Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?

Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat.
anonim cytuj
17-07-2022
Proszę pamiętać, że stosunek służbowy policjanta nie jest stosunkiem pracy. Funkcjonariusze Policji nie są zatem pracownikami w rozumieniu art. 2 Kodeksu pracy. W związku z tym przepisy prawa pracy mają zastosowanie do policjantów tylko w takim zakresie, na jaki pozwala ustawa o Policji (m.in. art. 79) i wydane na jej podstawie akty wykonawcze. Wspomniane akty prawne regulują wprawdzie uprawnienia policjanta dotyczące rodzicielstwa np pracę w porze nocnej, w niedzielę i święta, jednak dotyczą one sytuacji, gdy policjant/ka jest jedynym opiekunem dziecka.
Podsumowując: kwestie związane z czasem służby policjanta zostały uregulowane w art. 33 ustawy o Policji oraz w rozporządzeniu ministra spraw wewnętrznych i administracji w sprawie rozkładu czasu służby policjantów i tam należy szukać odpowiedzi. Warto też zapoznać się z obowiązkami policjanta, m.in dotyczącymi wykonywania poleceń służbowych oraz te dotyczące podnoszenia kwalifikacji, szkoleń i różnego typu kursów

anonim cytuj
17-07-2022

Sugerowane Tematy

Podział nakładów za remont w związku nieformalnym.
Cześć! Chłopak posiada mieszkanie, w którym mieszkamy razem - jednak teraz będziemy je remontować za moje pieniądze (ok. 70 tyś). Jak się zabezpieczyć gdybyśmy się rozstali ? - dodam od razu, że dodanie mnie jako współwłaściciela z % udziałem nie wchodzi w grę....
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
Umowa o prace a miejsce zameldowania
Witam. Mam pytanie w kwestii zatrudnienia do pracy. Czy osoba ze stałym meldunkiem w innym województwie może zostać zatrudniona w branży handlowej w charakterze sprzedawcy na umowę o pracę pełen etat w innym województwie gdzie obecnie mieszka, ale nie posiada tutaj zameldowania. Zwracam się z powyższym zapytaniem w imieniu kuzyna który nie wie czy może w taki sposób pracować . Z góry bardzo dziękuję...
Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...

Wyszukiwarka