Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić

anonim cytuj
02-12-2022
Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

anonim cytuj
02-12-2022
To tak jak wyżej

anonim cytuj
02-12-2022
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

W świetle prawa polskiego, jeżeli jesteś spadkobiercą lub masz uzasadnione powody do uznania, że jesteś wskazany w testamencie jako spadkobierca, masz prawo żądać od osoby dysponującej testamentem jego przedstawienia. W sytuacji odmowy przedstawienia testamentu przez taką osobę, możesz się zwrócić do sądu z wnioskiem o wezwanie tej osoby do złożenia testamentu.

Po pierwsze, składając wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (jak sugerowano w
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić
) możesz poprosić sąd o wezwanie osoby przechowującej testament do jego okazania.

Po drugie, do wniosku warto dołączyć dowody potwierdzające twoje powiązania rodzinne z dziadkiem (np. odpis aktu urodzenia) oraz ewentualne dowody na posiadanie testamentu przez brata twojego ś.p. taty.

Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

Nie ma znaczenia, że dziadek zmarł w 2006 roku. Jeżeli masz podejrzenia, że możesz być wskazana w testamencie jako spadkobierca lub masz uzasadnione powody do tego, by żądać wglądu w testament, możesz podjąć opisane wyżej kroki. Jeżeli brat twojego ś.p. taty nadal odmawia pokazania testamentu, sąd może go do tego zmusić.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy co powinienem zrobić.
Witam w tym tygodniu miałem wypadek w pracy, co powinienem zrobić, mam złamany mały palec, poszedłem do chirurga który wystawił mi zwolnienie lekarskie, jakie kolejne kroki powinienem podjąć, ponieważ wiem, że zakład pracy ma 14 dni na sporządzenie protokołu wypadkowego, ale oni chyba za bardzo się tą sprawą nie chcą zajmować, czy zwolnienie lekarskie będzie płatne, nawet bez tego protokołu?, ogólnie co powinienem zrobić bo ja pierwszy raz miałem...
Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Czy należą mu się pieniądze?
Szukam pomocy na nurtujące mnie pytanie. Otóż moi rodzice ponad 20 lat temu odpisali mnie i mojemu mężowi dom. Mojemu bratu kupili mieszkanie w mieście (wyłącznie z umeblowaniem). Uważali, że to będzie sprawiedliwy podział. Po kilku latach brat sprzedał to mieszkanie i wspólnie z żoną kupili inne mieszkanie, które znowu po iluś tam latach zabrał komornik za długi brata. Brat zmarł 2 lata temu a teraz jego syn żąda ode mnie spłaty, i ma pretensje,...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...

Wyszukiwarka