Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.

Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle gdy piesi mieli czerwone. Jestem świadom ze czy tak czy siak jest to wykroczenie, ale wydaje mi się ze chyba powinno zostać inaczej potraktowane gdyż była sygnalizacja.
anonim cytuj
08-09-2023
Z twojego opisu wynika, że nie było to wykroczenie. Powinieneś odmówić przyjęcia mandatu. Jeżeli przyjąłeś - to już pozamiatane: nie masz uż możliwości SKUTECZNEGO jego uchylenia.
W jakiej wysokości dali ci grzywnę?
Standardowy mandat za to wykroczenie czyli 1500 zł // 15 ptk

Art. 86b. § 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, prowadząc pojazd mechaniczny:
3) wyprzedza pojazd na przejściu dla pieszych, na którym ruch nie jest kierowany, lub bezpośrednio przed tym przejściem,
podlega karze grzywny nie niższej niż 1500 złotych.
Jeżeli opisujesz prawdę to perfidnie zostałeś ograny.

anonim cytuj
08-09-2023
Do 7 dni od wystawienia mandatu można go uchylić . Nie ma specjalnego wzoru który kierujemy do sądu właściwego dla miejsca gdzie została nałożona kara. Sąd zwykle rozpoznaje sprawę na posiedzeniu, gdzie nie ma możliwości przedstawiania wniosków dowodowych, powoływania biegłych itp. W tym przypadku ponieważ nie było to wykroczenie bo ruch był kierowany ( sygnalizacja świetlna ) sąd powinien uchylić mandat.
art. 101 § 1 i 2

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi?
Proszę o pomoc. Doznałam dziś dość poważnego urazu stopy. Niestety nie obyło się bez założenia gipsu. Nie jestem w stanie dać jednego kroku a co dopiero zająć się małymi dzieci. Czy mój partner może wziąć w pracy opiekę nad naszymi dziećmi? Czy mu się przysługuje? Z góry dziękuję za pomoc. ...
Jeśli wezmę czasie ślub, to renta zostanie odebrana?
Dzień dobry. Pobieram rentę rodzinną, oraz rentę z tytułu niezdolności do pracy. Jest ona na dwa lata. Jeśli wezmę w tym czasie ślub, to renta zostanie odebrana?...
Wadliwe wypowiedzenie umowy
Na jaki artykuł kodeksu pracy mogę się powołać jeżeli wypowiedzenie umowy o pracę jest wadliwe? Chodzi tu o brak podpisu kwalifikowanego na wypowiedzeniu przesłanym drogą mailową....
Jak mogę złożyć wypowiedzenie, by zaczęło obowiązywać? Szef mnie omija.
Dzień dobry. Poinformowałam pracodawcę telefonicznie w piątek, że chcę złożyć wypowiedzenie i kiedy przyjdzie, by mógł je podpisać. Od tego czasu nie mam z nim kontaktu i nie mogę tego zrobić osobiście. Kiedy do niego dzwonię mówi, że jutro będzie, a się nie pojawia. Ewidentnie utrudnia mi odejście z pracy. Chciałam złożyć wypowiedzenie do upoważnionych osób z biura, jednak dowiedziałam się, że szef zakazał im odbierania jakichkolwiek dokumentów...

Wyszukiwarka