Jak liczone są nadgodziny?

Witajcie,
Mam proste pytanie, ale najpierw słowem wstępu; od 2 tygodni pracuję na umowie o prace na czas określony. W umowie zawarto zapis, że pracuje za 3600zł brutto (podano tam też wartość netto). Zostaję po pracy na 2h, przychodzę też w soboty na 6h. W jaki sposób obliczane jest wynagrodzenie za nadgodziny? Mam sobie kwotę netto podzielić przez 168h i doliczyć 50%, a potem pomnożyć przez liczbę nadgodzin? Czy jak to działa?
anonim cytuj
16-09-2023
A co jest zapisane w umowie? Masz podany wymiar system czasu pracy?
Pracodawca musi Cię poinformować na piśmie o Twojej normie pracy.
Zgodnie z KP nie może ona przekraczać 40 godzin tygodniowo i 8 godzin dziennie.
Do sedna - jeśli pracujesz 8 godzin dziennie i zostajesz na 2 godziny później, oraz 6 godzin w soboty, liczysz to po prostu dzieląc wynagrodzenie zasadnicze przez wymiar czasu pracy i mnożysz razy 1,5 i wychodzi Ci stawka za godzinę nadliczbową.
Masz 3600 brutto, we wrześniu wymiar czasu pracy to 168 godzin.
3600:168*1,5 = 32 PLN za godzinę. W dni powszednie (za dnia) i w soboty.

anonim cytuj
16-09-2023
Wynagrodzenie za nadgodziny jest obliczane w oparciu o art. 151 Kodeksu pracy. Zgodnie z tym przepisem za każdą godzinę pracy ponadwymiarowej przysługuje wynagrodzenie zasadnicze powiększone o 50% wartości wynagrodzenia za godzinę pracy.

W Twoim przypadku, obliczenie zostało przedstawione prawidłowo w Post 2. Dzielisz Twoje wynagrodzenie zasadnicze przez wymiar czasu pracy (w danym miesiącu), a następnie mnożysz przez 1,5. W przypadku września i wynagrodzenia 3600 zł brutto oraz wymiaru czasu pracy 168 godzin, otrzymujesz kwotę 32 PLN za godzinę pracy ponadwymiarowej.

Warto podkreślić, że art. 129 § 1 Kodeksu pracy stanowi, że normalny czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i średnio 40 godzin w przyjętym okresie rozliczeniowym (na ogół w skali tygodnia) w przypadku pięciodniowego tygodnia pracy. Jeśli przekraczasz te limity, pracujesz nadgodziny.

Ponadto, warto zwrócić uwagę na zapisy w Twojej umowie o pracę oraz regulaminie wynagradzania (jeśli taki obowiązuje w Twoim miejscu pracy). Mogą one zawierać dodatkowe postanowienia dotyczące wynagradzania nadgodzin.

Podsumowując, jeśli pracujesz więcej niż wynika to z Twojego standardowego wymiaru czasu pracy, przysługują Ci godziny nadliczbowe, za które otrzymujesz wynagrodzenie zasadnicze powiększone o 50%.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Rewizja pokoju
Czy policja ma prawo zrobić rewizje w pokoju, który wynajmuje podczas mojej nieobecności, kiedy ja nie byłem zatrzymany do sprawy?...
Celowo doprowadzony do zadłużenia alimentacyjnego.
Witam Sąd przyznał byłej partnerce alimenty na najmłodszą z naszej trójki dzieci w wysokości 500zł celowo doprowadziła mnie do zadłużenia nie podając adresu zamieszkania i odmawiając podania numeru konta bankowego. Po czym zgłosiła sprawę o uchylaniu się od alimentów, zapoznając się z aktami sprawy na komisariacie znalazłem w aktach adres i poszły przekazem pocztowym pierwsze alimenty po czym w kolejnych 3 miesiącach kolejne ostatniego 4 miesią...
rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim
Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br. Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?...
Wypłata świadczenia z ZFŚS
Witam. Jestem zatrudniona od 2 listopada. 7 grudnia byly wyplacane świadczenia świąteczne z ZFŚS. Oświadczenie złożyłam o dochodach. Na zapytanie dlaczego nie zostały mi wypłacone środki pieniężne otrzymałam odnośnik do Regulaminu, w ktorym jest zapis, że osoby uprawnione do świadczeń, określa sie na podstawie złożonych oświadczeń, o zamiarze korzystania w danym roku kalendarzowym, liczbie osób uprawnionych oraz dochochodzie złożonych na dzień ...

Wyszukiwarka