Jeżeli pracodawca wysyła mnie na 2 tyg. urlopu, a on mi w żaden sposób nie pasuje, gdyż jest w kwietniu, to mogę odmówić?.
Mam dziecko i wolałabym w okresie wakacyjnym dostać jak inni pracownicy.
Bieżącego nie, natomiast na zaległy urlop może skierować.
Pracodawca powinien sugerować pracownikowi wykorzystanie urlopu wypoczynkowego w roku, w którym nabył do niego prawo, jednak nie może zmusić do tego pracownika, bowiem ten ma prawo odmówić wykorzystania urlopu. Terminy wypoczynku pracowników powinny być uzgadniane z pracodawcą w taki sposób, aby nieobecności nie wpływały na normalną organizację procesów pracy w zakładzie.
Niedopuszczalna jest sytuacja, w której pracodawca ustala pracownikowi termin urlopu zupełnie dowolnie i wbrew jego woli.
Na bieżący może też skierować w okresie wypowiedzenia.
anonim cytuj
05-04-2023
To urlop bieżący. Zaległego nie mam.
anonim cytuj
05-04-2023
Bieżącego pracodawca nie może Ci udzielić bez Twojej zgody.
anonim cytuj
05-04-2023
Jest na to jakiś artykuł prawny? I czy nie jest tak, że połową urlopu zarządza pracodawca?
anonim cytuj
05-04-2023
Urlopem bieżącym zarządza pracownik. Udzielanie urlopów pracownikom odbywać powinno się zgodnie z planem urlopów lub po uzgodnieniu z pracownikiem, na jego wniosek.
Art 163 kp i następne
Pracodawca udziela urlopu, ale nie może on samodzielnie wyznaczać terminów urlopów i wysyłać na niego pracownika.
Chciałabym się zorientować czy osoba która dzierzy stanowisko,, szefa'', może bez powodu mnie wyrzucić z pracy mimo że to ona zawiniła. Mianowicie pod koniec miesiąca zgłosiłam nieobecność w pracy w dniu 5.09., wypisałam urlop. Osoba ta widziała ta kartkę, a że mamy wystawiany grafik kilka dni przed końcem miesiąca, zazwyczaj jest to 5 dni to zaraz po dowiedzeniu się ze jest grafik i zapoznaniu z nim zgłosiłam nieobecność (taka zasada w pracy). B...
Dzień dobry,
Sytuacja wygląda następująco:
Babcia zostawiła spisany u notariusza testament. Przepisała wszystko na jedno dziecko.
Testament został odczytany u notariusza. Jeden z członków rodziny się z nim nie zgadza.
Testament był odczytany już miesiąc temu.
Czy jest jakiś termin kiedy ta niezgadzajaca się osoba może się odwołać?
Czy jest coś takiego jak uprawomocnienie się testamenu?
Co robić dalej, żeby wszystko było zgodne z prawem? (c...
Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała m...
Witam.
Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: