obniżenie alimentów

Jakie argumenty warto poruszać, które dla sądu mają znaczenie przy obniżenie alimentów?
Jakich lepiej nie poruszać? Pomożecie?
anonim cytuj
12-11-2020
Obniżenie alimentów wymaga znaczącej zmiany stosunków i to tę zmianę trzeba udowodnić. Zatem wykazać obniżenie możliwości zarobkowych (nie zarobków!) albo potrzeb dziecka. Na tym trzeba się skupić

anonim cytuj
12-11-2020
czy możliwości zarobkowe to ograniczenia z niemożności realizacji zleceń w branży ślubnej i mniejszy popyt na takie usługi? na tym się znam, to robiłem całe życie. Przebranżowić się teraz w trakcie covid19 na podobny poziom finansów jest trudno

anonim cytuj
12-11-2020
Z pewnością jest to dość mocny argument tym bardziej, że jest to okoliczność niezależna od Pana - ale czy argument będzie skuteczny w takiej sprawie czy nie to już oceni sąd. Niemniej - ja bym się na tym opierał.

anonim cytuj
12-11-2020
Czy to wystarczy, to się okaże i zapewne w dużym stopniu będzie zależało od uznania sędziego na którego sprawa trafi. Jednak przy takich alimentach i w sytuacji niemal całkowitej utraty dochodów, niezależnej od pana może być bardzo istotne. Pytanie też czy zmieniło się coś od ostatniego momentu orzekania o alimentach- czy dziecko częściej bywa u pana, czy tak samo jak poprzednio? Bo 3 noce w tygodniu u pana to niemal opieka naprzemienna, więc takie alimenty zasądzone to aż dziwne. Choć nie wiem jakie miał pan możliwości zarobkowe przed Covidem. Być może wystarczająco duże, a dziecko może ma jakieś szczególne potrzeby wymagające wyższych alimentów niż przeciętnie. To też będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy?
Witam. W jaki sposób ponaglić firmę ubezpieczeniową o wypłacenie pieniędzy (chodzi o ubezpieczenie na życie)? Mąż zachorował pod koniec lipca, od sierpnia dokumenty złożone u Ubezpieczyciela (potwierdzenie na e-mail). Firma cały czas twierdzi ze brakuję im czegoś. Gdzie i jakie dokumenty mam złożyć żeby to przyspieszyć?...
Polisa na życie a darowizna.
Dzień dobry. Po śmierci mamy ,mój brat dostał po niej polisę, która opłacała w TU. Czy taka polisa to jest darowizna? Jeśli tak, to Czy mogę ubiegać się o zachowek od tej polisy ?Tym bardziej ,ze mama nie zostawiła innego majątku, a ja w całości pokryłem koszty pogrzebu....
alimenty i widzenia bez sądu
Witam, mam pytanie, rozstajemy się z partnerka lecz mamy wspólne dziecko, chcemy się dogadać w kwestii alimentów i widzeń ale bez sądu , i moje pytanie brzmi czy jeśli będę jej płacił alimenty do 'ręki' i ona mi napisze potwierdzenie że dostała pieniądze to czy takie coś będzie ważne? Czy lepiej wysyłać przez pocztę? Dodam że wysyłanie pieniądzy z konta nie wchodzi w grę.. Proszę o pomoc.....

Wyszukiwarka