Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?

W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane?
Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?
anonim cytuj
23-08-2023
Na słupa a na wymyślone dane to dwie różne rzeczy. Na słupa to znaczy że ktoś inny kupuje za Ciebie i przejmuje wszelkie konsekwencje ale również towar zakupiony należy formalnie, prawnie(przynajmniej ja tak bym uznał i czemu nie sąd patrząc w papiery) do tej osoby. Bo ona zakupiła. A na fałszywe dane to nie wiem bo się niby jakąś umowę kupna zawsze zawiera przy zakupie. Znam ten ból, nie jedna polska kancelaria prawna miała wyciek przez to że był tam ktoś kto kupował na Morele, a Morele oczywiście bezkarne (tzn. nie bezkarne bo przeprosiło).

anonim cytuj
23-08-2023
Na słupa a na wymyślone dane to dwie różne rzeczy. Na słupa to znaczy że ktoś inny kupuje za Ciebie i przejmuje wszelkie konsekwencje ale również towar zakupiony należy formalnie, prawnie(przynajmniej ja tak bym uznał i czemu nie sąd patrząc w papiery) do tej osoby. Bo ona zakupiła. A na fałszywe dane to nie wiem bo się niby jakąś umowę kupna zawsze zawiera przy zakupie. Znam ten ból, nie jedna polska kancelaria prawna miała wyciek przez to że był tam ktoś kto kupował na Morele, a Morele oczywiście bezkarne (tzn. nie bezkarne bo przeprosiło).

Oczywiście, że jest to nielegalne. Zawierasz umowę która wywołuje skutki dla obu stron. Jeśli posługujesz się sfałszowanymi danymi za prawdziwe to popełniasz przestępstwo.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z wypowiedzeniem o pracę. Czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata?
Pracowałam 5 lat na umowie o pracę w kioskoportierni. W czerwcu dostałam wypowiedzenie którego nie podpisałam gdyż data zatrudnienia na wypowiedzeniu była 1.01.22 r. Wypowiedzenie odebrałam z poczty. Pracodawca zakończył swoją działalność z datą 17.07.22. Moje pytanie jest czy należy mi się 3 miesięczne wypowiedzenie i należna wypłata. Pracodawca liczy wypowiedzenie od czerwca mimo nie podpisania przeze mnie wypowiedzenia....
Zwrot zakupów przez internet
Proszę o pomoc. Rozpocząć w tym roku planuję zamówić wózek dla dziecka z aukcji internetowej Allegro. Obawiam się jednak że może być on niewygodny dla prowadzącego po złożeniu. Gdyby faktycznie okazał się on niewygodny czy jest możliwość abym zwróciła go do sprzedawcy w ciągu 14 dni tak jak mówi ustawa o zakupach internetowych? Skoro zostanie on złożony i wypróbowany po domu...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...
Okres ochronny przedemerytalny.
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...

Wyszukiwarka