Jakie argumenty warto poruszać, które dla sądu mają znaczenie przy obniżenie alimentów?
Jakich lepiej nie poruszać? Pomożecie?
anonim cytuj
12-11-2020
Obniżenie alimentów wymaga znaczącej zmiany stosunków i to tę zmianę trzeba udowodnić. Zatem wykazać obniżenie możliwości zarobkowych (nie zarobków!) albo potrzeb dziecka. Na tym trzeba się skupić
anonim cytuj
12-11-2020
czy możliwości zarobkowe to ograniczenia z niemożności realizacji zleceń w branży ślubnej i mniejszy popyt na takie usługi? na tym się znam, to robiłem całe życie. Przebranżowić się teraz w trakcie covid19 na podobny poziom finansów jest trudno
anonim cytuj
12-11-2020
Z pewnością jest to dość mocny argument tym bardziej, że jest to okoliczność niezależna od Pana - ale czy argument będzie skuteczny w takiej sprawie czy nie to już oceni sąd. Niemniej - ja bym się na tym opierał.
anonim cytuj
12-11-2020
Czy to wystarczy, to się okaże i zapewne w dużym stopniu będzie zależało od uznania sędziego na którego sprawa trafi. Jednak przy takich alimentach i w sytuacji niemal całkowitej utraty dochodów, niezależnej od pana może być bardzo istotne. Pytanie też czy zmieniło się coś od ostatniego momentu orzekania o alimentach- czy dziecko częściej bywa u pana, czy tak samo jak poprzednio? Bo 3 noce w tygodniu u pana to niemal opieka naprzemienna, więc takie alimenty zasądzone to aż dziwne. Choć nie wiem jakie miał pan możliwości zarobkowe przed Covidem. Być może wystarczająco duże, a dziecko może ma jakieś szczególne potrzeby wymagające wyższych alimentów niż przeciętnie. To też będzie brane pod uwagę.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Witam,
odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodat...
Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testament...
Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty.
Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: