Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??

Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej...
anonim cytuj
02-12-2022
Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć. https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jak-powinno-wygladac...

anonim cytuj
02-12-2022
Może oczywiście osoba cywilna . Doręczenie musi być prawidłowe : list polecony z potwierdzeniem odbioru .

anonim cytuj
02-12-2022
A jak odbiór podpisze rodzic dłużniczki to będzie ok? Ale prawnicy też piszą takie pisma za odpłatą? Chodzi mi, aby się przestraszyła po prostu, że to nie są żarty.

anonim cytuj
02-12-2022
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej...

Nie ma konieczności, aby wypowiedzenie umowy pożyczki było sporządzone przez prawnika. Osoba, która pożyczyła pieniądze, może samodzielnie napisać i wysłać takie wypowiedzenie. Niemniej jednak korzystanie z pomocy prawnika może pomóc w skutecznym sformułowaniu treści pisma.

Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć.

To prawda, ale jeżeli mija termin spłaty określony w umowie, wtedy możesz domagać się spłaty długu bez wypowiadania umowy.

Może oczywiście osoba cywilna . Doręczenie musi być prawidłowe : list polecony z potwierdzeniem odbioru .

Zgadza się. Ważne jest, abyś posiadał dowód doręczenia pisma dłużnikowi.

A jak odbiór podpisze rodzic dłużniczki to będzie ok? Ale prawnicy też piszą takie pisma za odpłatą? Chodzi mi, aby się przestraszyła po prostu, że to nie są żarty.

Jeśli rodzic dłużniczki odbierze list i podpisze potwierdzenie odbioru, wówczas doręczenie jest uważane za prawidłowe. Co do prawników - tak, wielu prawników świadczy usługi sporządzania pism procesowych, w tym wezwań do zapłaty. Pismo sporządzone przez prawnika może mieć większy ciężar i skłonić dłużnika do podjęcia działań.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa najmu lokalu komunalnego.
W lokalu komunalnym zameldowani są: A - główny najemca, który miał podpisaną umowę najmu B - żona głównego najemcy, która NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu C - dorosła córka, która również NIE MIAŁA podpisanej umowy najmu Zarządzający budynkiem wypowiedział umowę najmu w ten sposób, że wysłał list do A i B, ale z pominięciem C - dorosłej córki, która o wypowiedzeniu umowy najmu dowiedziała się z pozwu emisyjnego doręczonego 6 miesięcy później....
Zapis w umowie, zwrot zadatku.
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić? § 1 Sprzedający oświadcza, że: 1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...
Najem okazjonalny.
Umowa najmu czas określony do 31.08 Właściciel w lipcu poinformowany o chęci zdania mieszkania na koniec lipca. Z racji jego urlopu protokół zdawczo odbiorczy podpisany z dniem 05.08. Czy ma prawo żądać opłaty za czynsz najmu i administracyjny za cały sierpień? Dodam, że z dniem 06.08 wszedł z pracami remontowymi na rzecz swojego mieszkania, ja od dnia podpisania protokołu nie mam już do lokalu żadnych praw. Zdałam komplet kluczy, opróżniłam lo...
Wynajęte mieszkanie a egzekucja komornicza.
Moja dziewczyna, która mieszka w wynajętym ze mną mieszkaniu dostała wezwanie egzekucyjne od komornika. Praktycznie wszystkie urządzenia w mieszkaniu są moje czy komornik może w ogóle wejść do tego mieszkania ?...

Wyszukiwarka