Eksmisje

Dostałem eksmisje z mieszkania w kturym nadal mieszka moja curka ktura nie dostała eksmisji czy moge ją odwiedzać i wnuki zgodnie z prawem
anonim cytuj
23-04-2023
W przypadku, gdy Ty otrzymałeś eksmisję z mieszkania, ale Twoja córka w nim nadal mieszka, masz prawo do utrzymania kontaktu z córką oraz z wnukami, o ile są to kontakty zgodne z prawem oraz nie naruszają praw innych osób.

Jeśli chodzi o regulacje prawne dotyczące kontaktów z dziećmi i wnukami, zgodnie z art. 128 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (KRO) każde z rodziców ma prawo i obowiązek utrzymywania kontaktów z dzieckiem. Jeżeli dojdzie do sporu co do zakresu i formy kontaktów, sąd może ustalić je w drodze postanowienia (art. 132 KRO). W przypadku wnuków, kontakt z nimi nie jest uregulowany wprost w przepisach prawa, jednak wynika z ogólnych zasad i przepisów dotyczących więzi rodzinnych oraz poszanowania godności i autonomii życia prywatnego (art. 23 Kodeksu cywilnego).

W praktyce, jeśli nie ma żadnych ograniczeń co do Twoich kontaktów z córką i wnukami, powinieneś móc odwiedzać je w miejscu zamieszkania córki. Warto jednak przed odwiedzinami skonsultować się z córką i ustalić z nią dogodne terminy i warunki spotkań, aby uniknąć ewentualnych konfliktów.

anonim cytuj
26-04-2023

Sugerowane Tematy

Urlop wypoczynkowy.
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...
Wplywy na rachunek bankowy
Dzień dobry, niestety w pewnym momencie wpadłem w problemy finansowe. Na moje konto wpłynęło od osób prywatnych w okresie 4 miesięcy około 50 tysięcy złotych. Chciałem zapytać, czy skarbówka może wziąć to do kontroli, zauważyć takie wpływy i przyczepić się skąd się one wzięły na moim koncie? ...
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem?
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem? Kogoś kto uważa że płacenie alimentów wystarczy i w ogóle nie poczuwa sie do kontaktu z dzieckiem. Czy można złożyć wniosek do sądu o to żeby "tata" zabierał dziecko kilka razy w miesiącu do siebie? Jesli jest taka możliwość proszę o pomoc jak powinien wyglądać pozew....
problem z sasiadem i groźby
Witam, mam pytanie u lekki problem, mam sasiada któremu przeszkadza wszystko muzyka nie głosna, dzieci itp itd, chodź on tak samo jak żona jego mieszkają na piętrze chodzą głośno pies szczeka itp itd oczywiście to mu już nie przeszkadza. Dziś otrzymałem telefon od niego że przyjedzie do domu z trasy i mnie rozwali. Ma mnie nie być w domu bp mnie pobije... itp itd, co w tej sytuacji można zrobić złości policji czy co ? Podpowiecie...

Wyszukiwarka