Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??

Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej...
anonim cytuj
02-12-2022
Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć. https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jak-powinno-wygladac...

anonim cytuj
02-12-2022
Może oczywiście osoba cywilna . Doręczenie musi być prawidłowe : list polecony z potwierdzeniem odbioru .

anonim cytuj
02-12-2022
A jak odbiór podpisze rodzic dłużniczki to będzie ok? Ale prawnicy też piszą takie pisma za odpłatą? Chodzi mi, aby się przestraszyła po prostu, że to nie są żarty.

anonim cytuj
02-12-2022
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej...

Nie ma konieczności, aby wypowiedzenie umowy pożyczki było sporządzone przez prawnika. Osoba, która pożyczyła pieniądze, może samodzielnie napisać i wysłać takie wypowiedzenie. Niemniej jednak korzystanie z pomocy prawnika może pomóc w skutecznym sformułowaniu treści pisma.

Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć.

To prawda, ale jeżeli mija termin spłaty określony w umowie, wtedy możesz domagać się spłaty długu bez wypowiadania umowy.

Może oczywiście osoba cywilna . Doręczenie musi być prawidłowe : list polecony z potwierdzeniem odbioru .

Zgadza się. Ważne jest, abyś posiadał dowód doręczenia pisma dłużnikowi.

A jak odbiór podpisze rodzic dłużniczki to będzie ok? Ale prawnicy też piszą takie pisma za odpłatą? Chodzi mi, aby się przestraszyła po prostu, że to nie są żarty.

Jeśli rodzic dłużniczki odbierze list i podpisze potwierdzenie odbioru, wówczas doręczenie jest uważane za prawidłowe. Co do prawników - tak, wielu prawników świadczy usługi sporządzania pism procesowych, w tym wezwań do zapłaty. Pismo sporządzone przez prawnika może mieć większy ciężar i skłonić dłużnika do podjęcia działań.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rękojmia na mieszkanie z rynku wtórnego
Dzień dobry, Rok temu w czerwcu, czyli około 14 miesięcy temu zakupiłem mieszkanie w starej kamienicy. Mieszkanie było świeżo wyremontowane, domyślam się że wcześniej było w nienajlepszym stanie, ale przy zakupie dostałem informację że wszystko jest nowe, wyremontowane i działa. Chwile po wprowadzeniu zauważyłem, że podłoga na której są panele a pod nimi płyty osb mocno się ugina. zgłosiłem to sprzedającemu i zobowiązał się poprawić podłogę, ...
1-miesięczny okres wypowiedzenia.
Proszę o pomoc. Kiedy zacznie się 3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, dla osoby zatrudnionej 16.06.21 chodzi mi o to kiedy jest ostatni moment, żeby złożyć wypowiedzenie zachowując 1-miesięczny okres wypowiedzenia....
Podatek od sprzedaży działki.
Dzień dobry, Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki. Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło. Kupno działki marzec 2018 Sprzedaż działki sierpień 2023. Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia. Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł. Dzięk...
Sprawa o podział majątku.
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...

Wyszukiwarka