Pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.

Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem.
1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania?
2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby mnie spłacili ale nie uśmiecha mi się ciąganie po sądach - czy jest inna opcja?
anonim cytuj
23-08-2023
Czyje było mieszkanie przed śmiercią Pani męża? Jako współwłaściciel ma Pani prawo wchodzić do mieszkania - jeśli jest problem trzeba wezwać policję. Jeśli pozostali właściciele nie chcą Pani spłacić to jedynym wyjściem jest sprawa w sądzie.

anonim cytuj
23-08-2023
Czyje było mieszkanie przed śmiercią Pani męża? Jako współwłaściciel ma Pani prawo wchodzić do mieszkania - jeśli jest problem trzeba wezwać policję. Jeśli pozostali właściciele nie chcą Pani spłacić to jedynym wyjściem jest sprawa w sądzie.

Męża i teścia w częściach 1/3 męża, reszta teścia.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Przekazanie mieszkania do wynajmu. Co powinno się spisać w protokole?
Dzień dobry, czy w momencie przekazania mieszkania do wynajmu w protokole zdawczo- odbiorczym muszą być spisane wszystkie usterki/zniszczenia? Czy jeżeli nie zostanie to zawarte w protokole sprzed wynajmu, wynajmujący może obarczyć najemcę i w rezultacie np. nie oddać kaucji? Czy można jakoś dowieść braku wyrządzenia szkód przez najemcę?...
Kupno mieszkania z niewymeldowanym sprzedawcą.
Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego. Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań. Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika....
Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem?
Witam, Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem, który nie płaci regularnie i ma już dług około 34 tys.? Wiem, że posiada na siebie jedynie auto i nic więcej. Jest zgłoszony u komornika, ale komornik powiedział że ma związane ręce, bo można liczyć jedynie na to aż dłużnik sam będzie wpłacał. Konta dwa zajęte,na których nic się nie pojawia. Wiem, że ma już żonę i nowe dziecko,ale to chyba nie ważne. Czy jeżeli on nie płaci mogę pozwać jego matkę o ...
Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...

Wyszukiwarka