Eksmisje

Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem
anonim cytuj
23-04-2023
W przypadku, gdy Ty otrzymałeś eksmisję z mieszkania, ale Twoja córka w nim nadal mieszka, masz prawo do utrzymania kontaktu z córką oraz z wnukami, o ile są to kontakty zgodne z prawem oraz nie naruszają praw innych osób.

Jeśli chodzi o regulacje prawne dotyczące kontaktów z dziećmi i wnukami, zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (KRO) każde z rodziców ma prawo i obowiązek utrzymywania kontaktów z dzieckiem. Jeżeli dojdzie do sporu co do zakresu i formy kontaktów, sąd może ustalić je w drodze postanowienia (art. 132 KRO). W przypadku wnuków, kontakt z nimi nie jest uregulowany wprost w przepisach prawa, jednak wynika z ogólnych zasad i przepisów dotyczących więzi rodzinnych oraz poszanowania godności i autonomii życia prywatnego (art. 23 Kodeksu cywilnego).

W praktyce, jeśli nie ma żadnych ograniczeń co do Twoich kontaktów z córką i wnukami, powinieneś móc odwiedzać je w miejscu zamieszkania córki. Warto jednak przed odwiedzinami skonsultować się z córką i ustalić z nią dogodne terminy i warunki spotkań, aby uniknąć ewentualnych konfliktów.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Dział III Księgi wieczystej.
Dzień dobry, nabyłem prawo do mieszkania w ramach dziedziczenia. Do KW w dziale III zostało wpisane ostrzeżenie na podstawie zgłoszenia przez notariusza o zmianie właściciela, następnie zostałem wpisany na podstawie mojego wniosku (wniosek składałem od razu po załatwieniu i notariusza APD) nowy właściciel, czyli ja, ale w dziale III ostrzeżenie pozostało, czy powinienem składać osobny wniosek o jego wykreślenie czy powinno zostać wykreślone przy ...
Obowiązek przerejestrowania samochodu.
Sprzedałem samochód ponad miesiąc temu. Nowy właściciel jeszcze nie zdążył przerejestrować samochodu, a minęło wymagane 30 dni. Jakie kroki można podjąć by go zmusić do tego? Niestety nie mam z nim żadnej formy kontaktu poza danymi z umowy....

Wyszukiwarka