Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.

Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd brak funduszy aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto w takim razie jest odpowiedzialny za to by tej osobie zapewnić normalny byt?
anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

anonim cytuj
04-10-2021
osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

trzeba uaktualnić dokumentacje w osrodku o dochód pomniejszony o 500 plus- wowczas oplata bedzie liczona od dochodu zus . 70% tego dochodu bedzie pobierane za pobyt i leczenie a pozostale 30% należeć bedzie do pacjenra

anonim cytuj
04-10-2021

Sugerowane Tematy

Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi....
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1?
Dzień dobry, mam takie pytanie z zakresu kodeksu pracy. Otóż od czerwca pracuje na umowę o pracę. Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1? Szefowa powiedziała, że przysługuje mi jeden ponieważ zaczęłam pracę w czerwcu, że 1 dzień to jest jakby na pół roku i drugi na drugie półrocze ? Czy to prawda?...

Wyszukiwarka