Publiczny ośrodek rehabilitacyjno opiekuńczy.

Czy jest to możliwe wedle prawa, że osoba mieszkająca w ośrodku rehabilitacyjno opiekuńczym nie ma środków do życia? Nie jest w stanie sobie kupić mydła, papieru toaletowego czy pasty do zębów, nie wspomnę o bieliźnie. Z tego co wiem odebrano jej prawo do zasiłku 500 plus dla niepełnosprawnych, natomiast kwota pobierana za pobyt nie została zmniejszona adekwatnie do jednego dochodu - stałego zasiłku z zusu. Wzrosły również opłaty za leki, stąd brak funduszy aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto w takim razie jest odpowiedzialny za to by tej osobie zapewnić normalny byt?
anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

anonim cytuj
04-10-2021
Osrodek powinien pobierac 70% emerytury reszte doplaca mops czy tam nfz. 30% idzie na prywatne potrzeby chorego. Dziadkowi gdy trafil do osrodka opiekunczego takze zabrano 500plus ale wtedy 70% liczyli od tego co dostawali z Zus a nie ze wczesniej dostawal wiecej.

osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

anonim cytuj
04-10-2021
osobie o której piszę pobierali opłatę za pobyt z zasiłku zus oraz z 500 plus. 500 plus zabrali a opłatę za pobyt dalej pobierają tak jak by 500 plus było.

trzeba uaktualnić dokumentacje w osrodku o dochód pomniejszony o 500 plus- wowczas oplata bedzie liczona od dochodu zus . 70% tego dochodu bedzie pobierane za pobyt i leczenie a pozostale 30% należeć bedzie do pacjenra

anonim cytuj
04-10-2021

Sugerowane Tematy

Pracodawca podał mnie jako osobę prowadzącą pojazd będę musiał przyjąć mandat mimo, ze nie ma jasnych dowodów na to, ze to ja jestem winien?
Witam. Przez około 3 tygodnie pracowałem za granicą na umówię zlecenie z Polskim pracodawca. Po około 6 miesiącach po powrocie otrzymałem od byłego już pracodawcy SMS z mandatem z radaru w Holandii. Pracodawca chciał aby ekipa licząca trzy osoby” złożyła” się na mandat, ponieważ nie ma na nim zdjęcia kierowcy i nie można ustalić kto kierował samochodem. Po mojej odmowie zapłaty ze względu na to, że jestem pewien iż to nie ja kierowałem pracodawca...
Darowizna nieruchomości ze służebnością osobistą.
Czy jeśli moją siostra otrzymała darowizną cały majątek rodziców z domem włącznie, ale rodzice mieli tam dożywotnią służebność, a ja opłacałam większość opłat związanych z domem jak i leki jak i żywność to czy oprócz zachowku mogę skutecznie wezwać siostrę do zwrotu tych nakładów? Dokładałam się do remontu domu gdy piec wybuchł oraz do zmiany dachu. Czy mogę wezwać siostrę do zwrotu poniesionych kosztów za opłaty za dom kiedy mieszali tam rodzi...
Podwyższenie alimentów.
Witam. Chciałabym podwyższyć alimenty na syna. Czy muszę wysyłać pismo do sądu, czy możemy podpisać u mediatora dokument i gotowy wysłać do sądu z prośbą o klauzulę wykonalności?...
Zwrot darowizny.
Opisze sprawę w kilku słowach. Na początku roku była już partnerka mojego taty kupiła samochód używany bezpośrednio na niego i dała mu go jako prezent. Umowa kupna sprzedaży była więc podpisana przez mojego ojca bezpośrednio z byłym właścicielem więc jakby bez udziału tej kobiety ale tato nie mógł z innych przyczyn mieć tego auta na siebie wiec przepisał je na swojego ojca (sporządził z nim umowę kupna sprzedaży). Dziś ona chce by on ten samochód...

Wyszukiwarka