obciążenie finansowe

Dzień dobry,
córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwrócone niewinnym. Córka nie podpisywała żadnych dokumentów o braniu odpowiedzialności za cokolwiek. W umowie również nie ma nic na ten temat. Jeśli to ma znaczenie to pracownicy otrzymują wynagrodzenie do ręki.
Czy zleceniodawca ma prawo w takiej sytuacji obciążyć finansowo moją córkę? Jak zareagować?
anonim cytuj
01-10-2020
Nie może. Mógłby tak zrobić w wypadku podpisania umowy o odpowiedzialności za powierzone mienie.

anonim cytuj
01-10-2020
Trzeba miec uprawnienia , zeby obslugiwac totolotek .

anonim cytuj
01-10-2020
żadna z osób tam pracujących nie przeszła kursu z tego co mi wiadomo,

anonim cytuj
01-10-2020
Jeżeli nikt pracujacy nie przeszedł szkolenia, w takim razie musze pracować na kogoś kodach logowania. Co jest zabronione. Sytuacje zgłosic do PRSa (tego co przywozi zdrapki) . Jeżeli osoba szkolenia nie przeszła to nie ponosi absolutnie żadnej odpowiedzialności co do braków. Bo fizycznie nie może pracować. A jakie kolwiek potracenie z wynagrodzenia bedzie niezgodne z prawem pracy.

anonim cytuj
01-10-2020
Właściciel powinien zgłosić kradzież zdrapek w Lotto i będą zablokowane,wtedy złodziej nie będzie mógł je wymienić na pieniądze.

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

Rozwód
W 2018 r. moi rodzice przekazali mnie i mojemu mężowi dom umową o dożywociu. Niestety, prawdopodobnie wkrótce się rozwiedziemy. Co z domem? Jest majątkiem wspólnym, tyle że mąż nigdy nie poczuwał się za bardzo do obowiązków z nim związanych, zainwestowaliśmy w niego niewiele wspólnych pieniędzy, a wiadomo, że po rozwodzie mąż nie będzie spełniał obowiązków, wynikających z umowy o dożywocie. Nie stać mnie, aby go spłacić i on o tym wie. Z drugi...
Ojciec w testamencie przekazuje mieszkanie opiekunce, która chcę się zrzec. Na kogo przechodzi spadek?
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat). Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie? Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie. Z góry dziękuję za pomoc....
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Dziedziczenie po ojczymie.
Witam serdecznie, jeżeli był gdzieś taki temat to najmocniej przepraszam i proszę o skierowanie. Sprawa jest moim potencjalnym zmartwieniem gdyż ojczym żyje i pewnie pożyje(mam taką nadzieję). A więc, moja mama i ojczym wzięli ślub gdy miałem jakieś 6 miesięcy, oboje byli po rozwodach i maja dzieci z poprzednich małżeństw. Ja wychowałem się od dziecka z moim ojczymem w relacji ojciec-syn. O tyle o ile mam dobrą relacje z jego dziećmi z poprz...

Wyszukiwarka