Spadek po śmierci ojca.

Witam,
zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji.
Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci.
Decyzją sądu był podział majątku na pół.
Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie.
Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki.
Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie wie która cześć działki jest jego bo nie zostało to podzielone.
Gdzie mam udać się z tatą o podział działki? Co dalej ma zrobić i jakie jest dobre rozwiązanie abym bez żadnych problemów otrzymała tą działkę w darowiźnie od taty?
anonim cytuj
30-08-2023
1. Nie "decyzją sądu" tylko tak to wynika z przepisów ustawy.
2. Do taty nie należy żadna fizyczna część działki. Tata ma udział wynoszący 1/2 w każdym jej metrze kwadratowym i ten udział może Pani podarować.
3. Jeśli spadkobiercy chcieliby, aby każdy miał swój kawałek ziemi na własność to muszą udać się najpierw do geodety o podział geodezyjny działki a potem do notariusza zrobić dział spadku.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Nie otwarty testament
Dzień dobry. Sytuacja wygląda następująco: po zmarłej 2 lata temu osobie pozostał testament. Jedna z osób, która możliwe, że jest ujęta w testamencie (dziecko zmarłego) kilkukrotnie nie stawiła się na sprawę, przez co testament do tej pory nie został otwarty. Wie o terminach spraw, ale celowo się na nie nie stawia. Osoba ta zajęła jedną z nieruchomości, zmieniła zamki mówiąc do pozostałych osób (też dzieci) że to jej sie należy i rzekomo jest je...

Wyszukiwarka