[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub momentu w którym się o niej dowiedziało... my dowiedzieliśmy się miesiąc temu jak wygląda postępowanie w takim przypadku? Czy ciężko jest przekonać sąd, że dowiedzieliśmy się o śmierci w późniejszym czasie? - myślę że rodzina od strony dziadków i ojca mogą to potwierdzić plus na dowód mamy screeny z komunikatora momentu w którym się dowiedzieliśmy o śmierci dziadka.
Śmiało można to wykazać , plus można złożyć wniosek do Sądu o wydanie postanowienia o sporządzeniu spisu inwentarza i zleceniu tego spisu miejscowemu komornikowi , wtedy będziecie mieli już pewność co wchodziło w skład majątku , i czy były jakieś zobowiązania kredytowe zaciągnięte ,a jeżeli tak w jakiej wysokości .
anonim cytuj
06-10-2021
Możecie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to znaczy splacacie dług tylko do wartości mieszkania i rzeczy które odziedziczyliszcie np wartość coś ma 1000 zl A dług 2000 zl to spłaca się 1000zl
anonim cytuj
06-10-2021
W pierwszej kolejności po dziadku odrzucają dzieci , czyli rodzice , dopiero jak oni odrzuca , odrzucacie wy . Jeśli odrzucili to można składać odrazu swój wniosek . Wniosek złożony oznacza zatrzymanie tego terminu 6 miesięcy . Ogólnie należy mieć akt zgonu , urodzenia , i jak dobrze pamietam chyba musiałam mieć akt małżeństwa .
anonim cytuj
06-10-2021
Tylko proszę pamiętać , że jak ma Pan dzieci to należy potem złożyć wniosek do sądu rodzinnego o zgodę na odrzucenie spadku i po otrzymaniu zgody , do cywilnego o dorzucenie spadku
Potrzebuję porady, siostra mojej babci chce przepisać na mnie swój dom. Nie posiada już żadnej rodzin, nie miała dzieci. Jak to jest z podatkiem od darowizny nieruchomości? Jeśli będę musiała zapłacić to jaki procent?...
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Umowa o pracę, pełny etat. Pracodawca każe codziennie przychodzić do pracy 15 minut przed otwarciem sklepu. Sprawdza na kamerach, czy każdy pracownik przyszedł punktualnie, minuta spóźnienia oznacza karę 100zł. Nieważne, że sklep został otwarty punktualnie. Z tego względu każdy pracownik codziennie pracuje 8h 15min. 15min nie są dodatkowo płatne. Czy pracodawca może tak robić? Jeżeli nie to co powiedzieć pracodawcy?
...
Dzień dobry. Mam pytanie otóż mój tata kiedyś sprzedał działki i w zapisach oddał również służebność drogi która ma ok 5m szerokości. Teraz po trzech latach jeden sasiad który kupił działkę chce oddać sprawę do sądu z powodu że droga jest za wąska bo chce auta stawiać na drodze a nie na swojej działce, wszyscy sąsiedzi musieli by cofnąć swoje ogrodzenia lecz nikomu szerokość drogi nie przeszkadza tylko temu jednemu sąsiadowi. Czy sąd może pójść m...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: