Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek

Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)...
anonim cytuj
25-11-2022
Zasiedzenie nieruchomości to skomplikowany proces prawny, który zależy od wielu czynników. Podstawowe zasady zasiedzenia są zapisane w Kodeksie cywilnym.

Zgodnie z art. 171 Kodeksu cywilnego, prawo własności nieruchomości nabyte może być przez zasiedzenie przez tego, kto przez dwadzieścia lat posiadał nieruchomość jako swoją. Jeżeli osoba posiada nieruchomość jako swoją na podstawie tytułu, który mógłby być zarejestrowany w księdze wieczystej, i w dobrej wierze sądzi, że prawo to zostało zarejestrowane, może ona nabyć prawo własności przez zasiedzenie po upływie dziesięciu lat.

Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wynajmowanie nieruchomości najemcy wprowadza dodatkową komplikację. Jeżeli najemca posiada nieruchomość w związku z umową najmu, to takie posiadanie nieruchomości nie będzie uznane za samoistne, ale jako zależne od praw właściciela. W takim przypadku nie będzie mogło dojść do zasiedzenia.

Oczywiście, każda sytuacja jest inna i wymaga szczegółowej analizy. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji faktycznej i prawnej, w tym od tego, jakie były relacje między właścicielem i najemcą, jakie były warunki umowy najmu, jakie działania podejmował właściciel itd.

Płacenie podatków przez osobę wynajmującą może być jednym z dowodów na to, że ta osoba posiadała nieruchomość jako swoją. Jednak, jak wspomniałem, zasiedzenie jest skomplikowanym procesem prawnym, który wymaga dokładnej analizy wszystkich okoliczności.

Powinieneś zwrócić się do radcy prawnego lub adwokata, który specjalizuje się w prawie nieruchomości, aby uzyskać profesjonalną pomoc prawną.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Renta dla nienarodzonego dziecka
Witam , proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. Partner pracował za granica - Holandia. Z tego co czytałam przysługuje renta… gdzie najlepiej się udać dowiedzieć co w tej sytuacji ? ZUS ? ...
Alimenty na rzecz żony po zmarłym bracie.
Dzień dobry, Niedawno zmarł mój brat, jedyną rodziną dla niego i Jego żony jestem/byłem ja, Oni nie mieli dzieci a rodzice obu stron dawno nie żyją. Brat z żoną nie bardzo radzili sobie finansowo, wieczni bezrobotni utrzymujący się z rent i zasiłków, mieszkali w mieszkaniu które sfinansowali Im nasi rodzice a ja opłacałem im latami rachunki. Zamierzałem się zrzec prawa do spadku po bracie ale niestety dowiedziałem się pocztą pantoflową, że żona...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...

Wyszukiwarka