Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
anonim cytuj
02-12-2022
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić

anonim cytuj
02-12-2022
Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

anonim cytuj
02-12-2022
To tak jak wyżej

anonim cytuj
02-12-2022
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.

W świetle prawa polskiego, jeżeli jesteś spadkobiercą lub masz uzasadnione powody do uznania, że jesteś wskazany w testamencie jako spadkobierca, masz prawo żądać od osoby dysponującej testamentem jego przedstawienia. W sytuacji odmowy przedstawienia testamentu przez taką osobę, możesz się zwrócić do sądu z wnioskiem o wezwanie tej osoby do złożenia testamentu.

Po pierwsze, składając wniosek o stwierdzenie nabycia spadku (jak sugerowano w
Złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku do sądu. Jeśli brat faktycznie dysponuje testament będzie musiał go przedstawić
) możesz poprosić sąd o wezwanie osoby przechowującej testament do jego okazania.

Po drugie, do wniosku warto dołączyć dowody potwierdzające twoje powiązania rodzinne z dziadkiem (np. odpis aktu urodzenia) oraz ewentualne dowody na posiadanie testamentu przez brata twojego ś.p. taty.

Dziadek zmarł w 2006 roku ,ja testamentu nie widziałam.. teraz wychodzą dziwne sprawy na jaw i chciałabym mieć do niego wgląd.

Nie ma znaczenia, że dziadek zmarł w 2006 roku. Jeżeli masz podejrzenia, że możesz być wskazana w testamencie jako spadkobierca lub masz uzasadnione powody do tego, by żądać wglądu w testament, możesz podjąć opisane wyżej kroki. Jeżeli brat twojego ś.p. taty nadal odmawia pokazania testamentu, sąd może go do tego zmusić.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Cofnięcie pozwu.
Witam, proszę o pomoc. Jakiś czas temu moja mam dostal nakaz sadowy plus odsetki. Został napisany sprzeciw od nakazu. Dlug został splacony w całości plus odsetki i koszty. Powód cofnął pozew, tylko nie wiadomomo czy w calości. Kuzyn napisał pismo o umorzenie sprawy i zeby ewentulane koszty sprawy w tym zastepstwa zwocił powod i zeby sprawa miala tryb niejawny. Mama się nie chce stresować bo na logikę nie wiemy co mecenas napisał. wierzycielem w...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Treści decyzji po wyroku SKO.
Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ? W skrócie : 1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy. 2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO 3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni. Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zm...
Odpowiedzialność za długi spadkowe.
Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?...

Wyszukiwarka