Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić

anonim cytuj
02-12-2022
Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

anonim cytuj
02-12-2022
To tak jak wyżej

anonim cytuj
02-12-2022
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

W świetle prawa polskiego, jeżeli jesteś spadkobiercą lub masz uzasadnione powody do uznania, że jesteś wskazany w testamencie jako spadkobierca, masz prawo żądać od osoby dysponującej testamentem jego przedstawienia. W sytuacji odmowy przedstawienia testamentu przez taką osobę, możesz się zwrócić do sądu z wnioskiem o wezwanie tej osoby do złożenia testamentu.

Po pierwsze, składając wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (jak sugerowano w
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić
) możesz poprosić sąd o wezwanie osoby przechowującej testament do jego okazania.

Po drugie, do wniosku warto dołączyć dowody potwierdzające twoje powiązania rodzinne z dziadkiem (np. odpis aktu urodzenia) oraz ewentualne dowody na posiadanie testamentu przez brata twojego ś.p. taty.

Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

Nie ma znaczenia, że dziadek zmarł w 2006 roku. Jeżeli masz podejrzenia, że możesz być wskazana w testamencie jako spadkobierca lub masz uzasadnione powody do tego, by żądać wglądu w testament, możesz podjąć opisane wyżej kroki. Jeżeli brat twojego ś.p. taty nadal odmawia pokazania testamentu, sąd może go do tego zmusić.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...
Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu
Kochani mam pytanie Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy. Mam pełne prawo Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...

Wyszukiwarka