Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.

Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd brak funduszy aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto w takim razie jest odpowiedzialny za to by tej osobie zapewnić normalny byt?
anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

anonim cytuj
04-10-2021
osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

trzeba uaktualnić dokumentacje w osrodku o dochód pomniejszony o 500 plus- wowczas oplata bedzie liczona od dochodu zus . 70% tego dochodu bedzie pobierane za pobyt i leczenie a pozostale 30% należeć bedzie do pacjenra

anonim cytuj
04-10-2021

Sugerowane Tematy

Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją. Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją. I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...
Sprzedawca miga się od wystawienia faktury
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałe...
Konflikt między dziećmi w szkole
Między moją 10-letnią córką a jej koleżankami doszło do konfliktu (nic poważnego, sprawa rozwiązana) od tamtego czasu 4 dziewczynki używają wobec niej obelżywych słów. W wiadomościach i na forum klasowym. Pojawiają się słowa, że A... To dzi#ka, ku#wa, szmata. Zareagowałam i zgłosiłam do szkoły, domagałam się interwencji dyrekcji u rodziców. Nie przyniosło to skutku, moje dziecko nadal jest wyzywane od konfidentów oraz padają pod jej adresem słowa...
Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...

Wyszukiwarka