Darowizna współwłasności małżeńskiej.

Witam
Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam.
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?
Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?
Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś kombinuje, boję się, że zostanę spadkobierczynią ojca części (mają umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia, więc ona nie dziedziczy po nim, tylko ja) z jakimś obcym facetem, z którym będę miała kupę problemów.
anonim cytuj
16-09-2023
Jeśli należy do wspólnoty małżeńskiej to żaden z właścicieli nie może dysponować bez zgody drugiego. W księdze wieczystej jest wpisane kto jest właścicielem i czy jest współwłasnością małżeńską.

anonim cytuj
16-09-2023
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?

W przypadku nieruchomości będących współwłasnością małżeńską, żaden z małżonków nie może dokonywać czynności prawnej dotyczącej tej nieruchomości (w tym darowizny) bez zgody drugiego małżonka. Przepis ten znajduje swoje odzwierciedlenie w art. 37 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że do dokonania czynności prawnej przysługującej obojgu małżonkom wobec trzeciej osoby w zakresie zarządu majątkiem wspólnym, w tym do zaciągnięcia zobowiązania czy zbycia prawa, potrzebna jest zgoda drugiego małżonka.

Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?

Tak jak w przypadku pierwszego pytania, także tu odpowiedź jest negatywna. Żaden z małżonków nie może zbyć swojej części majątku wspólnego bez zgody drugiego. Jeśli którykolwiek z małżonków dokona takiej czynności bez uzyskania zgody drugiego, taka czynność jest nieważna.

Jeśli chodzi o obawy związane z dziedziczeniem po ojcu i potencjalnymi problemami z obcą osobą, warto zaznaczyć, że współwłasność nieruchomości nie jest jednoznaczna z dziedziczeniem. Jeżeli jesteś spadkobiercą ojca, dziedziczysz jego część majątku, niezależnie od tego, kto jest drugim współwłaścicielem. Jeśli obawiasz się problemów związanych z dziedziczeniem po ojcu, warto wziąć pod uwagę możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Małżeństwo X i Y, X umiera. Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?
Witam, jest małżeństwo X i Y, nie mają dzieci, oboje mają żyjące rodzeństwo. X umiera. W takiej sytuacji wszystko dziedziczy Y? Czy rodzeństwu X należy się coś ze spadku lub zachowek?...
Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?
Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni. Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota. Teraz w trakcie trwan...
Niechciani lokatorzy
Dzień dobry. Nie wiem za bardzo co zrobić w sytuacji w jakiej znalazła się moja rodzina i pisze w prośba do osób, które znają się na tym temacie o pomoc. Moja babcia ma 80 lat, przez większość życia wychowywała mojego kuzyna, mieszkał u niej ponad 30 lat. Jego matka nie interesowała sie nim za bardzo. Dodam, ze w tym samym bloku, w którym mieszka babcia z kuzynem, piętro niżej mieszka jego druga babcia, matka jego ojca, która nie uznaje go za swo...
odrzucenie spadku w przypadku śmierci za granicą
Witam, będę musiała odrzucić spadek po mamie ktora umarła poza granicami Polski. Czy ktoś może mi doradzić od czego zacząć i czy faktycznie jest na to 6 tygodni a nie 6 miesięcy jak w Polskim prawie? Czy ktoś się orientuje Czy są jakieś wyjatki jezeli minął już ten czas ? ...

Wyszukiwarka