Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.

Dzień dobry
Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 tygodnie zamiast dotychczasowego miesiąca?
anonim cytuj
08-09-2023
Poprzedni pracodawca wypowiedział umowę o prace czy zostaliście przejęci na podstawie art. 23 .1 KP?
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 23.1.) § 1. W razie przejścia zakładu pracy lub jego części na innego pracodawcę staje się on z mocy prawa stroną w dotychczasowych stosunkach pracy, z zastrzeżeniem przepisów § 5.
Pracodawca wypowiedział umowę za porozumieniem stron

Nie ma czegoś takiego
Było odmówić porozumienia, być może należała by się odprawa za zwolnienie.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...
Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...
Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16. Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat....
Czy to oszustwo?
Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś o...

Wyszukiwarka