starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny

Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mieszkania i zakupu dwoch mniejszych i mimo że wczesniej bylo wszystko w miarę dobrze, nagle okazalo się że jestem złą matką że niemam prawa tam nawet wejść " grozi" świadkami przed Sądem itp strasznie przykro jest patrzeć jak pieniądze mieszają w głowie mlodego czlowieka. Jednak mimo tego chcę postawić na sprawiedliwość ponieważ sama cale życie wynajmuję chcę aby obaj mieli równe szanse na start. Czy mam szansę rozwiązać to pozytywnie i jak się za to zabrać?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli jest Pani jedynym spadkobiercą ustawowym, może Pani ubiegać się w ramach zachowku o 50% tego co dziedziczyłaby Pani ustawowo, czyli de fakto, o połowę wartości mieszkania.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli jest Pani jedynym spadkobiercą ustawowym, może Pani ubiegać się w ramach zachowku o 50% tego co dziedziczyłaby Pani ustawowo, czyli de fakto, o połowę wartości mieszkania.

dokładnie, czyli jest szansa na sprawiedliwy podział mimo że nie zadawalający starszego syna. Dziękuję

anonim cytuj
21-10-2021
dokładnie, czyli jest szansa na sprawiedliwy podział mimo że nie zadawalający starszego syna. Dziękuję

jak najbardziej jest taka opcja, z której to może Pani skorzystać lub nie - według uznania. Termin przedawnienia rozczenia o spłatę zachowku wynosi 5 lat. W przypadku testamentu, ten okres liczy się od dnia jego ogłoszenia.

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak napisać wniosek/prośbę do sądu aby zeznawać na sali bez oskarżonego?
Witam. Proszę o poradę jak mogłabym napisać wniosek/prośbę do sądu aby zeznawać na sali bez oskarżonego, jestem jako pokrzywdzona i główny świadek we własnej sprawie....
Czy można sprzedać samochód własnej żonie?
Czy pomimo ustanowionej wspólności małżeńskiej, mąż może sprzedać żonie połowę własności auta, tak aby ona stała się jedynym właścicielem pojazdu? Czy taka umowa sprzedaży bądź darowizny w świetle prawa cywilnego będzie miała moc prawną?...
Umowa zlecenie / umowa o pracę / ciąża.
Witam, mam pytanie od końca maja do końca lipca pracowałam na umowę zlecenie (co miesiąc nowa umowa) od sierpnia pracuje na Umowę o pracę (czas nieokreślony). Wszystkie umowy w jednej firmie. Ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży. Jak wygląda sprawa ze zwolnieniem? Muszę przepracować 90 dni aby mieć płatne l4? ...
Rozpoczęcie działalności.
Witam Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę. Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów. Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do nie...

Wyszukiwarka