Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić

anonim cytuj
02-12-2022
Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

anonim cytuj
02-12-2022
To tak jak wyżej

anonim cytuj
02-12-2022
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

W świetle prawa polskiego, jeżeli jesteś spadkobiercą lub masz uzasadnione powody do uznania, że jesteś wskazany w testamencie jako spadkobierca, masz prawo żądać od osoby dysponującej testamentem jego przedstawienia. W sytuacji odmowy przedstawienia testamentu przez taką osobę, możesz się zwrócić do sądu z wnioskiem o wezwanie tej osoby do złożenia testamentu.

Po pierwsze, składając wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (jak sugerowano w
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić
) możesz poprosić sąd o wezwanie osoby przechowującej testament do jego okazania.

Po drugie, do wniosku warto dołączyć dowody potwierdzające twoje powiązania rodzinne z dziadkiem (np. odpis aktu urodzenia) oraz ewentualne dowody na posiadanie testamentu przez brata twojego ś.p. taty.

Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

Nie ma znaczenia, że dziadek zmarł w 2006 roku. Jeżeli masz podejrzenia, że możesz być wskazana w testamencie jako spadkobierca lub masz uzasadnione powody do tego, by żądać wglądu w testament, możesz podjąć opisane wyżej kroki. Jeżeli brat twojego ś.p. taty nadal odmawia pokazania testamentu, sąd może go do tego zmusić.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Wezwanie do zapłaty.
Witam 2 lata temu robiłam remont i dziś dostałam wezwanie do zapłaty po dokładnie 2latach i 3 miesiącach z pobliskiego sklepu z materiałami budowalnymi wezwanie do zapłaty na kwotę 480 zł +odsetki 120 zł. Akurat się tak składa ze wszystkie fv i rachunki mam bo robiłam generalny remont. Fv nie była oczywiście brana na firmę i jak w normalnym sklepie zawsze płaciłam karta lub gotowa i w tym wypadku był to gotówka. Na fv widnieje płatność gotówka, ...

Wyszukiwarka