Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.

Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek.
Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co można zrobić aby odzyskać te pieniądze? Jakie grożą konsekwencje skarbowe jeśli kobieta zgłosi go do US ? Jakie są kary itd. ?
anonim cytuj
30-08-2023
Obowiązuje umowa ustna. Kwestia działalności zależy od kwoty, da się walczyć. To tak w wielkim skrócie.
W jaki sposób udowadnia się w sądzie zawarcie umowy ustnej, jeśli jedna ze stron zaprzecza zawarciu takiej umowy?

Umiejętnie podchodząc kontrahenta. Wysłać smsa do niej z pytaniem na ile wycenia owe usterki. Załóżmy ze Pani złapie haczyk i odpisze np. na 4tys, wysłać więc kolejnego smsa z o treści "czyli rozumiem ze z umówionej pierwotnie kwoty 15tys chce Pani odjąć 4 i zapłacić11? . Jak odpisze - tak, założyć DG, wystawić fakturę z terminem płatności na 15k i ostatecznie pozwać.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyłudzenie pieniędzy na fałszywe dane.
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Współwłasność samochodu z ex
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż: Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety. Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić. Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...
Czy należy mi się renta po zmarłym ojcu?
Dzień dobry, Czy po śmierci taty, jeżeli mama dostaje rentę po zmarłym ojcu, dziecko do 26r.z, które się uczy również ma prawo do renty? ...

Wyszukiwarka