Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.

Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle gdy piesi mieli czerwone. Jestem świadom ze czy tak czy siak jest to wykroczenie, ale wydaje mi się ze chyba powinno zostać inaczej potraktowane gdyż była sygnalizacja.
anonim cytuj
08-09-2023
Z twojego opisu wynika, że nie było to wykroczenie. Powinieneś odmówić przyjęcia mandatu. Jeżeli przyjąłeś - to już pozamiatane: nie masz uż możliwości SKUTECZNEGO jego uchylenia.
W jakiej wysokości dali ci grzywnę?
Standardowy mandat za to wykroczenie czyli 1500 zł // 15 ptk

Art. 86b. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, prowadząc pojazd mechaniczny:
3) wyprzedza pojazd na przejściu dla pieszych, na którym ruch nie jest kierowany, lub bezpośrednio przed tym przejściem,
podlega karze grzywny nie niższej niż 1500 złotych.
Jeżeli opisujesz prawdę to perfidnie zostałeś ograny.

anonim cytuj
08-09-2023
Do 7 dni od wystawienia mandatu można go uchylić . Nie ma specjalnego wzoru który kierujemy do sądu właściwego dla miejsca gdzie została nałożona kara. Sąd zwykle rozpoznaje sprawę na posiedzeniu, gdzie nie ma możliwości przedstawiania wniosków dowodowych, powoływania biegłych itp. W tym przypadku ponieważ nie było to wykroczenie bo ruch był kierowany ( sygnalizacja świetlna ) sąd powinien uchylić mandat.
art. 101 § 1 i 2

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot zadatku.
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...
Kupno mieszkania na kredyt.
Witam, zamierzam wziąć kredyt na kupno mieszkania. Kredyt biorę z współkredytobiorcą czyli z moim ojcem, dlatego że sam bym nie dostał kredytu itd. i tutaj pojawia się pytanie współkredytobiorcy = współwłaściciele nieruchomości? Chciałbym aby mieszkanie "należało" do mnie oraz do drugiej osoby niezwiązanej z kredytem, czyli mojej dziewczynie? Jest to możliwe?...
Zwrot kosztów od oskarżonego.
Witam w sprawie karnej w wyroku jest przyznane zadośćuczynienie, oraz zwrot kosztów od oskarżonego który skończył właśnie odsiadywać wyrok ,jest to kwota około 40 tysięcy złotych. Moje pytanie gdzie z tym mamy się udać? Aby odzyskać nasze pieniądze....
Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....

Wyszukiwarka