Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.

Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek.
Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co można zrobić aby odzyskać te pieniądze? Jakie grożą konsekwencje skarbowe jeśli kobieta zgłosi go do US ? Jakie są kary itd. ?
anonim cytuj
30-08-2023
Obowiązuje umowa ustna. Kwestia działalności zależy od kwoty, da się walczyć. To tak w wielkim skrócie.
W jaki sposób udowadnia się w sądzie zawarcie umowy ustnej, jeśli jedna ze stron zaprzecza zawarciu takiej umowy?

Umiejętnie podchodząc kontrahenta. Wysłać smsa do niej z pytaniem na ile wycenia owe usterki. Załóżmy ze Pani złapie haczyk i odpisze np. na 4tys, wysłać więc kolejnego smsa z o treści "czyli rozumiem ze z umówionej pierwotnie kwoty 15tys chce Pani odjąć 4 i zapłacić11? . Jak odpisze - tak, założyć DG, wystawić fakturę z terminem płatności na 15k i ostatecznie pozwać.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto. Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela. Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę. Dodam...
Zwrot darowizny.
Opisze sprawę w kilku słowach. Na początku roku była już partnerka mojego taty kupiła samochód używany bezpośrednio na niego i dała mu go jako prezent. Umowa kupna sprzedaży była więc podpisana przez mojego ojca bezpośrednio z byłym właścicielem więc jakby bez udziału tej kobiety ale tato nie mógł z innych przyczyn mieć tego auta na siebie wiec przepisał je na swojego ojca (sporządził z nim umowę kupna sprzedaży). Dziś ona chce by on ten samochód...
Alimenty na rodzica.
Witam mam pytanie. Czy matka, która miała zabrane prawa rodzicielskie, nie płaciła alimentów bo nie miała dochodów ( alimenty były wypłacane przez fundusz alimentacyjny ) może pozwać nas, jako dorosłe córki o płacenie jej alimentów ?...
Reklamacja słuchawek, a zwrot pieniędzy.
Kupiłam słuchawki bezprzewodowe w rtv za 1000 zł. Po około roku przestały działać. Zgłosiłam reklamacje, która przyjęli. Okazało się, ze słuchawek nie da się naprawić i nie mają już tego modelu żeby wymienić na nowe wiec zaproponowali mi, abym cokolwiek kupiła u nich za minimum 500zl , wtedy resztę oddadzą mi w gotowce. Słuchawki były kupione na Spółkę z o.o. Czy faktycznie mogą tak zrobić ?...

Wyszukiwarka