Darowizna współwłasności małżeńskiej.

Witam
Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam.
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?
Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?
Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś kombinuje, boję się, że zostanę spadkobierczynią ojca części (mają umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia, więc ona nie dziedziczy po nim, tylko ja) z jakimś obcym facetem, z którym będę miała kupę problemów.
anonim cytuj
16-09-2023
Jeśli należy do wspólnoty małżeńskiej to żaden z właścicieli nie może dysponować bez zgody drugiego. W księdze wieczystej jest wpisane kto jest właścicielem i czy jest współwłasnością małżeńską.

anonim cytuj
16-09-2023
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?

W przypadku nieruchomości będących współwłasnością małżeńską, żaden z małżonków nie może dokonywać czynności prawnej dotyczącej tej nieruchomości (w tym darowizny) bez zgody drugiego małżonka. Przepis ten znajduje swoje odzwierciedlenie w art. 37 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że do dokonania czynności prawnej przysługującej obojgu małżonkom wobec trzeciej osoby w zakresie zarządu majątkiem wspólnym, w tym do zaciągnięcia zobowiązania czy zbycia prawa, potrzebna jest zgoda drugiego małżonka.

Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?

Tak jak w przypadku pierwszego pytania, także tu odpowiedź jest negatywna. Żaden z małżonków nie może zbyć swojej części majątku wspólnego bez zgody drugiego. Jeśli którykolwiek z małżonków dokona takiej czynności bez uzyskania zgody drugiego, taka czynność jest nieważna.

Jeśli chodzi o obawy związane z dziedziczeniem po ojcu i potencjalnymi problemami z obcą osobą, warto zaznaczyć, że współwłasność nieruchomości nie jest jednoznaczna z dziedziczeniem. Jeżeli jesteś spadkobiercą ojca, dziedziczysz jego część majątku, niezależnie od tego, kto jest drugim współwłaścicielem. Jeśli obawiasz się problemów związanych z dziedziczeniem po ojcu, warto wziąć pod uwagę możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne.
Partner jest głównym najemcą mieszkania komunalnego, przez około 10 lat nie przebywał w mieszkaniu, partnerka opłacała wszelkie opłaty, ale na jego nazwisko. Partner po latach wrócił, chce mieszkać bez ponoszenia kosztów, uczucie wygasło co w tej sytuacji partnerka ma zrobić?...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Niewypłacenie pensji w terminie.
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?...

Wyszukiwarka