Witam, pare miesięcy temu podpisaliśmy umowę z właścicielem mieszkania za pośrednictwem biura nieruchomości ale kilka dni temu okazało się ze mieszkanie jest zadłużone a właściwie jego właściciel który nie płaci alimentów, komornik chce zajac mieszkanie. Oczywiście fakt zadłużenia został ukryty przed nami w momencie podpisywania umowy, dostaliśmy pismo ze musimy od teraz wpłacać pieniądze na konto komornika. Oczywiście właściciel się na to nie zgadza i chce przepisać umowę na jakaś w której nie ma zapisu ze płacimy.. Czy biuro nieruchomości odpowiada za to w jakiś sposob i powinno się tym zajac? Jak mamy postąpić jeśli chodzi o wpłatę pieniędzy ? Powinnismy przelewać na konto komornika ? Jeśli dostaliśmy pismo kilka dni temu gdy mieszkanie wciąż jest na dłużnika czyli właściciela to czy powinnismy przelać pieniądze komornikowi?
anonim cytuj
13-11-2020
Jakiej treści to jest pismo? Zajęcie wierzytelności z tytułu umowy najmu?
Jeżeli tak,to pieniądze należy przekazywać na konto komornika. Trzeba też na piśmie poinformować że wierzytelność przysługuje w jakiej kwocie i do kiedy będzie przekazywana.
anonim cytuj
13-11-2020
Czy możemy dodać aneks do umowy o zmianie kwoty na mniejsza po prostu?
Jeżeli pismo o wysyłaniu pieniędzy na konto komornika otrzymaliśmy na przykład 11.11 i na umowie było napisane ze płacimy 40 zł a 15.11 podpisujemy aneks do umowy o zmianie kwoty na 30 zł to musimy wysłać kwotę przed czy po podpisaniu aneksu ?
anonim cytuj
13-11-2020
Trzeba uiszczać należności takie jakie wynikają z umowy. Natomiast nie udzielamy informacji i porad jak omijać przepisy.
Poza tym proszę mieć świadomość, że na wniosek wierzyciela nieruchomość może być zajęta i zlicytowana.
anonim cytuj
13-11-2020
Czy taka zmiana umowy na umowę z niższą opłatą nie będzie odpadała pod jakaś pomoc przy ukrywaniu majątku?
anonim cytuj
13-11-2020
Jeżeli "dogadanie się" będzie polegać na tym, że w umowie będzie inna kwota niż faktycznie płacona (niższa) to tak, może być przestępstwo pomocnictwa przy udaremnianiu zaspokojenia wierzyciela.
anonim cytuj
13-11-2020
Jest taka fundacja o się zajmuje różnymi problemami z zadłużonymi mieszkaniami i można tam dostać bezpłatne konsultacje jakoś nazywa się fundacja wolnoścci mieszkaniowej czy coś. Spróbuj tam uzyskać pomoc
Dzieci poniżej 13 roku życia są same w domu. Przychodzi policja i wiedzą, że w domu nie ma dorosłych i przepytują dzieci o drugiego rodzica, czy tu mieszka, czy nie itp.
Pytanie:
Czy policja może beż obecności rodzica przepytywać dzieci?...
Witam, droga wojewódzka jest "w remoncie" od 3 lat. Przez pół roku rozkopali, a teraz od ponad dwóch nikt nic nie robi. Dziury okropne, teraz jak taka pogoda woda stoi praktycznie na całej drodze. Czy ktoś odpowiada za zepsucie samochodu lub wypadek rowerzysty na tej drodze?...
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie?
W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....
Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rz...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: