Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.

Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle gdy piesi mieli czerwone. Jestem świadom ze czy tak czy siak jest to wykroczenie, ale wydaje mi się ze chyba powinno zostać inaczej potraktowane gdyż była sygnalizacja.
anonim cytuj
08-09-2023
Z twojego opisu wynika, że nie było to wykroczenie. Powinieneś odmówić przyjęcia mandatu. Jeżeli przyjąłeś - to już pozamiatane: nie masz uż możliwości SKUTECZNEGO jego uchylenia.
W jakiej wysokości dali ci grzywnę?
Standardowy mandat za to wykroczenie czyli 1500 zł // 15 ptk

Art. 86b. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, prowadząc pojazd mechaniczny:
3) wyprzedza pojazd na przejściu dla pieszych, na którym ruch nie jest kierowany, lub bezpośrednio przed tym przejściem,
podlega karze grzywny nie niższej niż 1500 złotych.
Jeżeli opisujesz prawdę to perfidnie zostałeś ograny.

anonim cytuj
08-09-2023
Do 7 dni od wystawienia mandatu można go uchylić . Nie ma specjalnego wzoru który kierujemy do sądu właściwego dla miejsca gdzie została nałożona kara. Sąd zwykle rozpoznaje sprawę na posiedzeniu, gdzie nie ma możliwości przedstawiania wniosków dowodowych, powoływania biegłych itp. W tym przypadku ponieważ nie było to wykroczenie bo ruch był kierowany ( sygnalizacja świetlna ) sąd powinien uchylić mandat.
art. 101 § 1 i 2

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Ubezpieczenie PZU.
Dzień dobry, mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich. Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty....
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Syndyk zglosil umozenie zadluzenia bez planu splaty
Witam. Syndyk przyslal mi pismo o ''umozeniu zadluzenia bez planu splaty'' i teraz co? Czekac na wyrok sadu ? Jak dlugo to moze potrwac? Uprawomocnienie?...

Wyszukiwarka