Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.

Witam.
Mam pytanie.
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji.
Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku?
Jakaś ustawa, przepis....
anonim cytuj
11-10-2021
Opłata za śmieci jest obowiązkowa. Niezależnie od faktu, że w danym miejscu przebywa się tylko kilka dni w miesiącu. Do opłaty za śmieci nie jest istotny meldunek liczą się osoby tzw. zamieszkałe, a nie zameldowane. Nawet jeśli w swoim miejscu zamieszkania przebywa Pan kilka dni w miesiącu ma Pan obowiązek wniesienia opłaty za śmieci w wysokości jaka została ustalona przez gminę lub miasto.

anonim cytuj
11-10-2021
Opłata jest ryczałtowa niezależnie ile śmieci wyprodukujesz, co z kolei wynikać będzie też z częstotliwości pobytu w miejscu zamieszkania.

anonim cytuj
11-10-2021
Proszę zapytać w "spółdzielni" pod jaką podlega mieszkanie, gdzie odprowadzana jest opłata. U mnie było podobnie. Zadzwoniłam i w sekretariacie mi powiedziano, że skoro nie przebywam w mieszkaniu to mam przyjść, wypełnić formularz i od tamtej pory nie płacę za śmieci. Najlepiej zadzwonić i dopytać.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Odpady produkcyjne.
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów . Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie....
Dodatek węglowy dla mieszkańców bloków.
Proszę o informację czy dodatek węglowy należy się mieszkańcom bloków? Osiedle ma zewnętrzną kotłownie, która jest obsługiwana przez spółdzielnie. Czy organ wypłacający dodatek może żądać dostarczenia zaświadczenia, które ma wystawić spółdzielnia? Bo jeśli by się nie należało, to po co zaświadczenia? ...
Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.
Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż d...

Wyszukiwarka