Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??

Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej...
anonim cytuj
02-12-2022
Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć. https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-jak-powinno-wygladac...

anonim cytuj
02-12-2022
Może oczywiście osoba cywilna . Doręczenie musi być prawidłowe : list polecony z potwierdzeniem odbioru .

anonim cytuj
02-12-2022
A jak odbiór podpisze rodzic dłużniczki to będzie ok? Ale prawnicy też piszą takie pisma za odpłatą? Chodzi mi, aby się przestraszyła po prostu, że to nie są żarty.

anonim cytuj
02-12-2022
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej...

Nie ma konieczności, aby wypowiedzenie umowy pożyczki było sporządzone przez prawnika. Osoba, która pożyczyła pieniądze, może samodzielnie napisać i wysłać takie wypowiedzenie. Niemniej jednak korzystanie z pomocy prawnika może pomóc w skutecznym sformułowaniu treści pisma.

Jeśli umowa pożyczki zawarta jest na czas określony, wypowiedzieć ją można tylko wtedy, jeśli w jej umowie zawarto zapis uprawniający do wypowiedzenia. Jeśli umowa pożyczki zawarta na czas określony (czyli z określonym terminem spłaty) takiego zapisu nie zawiera, to nie można jej wypowiedzieć.

To prawda, ale jeżeli mija termin spłaty określony w umowie, wtedy możesz domagać się spłaty długu bez wypowiadania umowy.

Może oczywiście osoba cywilna . Doręczenie musi być prawidłowe : list polecony z potwierdzeniem odbioru .

Zgadza się. Ważne jest, abyś posiadał dowód doręczenia pisma dłużnikowi.

A jak odbiór podpisze rodzic dłużniczki to będzie ok? Ale prawnicy też piszą takie pisma za odpłatą? Chodzi mi, aby się przestraszyła po prostu, że to nie są żarty.

Jeśli rodzic dłużniczki odbierze list i podpisze potwierdzenie odbioru, wówczas doręczenie jest uważane za prawidłowe. Co do prawników - tak, wielu prawników świadczy usługi sporządzania pism procesowych, w tym wezwań do zapłaty. Pismo sporządzone przez prawnika może mieć większy ciężar i skłonić dłużnika do podjęcia działań.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
Samotna matka miała próbę samobójczą, co z dziećmi?
Dzień dobry, orientuje się ktoś może jak wygląda sytuacje jeśli matka miała próbę samobójcza, ma troje dzieci jedno dorosłe. Opiekę dzienną ma ona a ojciec bierze dzieci na weekendy i wakacje? Co z dziećmi w sytuacji pójścia matki na oddział psychiatryczny?...
Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...

Wyszukiwarka