Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek

Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)...
anonim cytuj
25-11-2022
Zasiedzenie nieruchomości to skomplikowany proces prawny, który zależy od wielu czynników. Podstawowe zasady zasiedzenia są zapisane w Kodeksie cywilnym.

Zgodnie z art. 171 Kodeksu cywilnego, prawo własności nieruchomości nabyte może być przez zasiedzenie przez tego, kto przez dwadzieścia lat posiadał nieruchomość jako swoją. Jeżeli osoba posiada nieruchomość jako swoją na podstawie tytułu, który mógłby być zarejestrowany w księdze wieczystej, i w dobrej wierze sądzi, że prawo to zostało zarejestrowane, może ona nabyć prawo własności przez zasiedzenie po upływie dziesięciu lat.

Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wynajmowanie nieruchomości najemcy wprowadza dodatkową komplikację. Jeżeli najemca posiada nieruchomość w związku z umową najmu, to takie posiadanie nieruchomości nie będzie uznane za samoistne, ale jako zależne od praw właściciela. W takim przypadku nie będzie mogło dojść do zasiedzenia.

Oczywiście, każda sytuacja jest inna i wymaga szczegółowej analizy. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji faktycznej i prawnej, w tym od tego, jakie były relacje między właścicielem i najemcą, jakie były warunki umowy najmu, jakie działania podejmował właściciel itd.

Płacenie podatków przez osobę wynajmującą może być jednym z dowodów na to, że ta osoba posiadała nieruchomość jako swoją. Jednak, jak wspomniałem, zasiedzenie jest skomplikowanym procesem prawnym, który wymaga dokładnej analizy wszystkich okoliczności.

Powinieneś zwrócić się do radcy prawnego lub adwokata, który specjalizuje się w prawie nieruchomości, aby uzyskać profesjonalną pomoc prawną.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?
Działalność nierejestrowana i faktury. Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie. Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?...
Wykreślenie wzmianki o egzekucji z księgi wieczystej.
Działka rolna wraz z budynkami gospodarczymi zajęta Przez Komornika . Dłużnik po dogadaniu się z Komornikiem znalazł sam kupca. Sprzedano połowę działki (bez budynków. Budynki zostały staremu właścicielowi, nowy kupił tylko działkę rolną) , spłacony dług była umowa u notariusza. Wszystko działo się w październiku 2019 roku. Do tej pory "stary" właściciel działki nie ma wykreślenie w księdze wieczystej zajęcia komorniczego, które zost...

Wyszukiwarka