[Prawo spadkowe] Witam, sytuacja wygląda tak, że miesiąc temu dowiedzieliśmy się wraz siostrą o śmierci dziadka i babci (rodzice ojca - który nie żyje - jedynak) nie utrzymywaliśmy z tą częścią rodziny kontaktu dlatego dowiedzieliśmy się o śmierci dziadka bardzo późno. Zaraz mija 6 miesięcy od jego śmierci w spadku mamy mieszkanie ale nie jesteśmy pewni czy kredyt był spłacany. Wiem że spadek uznaje się za przyjęty po 6 miesiącach od śmierci lub momentu w którym się o niej dowiedziało... my dowiedzieliśmy się miesiąc temu jak wygląda postępowanie w takim przypadku? Czy ciężko jest przekonać sąd, że dowiedzieliśmy się o śmierci w późniejszym czasie? - myślę że rodzina od strony dziadków i ojca mogą to potwierdzić plus na dowód mamy screeny z komunikatora momentu w którym się dowiedzieliśmy o śmierci dziadka.
Śmiało można to wykazać , plus można złożyć wniosek do Sądu o wydanie postanowienia o sporządzeniu spisu inwentarza i zleceniu tego spisu miejscowemu komornikowi , wtedy będziecie mieli już pewność co wchodziło w skład majątku , i czy były jakieś zobowiązania kredytowe zaciągnięte ,a jeżeli tak w jakiej wysokości .
anonim cytuj
06-10-2021
Możecie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza to znaczy splacacie dług tylko do wartości mieszkania i rzeczy które odziedziczyliszcie np wartość coś ma 1000 zl A dług 2000 zl to spłaca się 1000zl
anonim cytuj
06-10-2021
W pierwszej kolejności po dziadku odrzucają dzieci , czyli rodzice , dopiero jak oni odrzuca , odrzucacie wy . Jeśli odrzucili to można składać odrazu swój wniosek . Wniosek złożony oznacza zatrzymanie tego terminu 6 miesięcy . Ogólnie należy mieć akt zgonu , urodzenia , i jak dobrze pamietam chyba musiałam mieć akt małżeństwa .
anonim cytuj
06-10-2021
Tylko proszę pamiętać , że jak ma Pan dzieci to należy potem złożyć wniosek do sądu rodzinnego o zgodę na odrzucenie spadku i po otrzymaniu zgody , do cywilnego o dorzucenie spadku
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest)
I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Partner został zatrzymany w areszcie śledczym, jak dostarczyć mu ubrania czy golarki i inne środki czystości? Poprostu zrobić paczkę i przesłać do aresztu z jego danymi ? Może ktoś się orientuje co mogę zabrać na widzenie czy wtedy mogę przekazać mu np. znaczki pocztowe pieniądze?...
Muszę przedstawić do adwokata plan kontaktów. Wiem mniej więcej, jak to ma wyglądać, ale czy ktoś mógłby mi pokazać przykładowy plan, na którym będę się wzorować?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: