Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić

anonim cytuj
02-12-2022
Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

anonim cytuj
02-12-2022
To tak jak wyżej

anonim cytuj
02-12-2022
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

W świetle prawa polskiego, jeżeli jesteś spadkobiercą lub masz uzasadnione powody do uznania, że jesteś wskazany w testamencie jako spadkobierca, masz prawo żądać od osoby dysponującej testamentem jego przedstawienia. W sytuacji odmowy przedstawienia testamentu przez taką osobę, możesz się zwrócić do sądu z wnioskiem o wezwanie tej osoby do złożenia testamentu.

Po pierwsze, składając wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (jak sugerowano w
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić
) możesz poprosić sąd o wezwanie osoby przechowującej testament do jego okazania.

Po drugie, do wniosku warto dołączyć dowody potwierdzające twoje powiązania rodzinne z dziadkiem (np. odpis aktu urodzenia) oraz ewentualne dowody na posiadanie testamentu przez brata twojego ś.p. taty.

Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

Nie ma znaczenia, że dziadek zmarł w 2006 roku. Jeżeli masz podejrzenia, że możesz być wskazana w testamencie jako spadkobierca lub masz uzasadnione powody do tego, by żądać wglądu w testament, możesz podjąć opisane wyżej kroki. Jeżeli brat twojego ś.p. taty nadal odmawia pokazania testamentu, sąd może go do tego zmusić.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Sąsiad wyciął drzewa na mojej działce bez mojej zgody.
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora. Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...
Alimenty na rodziców, jak tego uniknąć?
Moja matka rozwodzi się z ojcem. Sąd zasądził jej 600 zł alimentów na moją niepełnoletnia siostrę. Dowiedziałam się, że ojciec ma w planach leczyć się psychiatrycznie, żeby uznano go za niezdolnego do pracy i pozwać mnie i moją drugą (pełnoletnią) siostrę o alimenty na niego. Nie wyobrażam sobie cokolwiek mu płacić, mam męża i 2 dzieci mam na kogo pracować. W dzieciństwie w domu miałam przez niego piekło. Wiecznie nie pracował, robił awantury znę...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...

Wyszukiwarka