Licytacja komornicza

Witam,
1/3 udziałów posiadłości będzie wystawiona na licytacje komornicza. Komornik poinformował właściciela 2/3 ze jako najbliższa rodzina (brat) nie może brać udziału w pierwszej licytacji. Czy to prawda?
anonim cytuj
16-09-2022
Art. 976. kc Wyłączenia podmiotowe od udziału w przetargu na nieruchomość
"§ 1. W przetargu nie mogą uczestniczyć: dłużnik, komornik, ich małżonkowie, dzieci, rodzice i rodzeństwo oraz osoby obecne na licytacji w charakterze urzędowym, licytant, który nie wykonał warunków poprzedniej licytacji, osoby, które mogą nabyć nieruchomość tylko za zezwoleniem organu państwowego, a zezwolenia tego nie przedstawiły."

anonim cytuj
19-09-2022
Czyli nie ma szans żeby mąż wykupił zadłużoną przez siostrę część domu?

anonim cytuj
20-09-2022
Ale żona męża może.

anonim cytuj
23-09-2022
Niesamowite dziwne i niepoprawne jednocześnie.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.

anonim cytuj
23-09-2022
Komornik poinformował właściciela 2/3 ze jako najbliższa rodzina (brat) nie może brać udziału w pierwszej licytacji. Czy to prawda?

Tak, to prawda. Zgodnie z art. 976 § 1 kodeksu cywilnego osoby takie jak dłużnik, komornik, ich małżonkowie, dzieci, rodzice i rodzeństwo są wykluczone z udziału w przetargu na nieruchomość.

Czyli nie ma szans żeby mąż wykupił zadłużoną przez siostrę część domu?

Dokładnie, mąż nie może uczestniczyć w przetargu jako brat dłużnika.

Ale żona męża może.

Tak, żona męża (czyli szwagierka dłużnika) nie jest wymieniona w art. 976 § 1 kc jako osoba wykluczona z udziału w przetargu, więc może brać udział w licytacji.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Czy praca w informatyce wymaga zakładania działalności gospodarczej?
Czy praca w branży informatycznej (programowanie, administrowanie serwerami itp.) w Polsce wymaga zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej? Jeżeli tak, na jakiej podstawie prawnej? Jeżeli nie, czy i gdzie mogę zgłosić sytuację, w której firmy (w tym korporacje) przerywają rozmowę kwalifikacyjną i mnie odrzucają po usłyszeniu, że nie prowadzę i nie chcę prowadzić działalności?...
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...

Wyszukiwarka