Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.

Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek.
Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co można zrobić aby odzyskać te pieniądze? Jakie grożą konsekwencje skarbowe jeśli kobieta zgłosi go do US ? Jakie są kary itd. ?
anonim cytuj
30-08-2023
Obowiązuje umowa ustna. Kwestia działalności zależy od kwoty, da się walczyć. To tak w wielkim skrócie.
W jaki sposób udowadnia się w sądzie zawarcie umowy ustnej, jeśli jedna ze stron zaprzecza zawarciu takiej umowy?

Umiejętnie podchodząc kontrahenta. Wysłać smsa do niej z pytaniem na ile wycenia owe usterki. Załóżmy ze Pani złapie haczyk i odpisze np. na 4tys, wysłać więc kolejnego smsa z o treści "czyli rozumiem ze z umówionej pierwotnie kwoty 15tys chce Pani odjąć 4 i zapłacić11? . Jak odpisze - tak, założyć DG, wystawić fakturę z terminem płatności na 15k i ostatecznie pozwać.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty dla ojca
Czy to prawda, że jeśli ojciec dzieci podczas separacji, nie interesowal sie dziećmi, potem podczas rozwodu z tego tytułu zostal pozbawiony praw rodzicielskich. To w przyszłości nie może podać dzieci o alimenty?....
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Podział majątku, spłata na raty.
Dzień dobry. Z byłym mężem jesteśmy po rozwodzie kilka lat. Mamy dom w którym on mieszka, w końcu chce mnie dobrowolnie spłacić, ale po 1000zl miesięcznie. Za nim on mnie spłaci nieruchomość będzie warta więcej a pieniądze, które odłożę np. ze spłaty będą warte mniej. Nie wiem jak to ogarnąć.. był ktoś w podobnej sytuacji?...
Spadek po dziadku.
Dziadek zmarł 3 lata temu. Odziedziczyłam po nim z drugim spadkobiercą dom z działką. Dom wiekowy, do remontu. Uzgodniliśmy słownie, aby partnerka dziadka(obca dla nas osoba) została w nim bezpłatnie do chwili, aż nie zdecydujemy o losie nieruchomości. Kobieta ta jest ok. 80tki, nie utrzymuje kontaktu z rodziną, jest uboga. Gminna opieka społeczna przydzieliła jej opiekuna. Podjęliśmy decyzję o sprzedaży nieruchomości. Jakie kroki prawne mogę p...

Wyszukiwarka