Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek

Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)...
anonim cytuj
25-11-2022
Zasiedzenie nieruchomości to skomplikowany proces prawny, który zależy od wielu czynników. Podstawowe zasady zasiedzenia są zapisane w Kodeksie cywilnym.

Zgodnie z art. 171 Kodeksu cywilnego, prawo własności nieruchomości nabyte może być przez zasiedzenie przez tego, kto przez dwadzieścia lat posiadał nieruchomość jako swoją. Jeżeli osoba posiada nieruchomość jako swoją na podstawie tytułu, który mógłby być zarejestrowany w księdze wieczystej, i w dobrej wierze sądzi, że prawo to zostało zarejestrowane, może ona nabyć prawo własności przez zasiedzenie po upływie dziesięciu lat.

Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wynajmowanie nieruchomości najemcy wprowadza dodatkową komplikację. Jeżeli najemca posiada nieruchomość w związku z umową najmu, to takie posiadanie nieruchomości nie będzie uznane za samoistne, ale jako zależne od praw właściciela. W takim przypadku nie będzie mogło dojść do zasiedzenia.

Oczywiście, każda sytuacja jest inna i wymaga szczegółowej analizy. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji faktycznej i prawnej, w tym od tego, jakie były relacje między właścicielem i najemcą, jakie były warunki umowy najmu, jakie działania podejmował właściciel itd.

Płacenie podatków przez osobę wynajmującą może być jednym z dowodów na to, że ta osoba posiadała nieruchomość jako swoją. Jednak, jak wspomniałem, zasiedzenie jest skomplikowanym procesem prawnym, który wymaga dokładnej analizy wszystkich okoliczności.

Powinieneś zwrócić się do radcy prawnego lub adwokata, który specjalizuje się w prawie nieruchomości, aby uzyskać profesjonalną pomoc prawną.

anonim cytuj
24-07-2023

Sugerowane Tematy

Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?
Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?...
Czy dochód z majątku odrębnego wchodzi do majątku wspólnego?
Żona dostała w darowiźnie mieszkanie, które wynajmuje. Z wynajmu tego mieszkania otrzymuje comiesięczny czynsz. Czy jej mąż może żądać od niej aby połowę kwoty stanowiącej przychód z czynszu tego mieszkania przekazywała mu na konto?...
Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Nie mogę znaleźć nigdzie danych właściciela. Czy można tak funkcjonować?
Cześć. Chcę dokonać zakupu w sklepie internetowym. Chcąc sprawdzić ich wiarygodność szukałam ich w KRS oraz CEIDG ale nic nie znalazłam. Dopiero po REGON znalazłam ich w wyszukiwarce regon jako JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA NIEMAJĄCA OSOBOWOŚCI PRAWNEJ. Ta firma prowadzi sklep internetowy i stacjonarny. 019 - SPÓŁKI CYWILNE PROWADZĄCE DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE UMOWY ZAWARTEJ ZGODNIE Z KODEKSEM CYWILNYM rodzaj rejestru lub ewidencji PODMIOTY NIE POD...
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...

Wyszukiwarka