Czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób jest legalne??

Dzień dobry.
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?
Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?
anonim cytuj
22-11-2022
Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

anonim cytuj
22-11-2022
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?

Nie, publiczne udostępnienie prywatnej rozmowy bez zgody jej uczestników nie jest legalne w świetle polskiego prawa. Warto podkreślić, że chodzi tutaj o rozmowy, które miały charakter prywatny i które nie były przeznaczone do publicznej wiadomości.

Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?

Zasłonięcie danych w rozmowie nie upoważnia do jej publicznego udostępniania, zwłaszcza gdy można zidentyfikować uczestników rozmowy. Nawet jeżeli uczestnicy są anonimowi, sam fakt udostępniania prywatnej treści bez zgody może stanowić naruszenie praw osobistych.

Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

Dokładnie tak, art. 267 kodeksu karnego mówi o tym, że "Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2". Jeżeli rozmowa była prywatna i nie była przeznaczona do publicznej wiadomości, wgląd do niej bez zgody uczestników może stanowić przestępstwo.

Podsumowując, publiczne udostępnianie prywatnej rozmowy, nawet po zasłonięciu danych, jest naruszeniem prawa. Zalecam przemyślenie decyzji przed podjęciem jakiejkolwiek akcji w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie praw rodzicielskich.
Czy podstawą do ograniczania praw ojca może być notoryczne (od kilku miesięcy) odwoływanie widzeń ojca z dzieckiem? Dodam, że ojciec bardzo nalegał na ustalenie kontaktów. Sprawa była zakończona ugodą, oboje zgodziliśmy się na bardzo częste kontakty. Jednak od razu po rozprawie zaczęły się kłopoty. Ojciec twierdzi, że musi pracować ( pracuje na pół etatu u ojca i zawsze może się zwolnić, bez problemu) żeby płacić podatki na cytat." darmozjad...
Koszty procesu w przypadku cofnięcia pozwu.
Dzień dobry, czy można cofnąć pozew? Termin rozprawy jest już ustalony. Czy muszę ponieść jakieś koszty za cofnięcie pozwu i odwołanie rozprawy?...
Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...

Wyszukiwarka