[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub momentu w którym się o niej dowiedziało... my dowiedzieliśmy się miesiąc temu jak wygląda postępowanie w takim przypadku? Czy ciężko jest przekonać sąd, że dowiedzieliśmy się o śmierci w późniejszym czasie? - myślę że rodzina od strony dziadków i ojca mogą to potwierdzić plus na dowód mamy screeny z komunikatora momentu w którym się dowiedzieliśmy o śmierci dziadka.
Śmiało można to wykazać , plus można złożyć wniosek do Sądu o wydanie postanowienia o sporządzeniu spisu inwentarza i zleceniu tego spisu miejscowemu komornikowi , wtedy będziecie mieli już pewność co wchodziło w skład majątku , i czy były jakieś zobowiązania kredytowe zaciągnięte ,a jeżeli tak w jakiej wysokości .
anonim cytuj
06-10-2021
Możecie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to znaczy splacacie dług tylko do wartości mieszkania i rzeczy które odziedziczyliszcie np wartość coś ma 1000 zl A dług 2000 zl to spłaca się 1000zl
anonim cytuj
06-10-2021
W pierwszej kolejności po dziadku odrzucają dzieci , czyli rodzice , dopiero jak oni odrzuca , odrzucacie wy . Jeśli odrzucili to można składać odrazu swój wniosek . Wniosek złożony oznacza zatrzymanie tego terminu 6 miesięcy . Ogólnie należy mieć akt zgonu , urodzenia , i jak dobrze pamietam chyba musiałam mieć akt małżeństwa .
anonim cytuj
06-10-2021
Tylko proszę pamiętać , że jak ma Pan dzieci to należy potem złożyć wniosek do sądu rodzinnego o zgodę na odrzucenie spadku i po otrzymaniu zgody , do cywilnego o dorzucenie spadku
Witam.
Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę.
Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał.
Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni.
Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób?
"Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: