obciążenie finansowe

Dzień dobry,
córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwrócone niewinnym. Córka nie podpisywała żadnych dokumentów o braniu odpowiedzialności za cokolwiek. W umowie również nie ma nic na ten temat. Jeśli to ma znaczenie to pracownicy otrzymują wynagrodzenie do ręki.
Czy zleceniodawca ma prawo w takiej sytuacji obciążyć finansowo moją córkę? Jak zareagować?
anonim cytuj
01-10-2020
Nie może. Mógłby tak zrobić w wypadku podpisania umowy o odpowiedzialności za powierzone mienie.

anonim cytuj
01-10-2020
Trzeba miec uprawnienia , zeby obslugiwac totolotek .

anonim cytuj
01-10-2020
żadna z osób tam pracujących nie przeszła kursu z tego co mi wiadomo,

anonim cytuj
01-10-2020
Jeżeli nikt pracujacy nie przeszedł szkolenia, w takim razie musze pracować na kogoś kodach logowania. Co jest zabronione. Sytuacje zgłosic do PRSa (tego co przywozi zdrapki) . Jeżeli osoba szkolenia nie przeszła to nie ponosi absolutnie żadnej odpowiedzialności co do braków. Bo fizycznie nie może pracować. A jakie kolwiek potracenie z wynagrodzenia bedzie niezgodne z prawem pracy.

anonim cytuj
01-10-2020
Właściciel powinien zgłosić kradzież zdrapek w Lotto i będą zablokowane,wtedy złodziej nie będzie mógł je wymienić na pieniądze.

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...
Zalanie mieszkania.
Około pół roku temu przez nieszczelny brodzik łazienkowy sąsiadki zalana została moja ściana. Szkodę tę ujawniła na polecenie Zarządcy Wspólnoty Mieszkaniowej firma, która zrobiła zdjęcia i raport, który jest do wglądu u Zarządcy. Po rozmowie z sąsiadką okazało się, że nie ma ubezpieczenia. Umówiliśmy się, że poproszę o wycenę firmę, która kilka miesięcy wcześniej remontowała mi ten pokój. Gdy tę wycenę przedstawiłem, Pani zgodziła się, ale po k...
Ubieganie się o zachowek
Matka i jej mąż darowizną przepisują córce spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu w 2009 r (11 lat temu). Czy syn męża mamy (rencista z uznaną grupą inwalidzką, podobno inwalidzi maja inne prawa) moze w przyszłości ubiegać się o zachowek? Mieszkanie dostała matka jako główny najemca ale później dopisała męża, własnościowe prawo zostało wykupione za czasów małżeństwa. Nie wiem czy to ważne w tym wypadku, w akcie darczyńcy mają zapisane dożywo...
Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...

Wyszukiwarka