obniżenie alimentów

Jakie argumenty warto poruszać, które dla sądu mają znaczenie przy obniżenie alimentów?
Jakich lepiej nie poruszać? Pomożecie?
anonim cytuj
12-11-2020
Obniżenie alimentów wymaga znaczącej zmiany stosunków i to tę zmianę trzeba udowodnić. Zatem wykazać obniżenie możliwości zarobkowych (nie zarobków!) albo potrzeb dziecka. Na tym trzeba się skupić

anonim cytuj
12-11-2020
czy możliwości zarobkowe to ograniczenia z niemożności realizacji zleceń w branży ślubnej i mniejszy popyt na takie usługi? na tym się znam, to robiłem całe życie. Przebranżowić się teraz w trakcie covid19 na podobny poziom finansów jest trudno

anonim cytuj
12-11-2020
Z pewnością jest to dość mocny argument tym bardziej, że jest to okoliczność niezależna od Pana - ale czy argument będzie skuteczny w takiej sprawie czy nie to już oceni sąd. Niemniej - ja bym się na tym opierał.

anonim cytuj
12-11-2020
Czy to wystarczy, to się okaże i zapewne w dużym stopniu będzie zależało od uznania sędziego na którego sprawa trafi. Jednak przy takich alimentach i w sytuacji niemal całkowitej utraty dochodów, niezależnej od pana może być bardzo istotne. Pytanie też czy zmieniło się coś od ostatniego momentu orzekania o alimentach- czy dziecko częściej bywa u pana, czy tak samo jak poprzednio? Bo 3 noce w tygodniu u pana to niemal opieka naprzemienna, więc takie alimenty zasądzone to aż dziwne. Choć nie wiem jakie miał pan możliwości zarobkowe przed Covidem. Być może wystarczająco duże, a dziecko może ma jakieś szczególne potrzeby wymagające wyższych alimentów niż przeciętnie. To też będzie brane pod uwagę.

anonim cytuj
12-11-2020

Sugerowane Tematy

Za duża kwota w przelewie (prośba o zwrot)
Witam, co zrobić w sytuacji gdy przelało się za dużo pieniędzy. Otóż sytuacja wygląda tak. Mój wujek lat 75, zamiast przelać 40,41, przelał 4041 zł do PGNiG. Oczywiście nie wstrzymał przelewu w banku, bo nie widział, że tak można. Dwa tygodnie temu napisaliśmy wiadomość do PGNiG o zwrot pieniędzy, ale do dziś brak odpowiedzi z ich strony a także brak przelanych pieniędzy. Co w takiej sytuacji? Czy te pieniądze ja już stracone ? Czy można ich jako...
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem?
Czy można zmusić ojca do opieki nad dzieckiem? Kogoś kto uważa że płacenie alimentów wystarczy i w ogóle nie poczuwa sie do kontaktu z dzieckiem. Czy można złożyć wniosek do sądu o to żeby "tata" zabierał dziecko kilka razy w miesiącu do siebie? Jesli jest taka możliwość proszę o pomoc jak powinien wyglądać pozew....
Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek
Czy można wnosić o zasiedzenie, jeśli od lat 80-tych corocznie był płacony podatek (decyzje podatkowe z urzędu miasta wysyłane jako do głównego właściciela), ale nieruchomość była wynajmowana najemcy? "Kto rzeczą włada..." wynajmowanie najemcy nieruchomości ( oddanie w posiadanie zależne) jest chyba też formą jej władania (samoistnego)... ...

Wyszukiwarka