Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.

Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd brak funduszy aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto w takim razie jest odpowiedzialny za to by tej osobie zapewnić normalny byt?
anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

anonim cytuj
04-10-2021
osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

trzeba uaktualnić dokumentacje w osrodku o dochód pomniejszony o 500 plus- wowczas oplata bedzie liczona od dochodu zus . 70% tego dochodu bedzie pobierane za pobyt i leczenie a pozostale 30% należeć bedzie do pacjenra

anonim cytuj
04-10-2021

Sugerowane Tematy

Prawa pracownika
Witam Pracując jako sprzedawca, pracodawca chce mnie oddelegować do innego miejsca pracy oddalonego o ok 250 km, (codzienny dojazd i przyjazd do domu) przy rozbiórce budynków. Co mam zrobić w tej sytuacji, jakie prawa mnie chronią i co mogę zrobić w przypadku groźby niezaakceptowania polecenia? ...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Odszkodowanie za uszkodzenie elewacji
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...
Wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Proszę o poradę kuzynka pracowała 5 lat jako doradca w biurze finansowym urodziła dziecko była na macierzyńskim po macierzyńskim chciała wrócić ale jej stan zdrowia nie pozwolił na to więc poszła na L4 będąc na L4 dowiedziała się, że kierownik likwiduje stanowiska pracy wróciła do pracy po czym dostała wypowiedzenie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia, przyczyną rozwiązania umowy jest: Likwidacja stanowiska pracy Podstawa prawn...

Wyszukiwarka