Praca krótkoterminowa, umowa na 24 dni

Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?
anonim cytuj
22-11-2022
To podleganie pod ubezpieczenia społeczne w tym tez zdrowotne jest obowiązkowe na umowie zlecenia. Maż musi zgłosić to abyś została wypisana od niego. Po zakończeniu zlecenia może ponownie zgłosić cie do ubezpieczenia

anonim cytuj
24-11-2022
Jeśli nie jesteś uczącą się osobą do 26 roku życia to zleceniodawca musi odprowadzić składki za czas Twojej pracy i zgłosić Cię do ZUS, mąż powinien wypisać Cię na czas Twojego zlecenia i po zakończonej pracy musi zgłosić Cię u siebie w pracy ponownie.

anonim cytuj
27-11-2022

Sugerowane Tematy

Alimenty z Funduszu alimentacyjnego.
Pobieram alimenty na dzieci z funduszu alimentacyjnego, mam partnera z którym na pewno chciała bym zawrzeć związek małżeński. Pytanie, czy biorąc ślub, nadal będę otrzymała alimenty z funduszu, czy wtedy po prostu jest zakończenie ponieważ poprawiłam swój status? Dodam, że partner również płaci alimenty na 2 dzieci....
Potrącenie z wynagrodzenia.
Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy. Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super. Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlu...
Sprzedaż domu odziedziczonego przez dziecko.
Dzieci w wieku 13 i 15 lat nabywają w spadku razem z matką dom po swoim zmarłym ojcu. Czy matka może sprzedać dom bez zgody dzieci i zgody sądu? Czy musi matka czekać do uzyskania pełnoletności przez dzieci i za ich zgodą dopiero wówczas może sprzedać nieruchomość ?...
Kindergeld i świadczenie 800+.
Orientuje się ktoś czy jeśli pobieram kindergeld w Niemczech na dzieci, które mieszkają wraz z żoną na terenie Polski, Żona nieaktywna zawodowo to należy nam się również 800+ ? Gdzieś obiło mi się o uszy że od 1.1.24 takie właśnie weszły przepisy, znalazłem jakieś informacje w Internecie potwierdzające tą wersję, ale chciałbym się upewnić, natomiast do ZUSu nie da się dodzwonić aby uzyskać informacje u źródła. Korzysta już ktoś z Państwa z tej ...

Wyszukiwarka