Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?

W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane?
Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?
anonim cytuj
23-08-2023
Na słupa a na wymyślone dane to dwie różne rzeczy. Na słupa to znaczy że ktoś inny kupuje za Ciebie i przejmuje wszelkie konsekwencje ale również towar zakupiony należy formalnie, prawnie(przynajmniej ja tak bym uznał i czemu nie sąd patrząc w papiery) do tej osoby. Bo ona zakupiła. A na fałszywe dane to nie wiem bo się niby jakąś umowę kupna zawsze zawiera przy zakupie. Znam ten ból, nie jedna polska kancelaria prawna miała wyciek przez to że był tam ktoś kto kupował na Morele, a Morele oczywiście bezkarne (tzn. nie bezkarne bo przeprosiło).

anonim cytuj
23-08-2023
Na słupa a na wymyślone dane to dwie różne rzeczy. Na słupa to znaczy że ktoś inny kupuje za Ciebie i przejmuje wszelkie konsekwencje ale również towar zakupiony należy formalnie, prawnie(przynajmniej ja tak bym uznał i czemu nie sąd patrząc w papiery) do tej osoby. Bo ona zakupiła. A na fałszywe dane to nie wiem bo się niby jakąś umowę kupna zawsze zawiera przy zakupie. Znam ten ból, nie jedna polska kancelaria prawna miała wyciek przez to że był tam ktoś kto kupował na Morele, a Morele oczywiście bezkarne (tzn. nie bezkarne bo przeprosiło).

Oczywiście, że jest to nielegalne. Zawierasz umowę która wywołuje skutki dla obu stron. Jeśli posługujesz się sfałszowanymi danymi za prawdziwe to popełniasz przestępstwo.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak przeprowadzić rozdzielność majątkową?
Rozdzielność majątkowa. Własność kredytu/mieszkania na męża. Posiadamy dziecko-8 letnie. Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady....
Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.
Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia je...

Wyszukiwarka