Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?
To podleganie pod ubezpieczenia społeczne w tym tez zdrowotne jest obowiązkowe na umowie zlecenia. Maż musi zgłosić to abyś została wypisana od niego. Po zakończeniu zlecenia może ponownie zgłosić cie do ubezpieczenia
anonim cytuj
24-11-2022
Jeśli nie jesteś uczącą się osobą do 26 roku życia to zleceniodawca musi odprowadzić składki za czas Twojej pracy i zgłosić Cię do ZUS, mąż powinien wypisać Cię na czas Twojego zlecenia i po zakończonej pracy musi zgłosić Cię u siebie w pracy ponownie.
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej.
Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię.
Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem.
Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej.
Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Witam,
podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę.
Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej.
Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy.
Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS).
- czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS,
- zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: