli tak to do jakiej kwoty......

Wyszukiwarka