Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?

Witam.
Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?
anonim cytuj
17-08-2023
Składa się wniosek do sądu o upadlosc konsumencką, dołączając wszystkie długi jakie się posiada od tych małych do tych największych.
Następnie przydzielony jest syndyk ,który sprawdzą czy na pewno wszystko zostało podane i przystępuje do spieniężenia majątku upadłego.
Jeśli upadły miał dom/ mieszkanie który wszedł w masę upadlosciowa( został sprzedany) jest coś takiego ,że sąd z kwoty sprzedaży nieruchomości może przydzielić na 2 Lata kwotę na wynajem ( o tym syndyk nie powie, bo wówczas mniej kasy trafi do jego kieszeni), ale warunki mieszkaniowe muszą być podobne do tych ,które były wcześniej.
Na samym końcu syndyk składa wniosek do sadu o to czy kończy się upadość czy przydziela jeszcze raty na okres max 6lat. Sąd decyduje na końcu jaka jest decyzja.

anonim cytuj
17-08-2023
Składa się wniosek do sądu o upadlosc konsumencką, dołączając wszystkie długi jakie się posiada od tych małych do tych największych.
Następnie przydzielony jest syndyk ,który sprawdzą czy na pewno wszystko zostało podane i przystępuje do spieniężenia majątku upadłego.
Jeśli upadły miał dom/ mieszkanie który wszedł w masę upadlosciowa( został sprzedany) jest coś takiego ,że sąd z kwoty sprzedaży nieruchomości może przydzielić na 2 Lata kwotę na wynajem ( o tym syndyk nie powie, bo wówczas mniej kasy trafi do jego kieszeni), ale warunki mieszkaniowe muszą być podobne do tych ,które były wcześniej.
Na samym końcu syndyk składa wniosek do sadu o to czy kończy się upadość czy przydziela jeszcze raty na okres max 6lat. Sąd decyduje na końcu jaka jest decyzja.

A skąd uzyskać taki wykaz długów? Z KRD? Czy BIG?
-1  
anonim cytuj
17-08-2023
A skąd uzyskać taki wykaz długów? Z KRD? Czy BIG?

Ja pobierałam z BIG, ale tam nie ma odsetek.

anonim cytuj
17-08-2023
Upadłość konsumencka jest uregulowana w Prawie upadłościowym, w szczególności w Dziale III „Upadłość konsumenta”. Aby ogłosić upadłość osobistą konsumencką, dłużnik musi spełnić określone warunki, m.in. nie może być przedsiębiorcą w chwili ogłaszania upadłości oraz przez rok przed dniem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości.

Na Post 2:
Prawidłowo opisano procedurę upadłości konsumenckiej. Warto jednak podkreślić, że nie każdy majątek dłużnika wchodzi w masę upadłości. Przykładowo, pewne elementy mienia są wyłączone z masy upadłości, takie jak przedmioty służące zaspokojeniu podstawowych potrzeb dłużnika.

Co do kwoty na wynajem po sprzedaży nieruchomości, jest to możliwość, ale zależy od konkretnej decyzji sądu i sytuacji majątkowej dłużnika.

Na Post 3:
Dłużnik może uzyskać informacje o swoich zobowiązaniach z różnych źródeł. W tym celu warto skonsultować się z Krajowym Rejestrem Długów (KRD) oraz Biurami Informacji Gospodarczej (BIG). Obie instytucje zbierają dane o zobowiązaniach finansowych osób fizycznych i prawnych.

Na Post 4:
W rzeczywistości zarówno KRD, jak i BIG dostarczają informacji o długach, ale ważne jest, aby pamiętać, że mogą one nie zawierać pełnej informacji o wszystkich zobowiązaniach, zwłaszcza odsetkach. W związku z tym warto zbadać swoją sytuację finansową dokładnie i skorzystać z obu źródeł informacji oraz ewentualnie dodatkowych, takich jak informacje od wierzycieli czy z innych rejestrów.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Firma a Plan zagospodarowania przestrzennego
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...
Ukrywanie testamentu i szantażowanie.
Po śmierci rodziców osoby "A" zostało wydane postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (nieruchomości) w części 1/2 przez osobę "A" i 1/2 przez osobę "B" (niespokrewnioną ze spadkodawcą). Miało to miejsce ok. 30 lat temu. Od kilku lat osoba "B" szantażuje osobę "A", że ujawni rzekomo posiadany testament na podstawie którego osoba "A" nie dziedziczy po rodzicach niczego. Podejrz...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?
Jakie wymogi trzeba spełnić co do Funduszu Alimentacyjnego?...

Wyszukiwarka