Eksmisje

Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem
anonim cytuj
23-04-2023
W przypadku, gdy Ty otrzymałeś eksmisję z mieszkania, ale Twoja córka w nim nadal mieszka, masz prawo do utrzymania kontaktu z córką oraz z wnukami, o ile są to kontakty zgodne z prawem oraz nie naruszają praw innych osób.

Jeśli chodzi o regulacje prawne dotyczące kontaktów z dziećmi i wnukami, zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (KRO) każde z rodziców ma prawo i obowiązek utrzymywania kontaktów z dzieckiem. Jeżeli dojdzie do sporu co do zakresu i formy kontaktów, sąd może ustalić je w drodze postanowienia (art. 132 KRO). W przypadku wnuków, kontakt z nimi nie jest uregulowany wprost w przepisach prawa, jednak wynika z ogólnych zasad i przepisów dotyczących więzi rodzinnych oraz poszanowania godności i autonomii życia prywatnego (art. 23 Kodeksu cywilnego).

W praktyce, jeśli nie ma żadnych ograniczeń co do Twoich kontaktów z córką i wnukami, powinieneś móc odwiedzać je w miejscu zamieszkania córki. Warto jednak przed odwiedzinami skonsultować się z córką i ustalić z nią dogodne terminy i warunki spotkań, aby uniknąć ewentualnych konfliktów.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Czas wypowiedzenia w umowie B2B
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...
Odszkodowanie od skarbu państwa.
Postanowiłem zapytać jakie jest zdanie osób z większym zasobem wiedzy w temacie. W 2016 roku zatrzymywała mnie policja celem odbycia kary pozbawienia wolności zatrzymanie nie należało do łatwych stawiłem dość duży opór i podczas tego procederu uszkodzono mi nogę. policja jednak nie zawiozła mnie do szpitala tylko do więzienia. Tam przechodziłem badania a lekarze twierdzili że z noga jest wszystko ok i nigdy mnie nie leczono. W 2020 roku opuściłem...
W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...

Wyszukiwarka