Praca krótkoterminowa, umowa na 24 dni

Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?
anonim cytuj
22-11-2022
To podleganie pod ubezpieczenia społeczne w tym tez zdrowotne jest obowiązkowe na umowie zlecenia. Maż musi zgłosić to abyś została wypisana od niego. Po zakończeniu zlecenia może ponownie zgłosić cie do ubezpieczenia

anonim cytuj
24-11-2022
Jeśli nie jesteś uczącą się osobą do 26 roku życia to zleceniodawca musi odprowadzić składki za czas Twojej pracy i zgłosić Cię do ZUS, mąż powinien wypisać Cię na czas Twojego zlecenia i po zakończonej pracy musi zgłosić Cię u siebie w pracy ponownie.

anonim cytuj
27-11-2022

Sugerowane Tematy

Alimenty
Dzień dobry od pewnego czasu były mąż nie płacił mi alimentów. Sprawa trafila do komornika, który również nie potrafił wegzekwować należności. Od czerwca tego roku pobieram alimenty z funduszu. Od tego też miesiąca jego babcia zaczęła robić mi przelewy w wysokości 400-500zl na konto tytułując je Alimenty i imiona dzieci. Przyjmowałam je jako zaległe bo mąż ma kilkanaście tysięcy długo. Zgłosiłam te wpłaty niedawno do komornika bo potrzebuje nowe ...
Czy otrzymując rentę trzeba składać wniosek o emeryturę?
Dzień dobry, mama lat 54 pracuje i pobiera rentę rodzinną po tacie. Zastanawiamy się co będzie z jej składkami z OFE i tymi w ZUS-ie jeżeli w wieku 60 lat zdecyduje się pozostać na rencie i nie pobierać emerytury. Czy będzie można się jakoś starać o wypłatę tych środków ? Jakby nie patrzył to są jej ciężko zarobione pieniądze i szkoda żeby przepadły....
Zapisana w testamencie nieruchomość.
Mam pytanie odnośnie prawa do rachunku bankowego. Ojciec zapisał obcej osobie w spadku nieruchomość, jestem jedynym spadkobierca ustawowym( wiem o zachowku). Sprawa jest obecnie w sądzie na etapie gdzie dostałem pismo z sądu że jestem uczestnikiem i miesiąc temu upłynął termin odpowiedzi. W piśmie strony było że oni chcą spadek w całości. Jak to jest ? Wiem że na koncie była duża suma, w testamencie jest zapisana nieruchomość a strona chce cało...
Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację....

Wyszukiwarka