Darowizna mieszkania dla dziecka.

Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?
anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli senior będzie tam mieszkać do końca życia to należy zrobić umowę dożywocia i wtedy pozostali spadkobiercy nie będą mogli się niczego domagać.

anonim cytuj
24-08-2023
należy zrobić umowę dożywocia

Umowa dożywocia sporządzana jest w formie aktu notarialnego. Zgodnie z art. 908 § 1 Kodeksu cywilnego jeżeli w zamian za przeniesienie własności nieruchomości nabywca zobowiązał się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie (umowa o dożywocie), powinien on, w braku odmiennej umowy, przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału, zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.
będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku

W przypadku zawarcia umowy dożywocia, inne dzieci spadkodawcy nie mogą żądać zachowku.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Kiedy dziadkowie mogą przejąć opiekę prawną nad wnukiem?
Witam mam taki problem. W maju tego roku dostałam wyrok bezwzględny 6 miesięczny obecnie wyrok jest w apelacji ale nie liczę na cud. Zapewne będzie podtrzymany a ja mam 11 letnią córkę którą sama wychowuje chciałabym żeby opiekę nad nią przejęła jej babcia, która zresztą bardzo tego chce i ma warunki, pytanie tylko kiedy mamy zacząć działać żeby nie było za późno? Podobno żeby podjąć jakieś kroki prawne w sprawie opieki nad córka to najpierw m...
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...

Wyszukiwarka