starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny

Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mieszkania i zakupu dwoch mniejszych i mimo że wczesniej bylo wszystko w miarę dobrze, nagle okazalo się że jestem złą matką że niemam prawa tam nawet wejść " grozi" świadkami przed Sądem itp strasznie przykro jest patrzeć jak pieniądze mieszają w głowie mlodego czlowieka. Jednak mimo tego chcę postawić na sprawiedliwość ponieważ sama cale życie wynajmuję chcę aby obaj mieli równe szanse na start. Czy mam szansę rozwiązać to pozytywnie i jak się za to zabrać?
anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli jest Pani jedynym spadkobiercą ustawowym, może Pani ubiegać się w ramach zachowku o 50% tego co dziedziczyłaby Pani ustawowo, czyli de fakto, o połowę wartości mieszkania.

anonim cytuj
21-10-2021
Jeśli jest Pani jedynym spadkobiercą ustawowym, może Pani ubiegać się w ramach zachowku o 50% tego co dziedziczyłaby Pani ustawowo, czyli de fakto, o połowę wartości mieszkania.

dokładnie, czyli jest szansa na sprawiedliwy podział mimo że nie zadawalający starszego syna. Dziękuję

anonim cytuj
21-10-2021
dokładnie, czyli jest szansa na sprawiedliwy podział mimo że nie zadawalający starszego syna. Dziękuję

jak najbardziej jest taka opcja, z której to może Pani skorzystać lub nie - według uznania. Termin przedawnienia rozczenia o spłatę zachowku wynosi 5 lat. W przypadku testamentu, ten okres liczy się od dnia jego ogłoszenia.

anonim cytuj
21-10-2021

Sugerowane Tematy

Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Dni wolne
Dzień dobry. Czy jeśli według przepisów w grudniu przypada dla pracownika 10dni wolnych od pracy czy w to wliczają się również święta czy nie? Czy jest gdzieś jakiś konkretny przepis to wyjaśniający?...
Jak wcześniej rozwiązać umowę o pracę?
Jeśli pracownik ma miesięczny okres wypowiedzenia i chce wcześniej rozwiązać umowę bo znalazł inną pracę, ale pracodawca nie zgadza się na wcześniejsze rozwiązanie umowy, to czy jest jakieś rozwiązanie, żeby wybrnąć z takiej sytuacji? (L-4 nie wchodzi w grę) Czy np. pracodawca może odmówić pracownikowi urlopu bezpłatnego?...
Współwłasność domu.
Zajmuje się rodzicami jeżdżę z nimi wszędzie do lekarzy do tego opiekuje się nimi cały czas jak to się mówi dochowuje mam jeszcze 4 braci i żaden się nie poczuwa do obowiązku zajęcia się rodzicami . Chciałbym żeby rodzice zapisali mi połowę domu żebym był współwłaścicielem tego domu za to że się tylko ja zajmuję nimi. Po śmierci rodziców byłbym współwłaścicielem i spadkobierca w jednym moje pytanie czy mając połowę domu zapisana na siebie resztę ...

Wyszukiwarka