Czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób jest legalne??

Dzień dobry.
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?
Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?
anonim cytuj
22-11-2022
Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

anonim cytuj
22-11-2022
chciałabym zapytać czy publiczne udostępnienie rozmowy dwóch osób (nie byłam członkiem tej rozmowy), jest prawnie legalne?

Nie, publiczne udostępnienie prywatnej rozmowy bez zgody jej uczestników nie jest legalne w świetle polskiego prawa. Warto podkreślić, że chodzi tutaj o rozmowy, które miały charakter prywatny i które nie były przeznaczone do publicznej wiadomości.

Czy wystarczy zasłonić dane w konwersacji żeby udostępnić taką rozmowę, natomiast w dodatkowym opisie wskazać członków?

Zasłonięcie danych w rozmowie nie upoważnia do jej publicznego udostępniania, zwłaszcza gdy można zidentyfikować uczestników rozmowy. Nawet jeżeli uczestnicy są anonimowi, sam fakt udostępniania prywatnej treści bez zgody może stanowić naruszenie praw osobistych.

Nie jest i w ogóle samo to, że posiada Pani wgląd do takiej rozmowy już nie jest i może stanowić o przestępstwie z art. 267 kk

Dokładnie tak, art. 267 kodeksu karnego mówi o tym, że "Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 2". Jeżeli rozmowa była prywatna i nie była przeznaczona do publicznej wiadomości, wgląd do niej bez zgody uczestników może stanowić przestępstwo.

Podsumowując, publiczne udostępnianie prywatnej rozmowy, nawet po zasłonięciu danych, jest naruszeniem prawa. Zalecam przemyślenie decyzji przed podjęciem jakiejkolwiek akcji w tej sprawie.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
samowola budowlana
Dzień dobry Mam działkę budowlaną i na jej granicy stoi dom sąsiada. Nie interesowałem się tą działką, ale zastanawiam się nad budową na niej domu. Okazało się, że na przełomie kilku lat sąsiad zrobił sobie okna w domu od strony mojej działki. Jestem przed rozmową z sąsiadem i myślę, że najrozsądniejszym rozwiązanie będzie odsprzedanie sąsiadowi odcinka działki, żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym. Chciałbym się jednak dowiedzieć co ...
Zostałam oszukana. Odkupiłam bon turystyczny. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest sens zgłaszać to na policję?
Witam, nieświadoma konsekwencji odkupiłam bon turystyczny od osoby, która zaoferowała mi sprzedaż po okazyjnej cenie. Niestety dałam się namówić... Zbyt spontanicznie podjęłam decyzję i przelałam pieniądze. Kiedy się zorientowałam , że tego bonu nie wykorzystam i to karalne napisałam do gościa o zwrot pieniędzy. Kontakt się urwał, okazało się, że to oszust, który wyłudził ode mnie pieniądze. Czy coś w tej sprawie mogę jeszcze zrobić? Czy jest se...
Żądanie oddania auta.
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?...

Wyszukiwarka