Czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób jest legalne??

Dzień dobry.
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?
Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?
anonim cytuj
22-11-2022
Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

anonim cytuj
22-11-2022
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?

Nie, publiczne udostępnienie prywatnej rozmowy bez zgody jej uczestników nie jest legalne w świetle polskiego prawa. Warto podkreślić, że chodzi tutaj o rozmowy, które miały charakter prywatny i które nie były przeznaczone do publicznej wiadomości.

Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?

Zasłonięcie danych w rozmowie nie upoważnia do jej publicznego udostępniania, zwłaszcza gdy można zidentyfikować uczestników rozmowy. Nawet jeżeli uczestnicy są anonimowi, sam fakt udostępniania prywatnej treści bez zgody może stanowić naruszenie praw osobistych.

Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

Dokładnie tak, art. 267 kodeksu karnego mówi o tym, że "Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2". Jeżeli rozmowa była prywatna i nie była przeznaczona do publicznej wiadomości, wgląd do niej bez zgody uczestników może stanowić przestępstwo.

Podsumowując, publiczne udostępnianie prywatnej rozmowy, nawet po zasłonięciu danych, jest naruszeniem prawa. Zalecam przemyślenie decyzji przed podjęciem jakiejkolwiek akcji w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna od syna.
Dostałam samochód w darowiźnie od syna. Wiem ,że muszę ten fakt zgłosić do US, trochę się gubię z wypełnieniem deklaracji, ale to jakoś ogarnę, zastanawia mnie tylko to, jaki podatek będę musiała zapłacić? Samochód wart koło 14.000 zł....
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Palenie gałęzi na swojej posesji, czy jest to legalne?
Pytanie, czy jest ktos w stanie podac podstawe prawna, ze nie wolno sobie spalac galezi, drewna itd na swój posesji? Sąsiedzi na za duzo i zbyt czesto sobie pozwalaja na frywolne palenie resztek po porzadkach w ogródkach i przestaje mi sie to podobac ? smrod i dym nie do zniesienia ? prosze tylko o podstawe prawna....
Rozwód z winy małżonki.
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...

Wyszukiwarka