Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.

Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle gdy piesi mieli czerwone. Jestem świadom ze czy tak czy siak jest to wykroczenie, ale wydaje mi się ze chyba powinno zostać inaczej potraktowane gdyż była sygnalizacja.
anonim cytuj
08-09-2023
Z twojego opisu wynika, że nie było to wykroczenie. Powinieneś odmówić przyjęcia mandatu. Jeżeli przyjąłeś - to już pozamiatane: nie masz uż możliwości SKUTECZNEGO jego uchylenia.
W jakiej wysokości dali ci grzywnę?
Standardowy mandat za to wykroczenie czyli 1500 zł // 15 ptk

Art. 86b. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, prowadząc pojazd mechaniczny:
3) wyprzedza pojazd na przejściu dla pieszych, na którym ruch nie jest kierowany, lub bezpośrednio przed tym przejściem,
podlega karze grzywny nie niższej niż 1500 złotych.
Jeżeli opisujesz prawdę to perfidnie zostałeś ograny.

anonim cytuj
08-09-2023
Do 7 dni od wystawienia mandatu można go uchylić . Nie ma specjalnego wzoru który kierujemy do sądu właściwego dla miejsca gdzie została nałożona kara. Sąd zwykle rozpoznaje sprawę na posiedzeniu, gdzie nie ma możliwości przedstawiania wniosków dowodowych, powoływania biegłych itp. W tym przypadku ponieważ nie było to wykroczenie bo ruch był kierowany ( sygnalizacja świetlna ) sąd powinien uchylić mandat.
art. 101 § 1 i 2

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Byli właściciele nie chcą wyprowadzić się z mieszkania.
Zostało kupione mieszkanie przez biuro nieruchomości. Pieniądze zostały przekazane w grudniu, a z godnie z aktem notarialnym do końca stycznia miało zostać wydane mieszkanie. Ludzie ani myślą wyprowadzić się w czasie bo przedłuża im się transakcja z zakupem nowego mieszkania. Nie obchodzi ich, że musimy opłacić dwa mieszkania. Straszą nas zerwaniem umowy. Pośrednik ani myśli pomoc, wręcz sam nas tym straszy. Co możemy zrobić w takiej sytuacji...
Brak zwrotu kaucji.
Ścigam wynajmującego o zwrot kaucji, po wezwaniu do zapłaty brak reakcji, termin przekroczony. Czy jest sens wnosić to najpierw do e-sądu tzn. EPU, czy lepiej od razu wnosić sprawę do zwykłego sądu? Przy odwołaniu od EPU podobno sprawa i tak idzie do zwykłego sądu....
Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET
Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję...

Wyszukiwarka