Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.

Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle gdy piesi mieli czerwone. Jestem świadom ze czy tak czy siak jest to wykroczenie, ale wydaje mi się ze chyba powinno zostać inaczej potraktowane gdyż była sygnalizacja.
anonim cytuj
08-09-2023
Z twojego opisu wynika, że nie było to wykroczenie. Powinieneś odmówić przyjęcia mandatu. Jeżeli przyjąłeś - to już pozamiatane: nie masz uż możliwości SKUTECZNEGO jego uchylenia.
W jakiej wysokości dali ci grzywnę?
Standardowy mandat za to wykroczenie czyli 1500 zł // 15 ptk

Art. 86b. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, prowadząc pojazd mechaniczny:
3) wyprzedza pojazd na przejściu dla pieszych, na którym ruch nie jest kierowany, lub bezpośrednio przed tym przejściem,
podlega karze grzywny nie niższej niż 1500 złotych.
Jeżeli opisujesz prawdę to perfidnie zostałeś ograny.

anonim cytuj
08-09-2023
Do 7 dni od wystawienia mandatu można go uchylić . Nie ma specjalnego wzoru który kierujemy do sądu właściwego dla miejsca gdzie została nałożona kara. Sąd zwykle rozpoznaje sprawę na posiedzeniu, gdzie nie ma możliwości przedstawiania wniosków dowodowych, powoływania biegłych itp. W tym przypadku ponieważ nie było to wykroczenie bo ruch był kierowany ( sygnalizacja świetlna ) sąd powinien uchylić mandat.
art. 101 § 1 i 2

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Okres wypowiedzenia umowa zlecenie
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...
generalny remont w bloku
Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc....
Dom za opiekę nad bliską osobą.
Witam wszystkich którzy czytają ten post. Mianowicie sytuacja wygląda następująco. Mamy z żoną przepisany dom od jej Mamy. Warunkiem przepisania była dożywotnia opieka nad nią i miejsce w domu dla jej syna (40l).I to on jest całym problemem gdyż przy domu absolutnie nie pomaga nic, ma wiecznie pretensje, obmawia nas do wszystkich ludzi z którymi trzyma kontakt powodując zniesławienie. Oczywiście lubi alkohol i używki pod wpływem których jest na...
Wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu maloletniego
Dzień dobry, Mam problem . Dowiedziałam się , że jestem spadkobiercą po bratanku dziadka. Człowieka na oczy nie widzialam, nie wiedziałam o istnieniu do momentu otrzymania pisma z sądu. W sądzie toczy się rozprawa o nabycie spadku przez gminę , na której zmarły zostawił stary domek i działeczkę. Od momentu jego śmierci rosną zaleglosci podatkowe.Rodzina mieszkająca tam odrzuciła spadek, to mnie zaniepokoiło i też odrzuciłam. Teraz mam problem ...

Wyszukiwarka