Podział majątku

Witam chce wnieść do sądu o podział spadku po ojcu. W skład spadku wchodzi ziemia, dom, podwórko.
Od czego najpierw zacząć?
anonim cytuj
18-11-2020
Jeżeli zostało już przeprowadzone postępowanie o nabycie spadku, to podział wraz ze zniesieniem współwłasności jest kolejnym krokiem, napisac trzeba planu podziału i złożyc w sądzie

anonim cytuj
18-11-2020
A jeśli reszta współwłaścicieli się nie zgadza na podział?

anonim cytuj
18-11-2020
To już w sądzie będziecie ustalać, aby zacząć trzeba taki plan wykonać

anonim cytuj
18-11-2020
A dokładnie co będzie potrzebne do tego?

anonim cytuj
18-11-2020
Postanowienie o nabyciu spadku i plan podziału, do tego akty własności nieruchomości, zaświadczenia z banku o lokatach/kontach, no ogólnie wszystkie dokumenty potwierdzające co do spadku należy.
Jeżeli już skladaliscie dokumenty do US o zwolnienie z podatku to mniej więcej te same trzeba załączyć do podziału, plus sam podział kto co dostanie lub kto kogo splaci.

anonim cytuj
18-11-2020
Ja nic nie mam bo nie mieszkam już tam z nimi. A skąd wezmę akty własności nieruchomości?
A dostanę w sądzie jakiś wzór tego planu?

anonim cytuj
18-11-2020
No nie, bo sąd nie wie co do spadku wchodzi, można poszukać w google ale każda sprawa jest inna więc to trzeba napisać pod swoją sytuację.

anonim cytuj
18-11-2020
Oki, dziękuję za pomoc

anonim cytuj
18-11-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Pełnomocnictwo pocztowe.
Przebywam za granicą do końca marca, a na moje nazwisko nieoczekiwanie przyszło awizo z sądu. Sprawa dotyczy zapewne zmian w księdze wieczystej nieruchomości. Mam ustanowionego pełnomocnika do załatwiania formalności związanych z tą nieruchomością. Na kopercie jest tylko sygnatura sprawy, która jest mi nieznana. Pełnomocnik nie ma pełnomocnictwa pocztowego. Co zrobić w tej sytuacji, jak odebrać polecony z sądu?...
Podwójne zadłużenie.
Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe. Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016. Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę pro...
Zachowek od darowizny.
Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?...

Wyszukiwarka