Praca krótkoterminowa, umowa na 24 dni

Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?
anonim cytuj
22-11-2022
To podleganie pod ubezpieczenia społeczne w tym tez zdrowotne jest obowiązkowe na umowie zlecenia. Maż musi zgłosić to abyś została wypisana od niego. Po zakończeniu zlecenia może ponownie zgłosić cie do ubezpieczenia

anonim cytuj
24-11-2022
Jeśli nie jesteś uczącą się osobą do 26 roku życia to zleceniodawca musi odprowadzić składki za czas Twojej pracy i zgłosić Cię do ZUS, mąż powinien wypisać Cię na czas Twojego zlecenia i po zakończonej pracy musi zgłosić Cię u siebie w pracy ponownie.

anonim cytuj
27-11-2022

Sugerowane Tematy

Spadek po rodzicach a rozwód.
Dzien dobry. 10 lat temu zmarła moja mama . Odziedziczyłam jej oszczędności - nie było dużo ok.30 tys.( zgłoszone do US) Wtedy nie miałam pojecia o majątkach osobistych - pieniądze wydałam na codziennie życie rodzinne, wspólne wycieczki zagraniczne itp. Teraz jestem w trakcie rozwodu. Czy przy podziale majątku mogę "wnioskować" o zwrot tych 30 tyś ze wspólnych oszczędności. Jednak był to wkład z majątku osobistego ? Mąż dostał kiedyś...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Ile można wpłacić na konto bez kontroli Urzędu Skarbowego?
Przez rok odkładałem 1600 zł i uzbierałem sporo sumę , i teraz bym chciał je wpłacić do banku bo nie chcę ich trzymam w domu , a te sumę wypłacałem co miesiąc z konta i jest ślad wypłacania i czy mogę wpłaci bez problemu żeby urząd skarbowy się tym nie zainteresował ....

Wyszukiwarka