Jak dopisać żone jako współwłaściciela domu?

Mąż odziedziczył przed ślubem dom razem z siostra. Już po ślubie wzięliśmy wspólny kredyt, żeby spłacić siostrę. Wiem, że co dostał mąż przed ślubem jest jego. Jednak on chce, żebym się czuła bezpiecznie i chce mnie wpisać również jako właściciela. Jak się za to zabrać, jaki to koszt?
anonim cytuj
24-01-2023
Darowizna na rzecz żony ( wtedy 1/2 domu wejdzie do jej majątku osobistego), albo rozszerzenie wspólności majątkowej małżeńskiej. Musicie to zrobić u notariusza. Koszt za umowę majątkowa małżeńska to max 400 zł plus VAT, za darowiznę zależnie od wartości nieruchomości i kancelarii.

anonim cytuj
24-01-2023

Sugerowane Tematy

Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Właściciel mieszkania podwyższył czynsz.
Właściciel mieszkania podwyższył czynsz o 800zł. Nie jesteśmy w stanie tyle płacić. Nie zgodziliśmy się on nakazał nam pisać wypowiedzenie. Na chwilę obecną możemy mieszkać u znajomych za opiekę nad ogrodem. Kto teraz pisze wypowiedzenie my czy on? To stare mieszkanie mamy opłacone do 15go....
Pozew o alimenty na studia.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
Zasiłek macierzyński z dwóch stosunków pracy.
Jestem nauczycielem i mam umowy o pracę w dwóch szkołach państwowych. Jedna jest na czas nieokreślony, a druga do 31.08. Od 2 stycznia jestem na L4 z racji ciąży. Termin porodu na 13.08. W tej co mi umowa wygasa (na czas określony) kazali składać wniosek o macierzyński z rodzicielskim. Jak to jest- czy tylko mi wypłacą do zakończenia umowy, czy potem dalej odeślą do ZUS i będzie zasiłek? Bo w drugiej pracy oczywiście normalnie urlop macierzyński...

Wyszukiwarka