Eksmisje

Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem
anonim cytuj
23-04-2023
W przypadku, gdy Ty otrzymałeś eksmisję z mieszkania, ale Twoja córka w nim nadal mieszka, masz prawo do utrzymania kontaktu z córką oraz z wnukami, o ile są to kontakty zgodne z prawem oraz nie naruszają praw innych osób.

Jeśli chodzi o regulacje prawne dotyczące kontaktów z dziećmi i wnukami, zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (KRO) każde z rodziców ma prawo i obowiązek utrzymywania kontaktów z dzieckiem. Jeżeli dojdzie do sporu co do zakresu i formy kontaktów, sąd może ustalić je w drodze postanowienia (art. 132 KRO). W przypadku wnuków, kontakt z nimi nie jest uregulowany wprost w przepisach prawa, jednak wynika z ogólnych zasad i przepisów dotyczących więzi rodzinnych oraz poszanowania godności i autonomii życia prywatnego (art. 23 Kodeksu cywilnego).

W praktyce, jeśli nie ma żadnych ograniczeń co do Twoich kontaktów z córką i wnukami, powinieneś móc odwiedzać je w miejscu zamieszkania córki. Warto jednak przed odwiedzinami skonsultować się z córką i ustalić z nią dogodne terminy i warunki spotkań, aby uniknąć ewentualnych konfliktów.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...
Wypowiedzenie z pracy, a zwolnienie od psychiatry.
Otrzymałam wypowiedzenie w pracy, okres wypowiedzenia trwa 30 dni. Kilka dni później dostałam zwolnienie od psychiatry na 3 miesiące- co w tej sytuacji? Czy przysługuje mi jakaś pensja w wysokości 80% już po ustaniu zatrudnienia?...
Ojciec nie chce płacić alimentów na niepełnosprawne dziecko.
Ojciec nie chce płacić alimentów na dziecko (niepełnosprawne) bo twierdzi że przecież mam 500+, świadczenia, zasiłki i pieniądze na subkoncie w fundacji na leczenie dziecka. Twierdzi ze mam lepsze dochody niż on i wręcz to ja powinnam mu dokładać pieniądze. Zaznaczę ze do zbiórki na leczenie się nie przyczynił twierdząc ze nie potrafi udostępnić postu. Czy ojciec dziecka ma prawo nie płacić alimentów jeżeli w rzeczywistości ja dostaje większe pi...
Wynajem mieszkania od osoby, która straciła pełnomocnictwo.
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem. W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację. Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...

Wyszukiwarka