Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.

Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd brak funduszy aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto w takim razie jest odpowiedzialny za to by tej osobie zapewnić normalny byt?
anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

anonim cytuj
04-10-2021
osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

trzeba uaktualnić dokumentacje w osrodku o dochód pomniejszony o 500 plus- wowczas oplata bedzie liczona od dochodu zus . 70% tego dochodu bedzie pobierane za pobyt i leczenie a pozostale 30% należeć bedzie do pacjenra

anonim cytuj
04-10-2021

Sugerowane Tematy

L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....
rozwiązanie umowy
Witam Chciałam zapytać czy firma ochroniarska ktora ochrania mi obiekt od 6 lat może nie zgodzic się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron w sytuacji gdy sprzedam nieruchomość? Wg umowy obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia. I nie zgodzili się na rozwiązanie umowy wcześniej. Wydaje mi się to trochę nie w porządku bo obiekt juz nie jest mój i nie będę wiedziała czy alarmy są przypadkowe czy związane z włamaniem. Polecili mi ...
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Zasiedzenie mojej działki.
Ponad 20 lat temu kupiłem 50% udział w domu z działką. Pozostali współwłaściciele nie żyją. Część działki była nie ogrodzona (z niewiadomych przyczyn ogrodzenie było poprowadzone przez środek działki), co jakiś czas kosił ją nasz sąsiad. Po pewnym czasie sąsiad ogrodził od drogi asfaltowej swoja i jednocześnie część mojej działki, na której zasadził świerki. Teraz przyszedł do mnie i oświadczył, że będzie chciał ją zasiedzieć. Z tego co dowiedzia...

Wyszukiwarka