Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?

Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat.
anonim cytuj
17-07-2022
Proszę pamiętać, że stosunek służbowy policjanta nie jest stosunkiem pracy. Funkcjonariusze Policji nie są zatem pracownikami w rozumieniu art. 2 Kodeksu pracy. W związku z tym przepisy prawa pracy mają zastosowanie do policjantów tylko w takim zakresie, na jaki pozwala ustawa o Policji (m.in. art. 79) i wydane na jej podstawie akty wykonawcze. Wspomniane akty prawne regulują wprawdzie uprawnienia policjanta dotyczące rodzicielstwa np pracę w porze nocnej, w niedzielę i święta, jednak dotyczą one sytuacji, gdy policjant/ka jest jedynym opiekunem dziecka.
Podsumowując: kwestie związane z czasem służby policjanta zostały uregulowane w art. 33 ustawy o Policji oraz w rozporządzeniu ministra spraw wewnętrznych i administracji w sprawie rozkładu czasu służby policjantów i tam należy szukać odpowiedzi. Warto też zapoznać się z obowiązkami policjanta, m.in dotyczącymi wykonywania poleceń służbowych oraz te dotyczące podnoszenia kwalifikacji, szkoleń i różnego typu kursów

anonim cytuj
17-07-2022

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie po potrąceniu
Hej mam pytanie wczoraj na pasach starszy pan potrącił moja bratowa bo jak stwierdził zagapił się gdyby nie kierowca który jechał za nim by uciekł ale wezwali policję i karetkę. Dziś się okazuje że na mocne stłuczenie barku i naderwane coś tam.... Zwolnienie na 18 dni z pracy. Co dalej odszkodowanie z starszego pana OC??? A jakieś zadość uczynienie za ból i wypadek się należy i gdzie z tym się udać. Proszę o pomoc...
Staż z urzędu pracy
Dzień dobry! jestem w trakcie kończenia szkoły średniej i jestem zarejestrowana w urzędzie pracy aby być zwolnionym z opłaty za egzaminy, szukam pracy jako opiekunka do dziecka, pomoc nauczyciela ogólnie praca związana z dziećmi, po szkole średniej mam zamiar uczęszczać do szkoły policealnej własne na tym kierunku, na ostatniej wizycie rozmawiałam z doradcą o tym że gdy będę mieć już średnie to będę mogła zacząć u nich staż właśnie jako pomoc. Dz...
Czy muszę odsyłać komplet dokumentów do poprzedniego właściciela pojazdu?
Niedawno nabyłem pojazd od osoby zajmującej się zawodowo sprzedażą aut. Po podpisaniu umowy prosił mnie żebym odesłał mu umowę, którą podpisał on z poprzednim właścicielem (z zakrytą ceną), która była mi potrzebna do rejestracji oraz karteczkę z polisą OC. Polisa ważna jeszcze przez kilka miesięcy. Jaki może być haczyk i dlaczego z perspektywy sprzedawcy warto odzyskać te dokumenty?...
Zasady wypłaty zachowku.
Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?...

Wyszukiwarka