Czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób jest legalne??

Dzień dobry.
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?
Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?
anonim cytuj
22-11-2022
Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

anonim cytuj
22-11-2022
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?

Nie, publiczne udostępnienie prywatnej rozmowy bez zgody jej uczestników nie jest legalne w świetle polskiego prawa. Warto podkreślić, że chodzi tutaj o rozmowy, które miały charakter prywatny i które nie były przeznaczone do publicznej wiadomości.

Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?

Zasłonięcie danych w rozmowie nie upoważnia do jej publicznego udostępniania, zwłaszcza gdy można zidentyfikować uczestników rozmowy. Nawet jeżeli uczestnicy są anonimowi, sam fakt udostępniania prywatnej treści bez zgody może stanowić naruszenie praw osobistych.

Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

Dokładnie tak, art. 267 kodeksu karnego mówi o tym, że "Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2". Jeżeli rozmowa była prywatna i nie była przeznaczona do publicznej wiadomości, wgląd do niej bez zgody uczestników może stanowić przestępstwo.

Podsumowując, publiczne udostępnianie prywatnej rozmowy, nawet po zasłonięciu danych, jest naruszeniem prawa. Zalecam przemyślenie decyzji przed podjęciem jakiejkolwiek akcji w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile kosztuje rozszerzenie wspólnoty małżeńskiej?
Ile kosztuje u notariusza wpisanie do księgi wieczystej drugiego małżonka jako właściciela? Chodzi o mieszkanie....
Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?
Niestety życie nie potoczyło mi się jakbym chciała i jestem zmuszona wrócić do mieszkania w którym mieszka moja rodzina. Jestem tam zameldowana lecz nie zamieszkuję już bardzo długo, (mieszkanie miasta). Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?...
Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku. Mieszkanie jest własnościowe. Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie? Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...

Wyszukiwarka