Czy legalne jest robienie zakupów na słupa, na wymyślone dane?

W celu ochrony swoich danych osobowych myślę czy zamawiając coś przez internet do automatów paczkowych nie lepiej podawać wymyślone dane?
Z danymi osobowymi w sklepach to wiadomo może być różnie zdarzają się włamania hackerskie i wycieki danych. Moje pytanie jest takie czy zakupy na słupa są legalne w świetle polskiego prawa?
anonim cytuj
23-08-2023
Na słupa a na wymyślone dane to dwie różne rzeczy. Na słupa to znaczy że ktoś inny kupuje za Ciebie i przejmuje wszelkie konsekwencje ale również towar zakupiony należy formalnie, prawnie(przynajmniej ja tak bym uznał i czemu nie sąd patrząc w papiery) do tej osoby. Bo ona zakupiła. A na fałszywe dane to nie wiem bo się niby jakąś umowę kupna zawsze zawiera przy zakupie. Znam ten ból, nie jedna polska kancelaria prawna miała wyciek przez to że był tam ktoś kto kupował na Morele, a Morele oczywiście bezkarne (tzn. nie bezkarne bo przeprosiło).

anonim cytuj
23-08-2023
Na słupa a na wymyślone dane to dwie różne rzeczy. Na słupa to znaczy że ktoś inny kupuje za Ciebie i przejmuje wszelkie konsekwencje ale również towar zakupiony należy formalnie, prawnie(przynajmniej ja tak bym uznał i czemu nie sąd patrząc w papiery) do tej osoby. Bo ona zakupiła. A na fałszywe dane to nie wiem bo się niby jakąś umowę kupna zawsze zawiera przy zakupie. Znam ten ból, nie jedna polska kancelaria prawna miała wyciek przez to że był tam ktoś kto kupował na Morele, a Morele oczywiście bezkarne (tzn. nie bezkarne bo przeprosiło).

Oczywiście, że jest to nielegalne. Zawierasz umowę która wywołuje skutki dla obu stron. Jeśli posługujesz się sfałszowanymi danymi za prawdziwe to popełniasz przestępstwo.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Nie mogę stawić się na rozprawę (postępowanie karne) w sądzie.
Mam pytanie, otóż jestem wezwana na rozprawę w charakterze świadka na 13 grudnia. Na 5 grudnia mam termin porodu, który może odbyć się w terminie, może zacząć się kilka dni później. Nie widzi mi się chwilę po porodzie latać po sądach żeby zeznawać, nie wiem, w jakim będę stanie. Co mogę zrobić? Jakie pismo wysłać do Sądu?...
Rozwiązanie umowy z najemcą.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...
Pożyczka koleżeńska.
Dzień dobry, Zgodziłem się pożyczyć znajomemu niecałe 100 zł. Powiedział, że odda sto. Gdy dostał przelew, kontakt z nim się urwał. Pieniądze miałem odzyskać już następnego dnia, ale minął już tydzień, a wciąż ich nie otrzymałem. Na szczęście mam logi z komunikatora potwierdzające te wydarzenia. Znam imię, nazwisko, miasto i profil na stronie społecznościowej tego kolegi. Dowiedziałem się ponadto, że pieniądze wydał na narkotyki, te naprawdę naj...
Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierw...

Wyszukiwarka