obciążenie finansowe

Dzień dobry,
córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwrócone niewinnym. Córka nie podpisywała żadnych dokumentów o braniu odpowiedzialności za cokolwiek. W umowie również nie ma nic na ten temat. Jeśli to ma znaczenie to pracownicy otrzymują wynagrodzenie do ręki.
Czy zleceniodawca ma prawo w takiej sytuacji obciążyć finansowo moją córkę? Jak zareagować?
anonim cytuj
01-10-2020
Nie może. Mógłby tak zrobić w wypadku podpisania umowy o odpowiedzialności za powierzone mienie.

anonim cytuj
01-10-2020
Trzeba miec uprawnienia , zeby obslugiwac totolotek .

anonim cytuj
01-10-2020
żadna z osób tam pracujących nie przeszła kursu z tego co mi wiadomo,

anonim cytuj
01-10-2020
Jeżeli nikt pracujacy nie przeszedł szkolenia, w takim razie musze pracować na kogoś kodach logowania. Co jest zabronione. Sytuacje zgłosic do PRSa (tego co przywozi zdrapki) . Jeżeli osoba szkolenia nie przeszła to nie ponosi absolutnie żadnej odpowiedzialności co do braków. Bo fizycznie nie może pracować. A jakie kolwiek potracenie z wynagrodzenia bedzie niezgodne z prawem pracy.

anonim cytuj
01-10-2020
Właściciel powinien zgłosić kradzież zdrapek w Lotto i będą zablokowane,wtedy złodziej nie będzie mógł je wymienić na pieniądze.

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

Unikanie komornika.
Sytuacja wygląda następująco: Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika. Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów. Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika. Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...
Wykonywanie pracy niezgodnej ze stanowiskiem.
Sklep wielkopowierzchniowy i należąca do sklepu ( jedna firma ) hurtownia spożywcza , pracownicy zatrudnieni na etatach sprzedawcy , magazynierów . Dotychczas , sklep jak i hurtownia obsługiwane były w kwestiach porządku , czystości w obu obiektach jak również w toaletach dla pracowników oraz klientów , a także szatniach i stołówkach przez zewnętrzną firmę sprzątającą. Na dzień dzisiejszy z powodu braku firmy sprzątającej , pracodawca nakazuje c...
czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....
Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc?
Witam, słyszałem opinie o tym jakoby umowę zlecenie można byłoby podpisać z jednym pracownikiem tylko na jakiś okres czasu, że w czasie roku potrzeba zrobić przerwę w umowie łącznie 3msc aby nie było kolejności przekształcania tego w umowę o pracę. Jak to wygląda? Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc? Trzeba robic przerwy?...

Wyszukiwarka