Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?

Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat.
anonim cytuj
17-07-2022
Proszę pamiętać, że stosunek służbowy policjanta nie jest stosunkiem pracy. Funkcjonariusze Policji nie są zatem pracownikami w rozumieniu art. 2 Kodeksu pracy. W związku z tym przepisy prawa pracy mają zastosowanie do policjantów tylko w takim zakresie, na jaki pozwala ustawa o Policji (m.in. art. 79) i wydane na jej podstawie akty wykonawcze. Wspomniane akty prawne regulują wprawdzie uprawnienia policjanta dotyczące rodzicielstwa np pracę w porze nocnej, w niedzielę i święta, jednak dotyczą one sytuacji, gdy policjant/ka jest jedynym opiekunem dziecka.
Podsumowując: kwestie związane z czasem służby policjanta zostały uregulowane w art. 33 ustawy o Policji oraz w rozporządzeniu ministra spraw wewnętrznych i administracji w sprawie rozkładu czasu służby policjantów i tam należy szukać odpowiedzi. Warto też zapoznać się z obowiązkami policjanta, m.in dotyczącymi wykonywania poleceń służbowych oraz te dotyczące podnoszenia kwalifikacji, szkoleń i różnego typu kursów

anonim cytuj
17-07-2022

Sugerowane Tematy

Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...
Ustanowienie kuratora za osobę nieznaną z miejsca zamieszkania.
W 2021 roku byłemu mężowi podwyższałam alimenty na dziecko, w związku z tym, że się ukrywa moja prawniczka w jakiś sposób ustaliła matkę kuratorem odpowiedzialnym za odbieranie powiadomień i reprezentowanie go przed sądem . Jaki paragraf o tym stanowi, żebym mogła złożyć taki wniosek, ponieważ od grudnia sąd stara się dostarczyć odpis pozwu i wyrok o zabezpieczeniu, ale bezskutecznie. Teraz muszę opłacić komornika żeby On dostarczył, ale nie wi...
Ściganie dłużnika za granicą.
Witam , pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicę. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?...

Wyszukiwarka