Eksmisje

Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem
anonim cytuj
23-04-2023
W przypadku, gdy Ty otrzymałeś eksmisję z mieszkania, ale Twoja córka w nim nadal mieszka, masz prawo do utrzymania kontaktu z córką oraz z wnukami, o ile są to kontakty zgodne z prawem oraz nie naruszają praw innych osób.

Jeśli chodzi o regulacje prawne dotyczące kontaktów z dziećmi i wnukami, zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (KRO) każde z rodziców ma prawo i obowiązek utrzymywania kontaktów z dzieckiem. Jeżeli dojdzie do sporu co do zakresu i formy kontaktów, sąd może ustalić je w drodze postanowienia (art. 132 KRO). W przypadku wnuków, kontakt z nimi nie jest uregulowany wprost w przepisach prawa, jednak wynika z ogólnych zasad i przepisów dotyczących więzi rodzinnych oraz poszanowania godności i autonomii życia prywatnego (art. 23 Kodeksu cywilnego).

W praktyce, jeśli nie ma żadnych ograniczeń co do Twoich kontaktów z córką i wnukami, powinieneś móc odwiedzać je w miejscu zamieszkania córki. Warto jednak przed odwiedzinami skonsultować się z córką i ustalić z nią dogodne terminy i warunki spotkań, aby uniknąć ewentualnych konfliktów.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Wezwanie na komisariat.
Witam, dostałem dziś wezwanie na komisariat jako "świadek" niema wskazanego sprawy, ani wskazanego art. sprawy,, nie mam zielonego pojęcia, czego może dotyczyć sprawa, czy jak zadzwonię, coś mi powiedzą? Powinni wskazać chociaż art, a nie ma nic....
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...

Wyszukiwarka