Praca krótkoterminowa, umowa na 24 dni

Witam. W grudniu planuje podpisać umowę zlecenie. Praca na 24 dni. Jak wypisać te dokumenty, żeby nie stracić ubezpieczenia od męża? Mogę zrezygnować z dobrowolnego ubezpieczenia z mojej pracy?
anonim cytuj
22-11-2022
To podleganie pod ubezpieczenia społeczne w tym tez zdrowotne jest obowiązkowe na umowie zlecenia. Maż musi zgłosić to abyś została wypisana od niego. Po zakończeniu zlecenia może ponownie zgłosić cie do ubezpieczenia

anonim cytuj
24-11-2022
Jeśli nie jesteś uczącą się osobą do 26 roku życia to zleceniodawca musi odprowadzić składki za czas Twojej pracy i zgłosić Cię do ZUS, mąż powinien wypisać Cię na czas Twojego zlecenia i po zakończonej pracy musi zgłosić Cię u siebie w pracy ponownie.

anonim cytuj
27-11-2022

Sugerowane Tematy

Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....
Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.
Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?...
Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy?
Witam, jestem na zwolnieniu 4 MSC a jeszcze przede mną kolejne 4 z racji operacji na serce. Łącznie będę powyżej 182 dni na zwolnieniu. Co w tym przypadku mam zrobić? Czy nadal będę miała wypłacany zasiłek chorobowy? Jak to wygląda z prawnego pkt widzenia? Dziękuję za wszelkie informacje....
Dzierżawa a zasiedzenie.
Witam, ponad 20 lat temu kupiłem 50% udziałów w domu z działką. Inni współwłaściciele nie żyją i nikt nie przeprowadził do tej pory postępowania spadkowego. Chciałbym oddać część działki w dzierżawę sąsiadowi (on odda mi część swojej - tak będzie nam wygodniej bo działki są wąskie i długie). Czy ta dzierżawa wpłynie na możliwość zasiedzenia przeze mnie nieruchomości za 9 lat? Czy to, że z działki będzie korzystał sąsiad nie spowoduje przerwania b...

Wyszukiwarka