Darowizna współwłasności małżeńskiej.

Witam
Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam.
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?
Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?
Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś kombinuje, boję się, że zostanę spadkobierczynią ojca części (mają umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia, więc ona nie dziedziczy po nim, tylko ja) z jakimś obcym facetem, z którym będę miała kupę problemów.
anonim cytuj
16-09-2023
Jeśli należy do wspólnoty małżeńskiej to żaden z właścicieli nie może dysponować bez zgody drugiego. W księdze wieczystej jest wpisane kto jest właścicielem i czy jest współwłasnością małżeńską.

anonim cytuj
16-09-2023
Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę?

W przypadku nieruchomości będących współwłasnością małżeńską, żaden z małżonków nie może dokonywać czynności prawnej dotyczącej tej nieruchomości (w tym darowizny) bez zgody drugiego małżonka. Przepis ten znajduje swoje odzwierciedlenie w art. 37 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że do dokonania czynności prawnej przysługującej obojgu małżonkom wobec trzeciej osoby w zakresie zarządu majątkiem wspólnym, w tym do zaciągnięcia zobowiązania czy zbycia prawa, potrzebna jest zgoda drugiego małżonka.

Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać?

Tak jak w przypadku pierwszego pytania, także tu odpowiedź jest negatywna. Żaden z małżonków nie może zbyć swojej części majątku wspólnego bez zgody drugiego. Jeśli którykolwiek z małżonków dokona takiej czynności bez uzyskania zgody drugiego, taka czynność jest nieważna.

Jeśli chodzi o obawy związane z dziedziczeniem po ojcu i potencjalnymi problemami z obcą osobą, warto zaznaczyć, że współwłasność nieruchomości nie jest jednoznaczna z dziedziczeniem. Jeżeli jesteś spadkobiercą ojca, dziedziczysz jego część majątku, niezależnie od tego, kto jest drugim współwłaścicielem. Jeśli obawiasz się problemów związanych z dziedziczeniem po ojcu, warto wziąć pod uwagę możliwość przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu na dane innego wynajmującego.
Cześć, Jestem najemcą mieszkania na czas określony i zastanawiam się czy podpisana umowa prawnie ma moc, ponieważ w umówię jako osoba wynajmująca są podane dane Pana właściciela, a ostateczny podpis na umówię jest wykonany przez jego żonę, która ma zupełnie inne nazwisko od niego. Dodatkowo umowa została zawarta bez obecności jej męża. Pilnie poprosiłabym o odpowiedź ponieważ teraz właściciele kombinują a chciałabym mieć dodatkowa linię obrony...
Nielegalny wynajem mieszkania.
Chciałabym zgłosić donos odnośnie mieszkania, które jest nielegalnie wynajmowane. Macie może dobry wzór takiego zgłoszenia? Na co zwracać uwagę? Czy mogę to zgłosić tylko do urzędu skarbowego czy jeszcze w jakieś miejsce?...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...

Wyszukiwarka