Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy.
Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chorobowe od 1.11) pani poprosiła o przysłanie informacji gdzie znalazłam takie informacje i powiedziała że będzie dzwonić do zus i się dowiadywać. Oddzwonilam później i Pani stwierdziła że dalej ma wątpliwości i czemu nie złożyłam wniosku od razu ( z tego co wiem jest na to pół roku) i tak naprawdę powinna mnie wyrejestrować od dnia kiedy przestałam świadczyć pracę dla zleceniodawcy i wtedy nic mi nie przysługuje.(dodam że umowę na dany miesiąc podpisujemy dopiero na koniec miesiąca).
Czy oni mają prawo coś takiego zrobić?
anonim cytuj
26-11-2020
Umowa zlecenie może być umową ustną więc nie ma znaczenia kiedy się ją podpisze
anonim cytuj
26-11-2020
dodatkowy opiekuńczy owszem nie ma okresu wyczekiwania więc nawet od pierwsze dnia umowy zlecenia mozna na niego iść
Drugie: żeby dostać Opiekuńczy trzeba spełnić kilka dodatkowych warunków m.in. być ubezpieczonym w ubezpieczeniu chorobowym (zmiana jeszcze nie weszła i nie wiadomo czy wejdzie że każdemu się należy chyba ze coś ostatnio się zmieniło), odpowiedni wiek dziecka (czyli do 8 roku życia), nikt inny nie może zapewnić opieki.
Oszem zasiłek można składac pół roku ale jest jeszcze coś takiego jak usprawiedliwienie nieobecności.
No i teraz najważniejsze: to rozporządzenie weszło w życie 9.11.2020 więc nie można wziąć od 01.11.
anonim cytuj
26-11-2020
No to wszystkie przesłanki zostały spełnione, teoretycznie nie powinno być problemu natomiast kadrowa problem widzi i boję się że umowę dostanę do podpisania bez tych dni. Co prawda problem postaram się rozwiązać w taki sposób że 30.11 pójdę do pracy i wtedy teoretycznie muszę dostać umowę za cały miesiąc. Ale trochę mi się wydaję że to takie kombinowanie firmy żeby nie wypłacić.
anonim cytuj
26-11-2020
ale doczytała pani że nie było 01.11. możliwości wzięcia nawet wstecznie dodatkowego zasiłku opiekuńczego na okres 01-08.11. ? Więc raczej nie wszystkie warunki były spełnione.
za okres 01.11-08.11 nie świadczy pani umowy zlecenia więc nie widzę dlaczego firma miała by podpisać na ten okres umowę.
anonim cytuj
26-11-2020
Nie no zasiłek jest wypisany od 09.11 chorobowe było opłacone od 01.11.
Może źle to trochę opisałam.
anonim cytuj
26-11-2020
czyli chorobowe (rozumiem że zwolnienie lekarskie na siebie a nie na dziecko ?) skończyło się 08.11. ? Dalej jest obowiązek usprawiedliwienia nieobecności a nie że po pół roku wyjaśnię dlaczego zleceniobiorcy nie było bo faktycznie mają prawo wyrejestrować jak się nie świadczy usług.
anonim cytuj
26-11-2020
2-6.11 byłam normalnie w pracy w tym tygodniu też informowałam ustnie że jeżeli nie znajdę nikogo kto będzie mógł zostać z dziećmi to mnie nie będzie w kolejnych tygodniach i w dniu 9.11 potwierdziłam SMS informacje że mnie nie będzie.
Od 1.11 było zgłoszenie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego
anonim cytuj
26-11-2020
to chyba faktycznie coś pani namieszała.
I tak nie liczy się czasu wyczekiwania więc skoro ma pani chorobowe od 01.11. to się należy od 09.11. dodatkowy zasiłek opiekuńczy skoro spełnia pani wszystkie dodatkowe warunki co wypisałam wyżej.
Nieobecność też usprawiedliwiona więc nie ma powodu zeby wyrejestrować.
Zasiłek otrzyma pani od ZUS (chyba że firma ma powyżej 20 pracowników to wtedy wypłatę zasiłku dokona pracodawca)
Podstawa prawna: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 5 listopada 2020 r. Dz.U. poz. 1961.
Mam kilka pytań
1. Ile mogą mnie trzymać w pracy na okresie próbnym umowa zlecenie na miesiąc, drugi raz dostałam taka umowę, koleżanka powiedziała że nawet do 3 miesięcy
2. Czy jeśli chciałabym iść na zwolnienie, lekarz chciałby dać mi l4 to czy na zleceniu mogę dać takie zwolnienie czy tylko na umowie o pracę?...
Moja mama dostała w testamencie mieszkanie po rodzicach. Teraz chce przepisać na mnie. Mieszkam tam już 28 lat. Jakie są koszta takiego przepisania? Co dokładnie będzie potrzebne i czy w takim wypadku ktoś może się o coś ubiegać....
Witam. Będę pisała do sądu pismo z prośbą o zrzeczenie się spadku w imieniu syna po dziadku. Czy jest może ktoś to by mi podpowiedział w jaki sposób mam takie pismo napisać, byłabym ogromnie wdzięczna....
Dzień dobry, jakie kroki prawne może podjąć zarządca nieruchomości w związku ze zrobieniem czegoś wbrew regulaminowi? Mowa o założeniu siatki na balkonie żeby kot mógł bezpiecznie go zwiedzać podczas gdy w regulaminie jest zakaz....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: