zwrot zamówienia (pod wymiar)

Zakupiliśmy grzejnik z funkcja elektryczna na specjalne zamówienie (pod wymiar). Chcielibyśmy zwrócić produkt, natomiast producent nie chce przyjac go, ze względu na to, ze był pod zamówienie. Jeśli nie minelo 30 dni od daty zakupu rzeczywiście nie ma możliwości , aby go oddać?
anonim cytuj
19-10-2020
Niestety jesli byl pod zamówienie to sprzedawca nie ma obowiązku przyjac zwrotu

anonim cytuj
19-10-2020
Ma obowiązek tylko i wyłącznie przy defekcie. Wszelkie produkty produkowane na zamówienie są wykluczone z zwrotów.
Wyjątki od odstąpienia od umowy zawartej na odległość wskazane są w art. 38 ustawy o prawach konsumenta. Z artykułu tego możemy się dowiedzieć, kiedy nie przysługuje konsumentowi prawo do odstąpienia od umowy. W Pani przypadku zastosowanie będzie miał pkt 3 art. 38, który mówi, że nie można odstąpić od umowy zawartej na odległość w przypadku umów, w których przedmiotem świadczenia jest rzecz nieprefabrykowana, wyprodukowana według specyfikacji konsumenta lub służąca zaspokojeniu jego zindywidualizowanych potrzeb.
A zatem, jeśli dany produkt lub świadczenie zostało wykonane ściśle według dyspozycji kupującego, to nie jest możliwy zwrot towaru wykonanego na zamówienie.

anonim cytuj
19-10-2020

Sugerowane Tematy

Prawa autorskie.
Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak si...
Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Paczka z błędnym adresem
Dzień dobry. Dwa tygodnie temu do męża przyszła opłacona paczka, której nie zamawiał. Zadzwonił do firmy, która paczkę wysłała, żeby wyjaśnić sprawę. Pani, która odebrała telefon nie bardzo orientowała się w temacie, kazała napisać maila do firmy i opisać zaistniałą sytuację, co też mąż uczynił. Otrzymaliśmy telefon od firmy, że faktycznie zaistniała pomyłka,że przyślą po paczkę kuriera i cisza... paczka zalega nam juz 2 tygodnie w domu. Nie ch...
zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...

Wyszukiwarka