Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek

Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)...
anonim cytuj
25-11-2022
Zasiedzenie nieruchomości to skomplikowany proces prawny, który zależy od wielu czynników. Podstawowe zasady zasiedzenia są zapisane w Kodeksie cywilnym.

Zgodnie z art. 171 Kodeksu cywilnego, prawo własności nieruchomości nabyte może być przez zasiedzenie przez tego, kto przez dwadzieścia lat posiadał nieruchomość jako swoją. Jeżeli osoba posiada nieruchomość jako swoją na podstawie tytułu, który mógłby być zarejestrowany w księdze wieczystej, i w dobrej wierze sądzi, że prawo to zostało zarejestrowane, może ona nabyć prawo własności przez zasiedzenie po upływie dziesięciu lat.

Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wynajmowanie nieruchomości najemcy wprowadza dodatkową komplikację. Jeżeli najemca posiada nieruchomość w związku z umową najmu, to takie posiadanie nieruchomości nie będzie uznane za samoistne, ale jako zależne od praw właściciela. W takim przypadku nie będzie mogło dojść do zasiedzenia.

Oczywiście, każda sytuacja jest inna i wymaga szczegółowej analizy. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji faktycznej i prawnej, w tym od tego, jakie były relacje między właścicielem i najemcą, jakie były warunki umowy najmu, jakie działania podejmował właściciel itd.

Płacenie podatków przez osobę wynajmującą może być jednym z dowodów na to, że ta osoba posiadała nieruchomość jako swoją. Jednak, jak wspomniałem, zasiedzenie jest skomplikowanym procesem prawnym, który wymaga dokładnej analizy wszystkich okoliczności.

Powinieneś zwrócić się do radcy prawnego lub adwokata, który specjalizuje się w prawie nieruchomości, aby uzyskać profesjonalną pomoc prawną.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...

Wyszukiwarka