obciążenie finansowe

Dzień dobry,
córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwrócone niewinnym. Córka nie podpisywała żadnych dokumentów o braniu odpowiedzialności za cokolwiek. W umowie również nie ma nic na ten temat. Jeśli to ma znaczenie to pracownicy otrzymują wynagrodzenie do ręki.
Czy zleceniodawca ma prawo w takiej sytuacji obciążyć finansowo moją córkę? Jak zareagować?
anonim cytuj
01-10-2020
Nie może. Mógłby tak zrobić w wypadku podpisania umowy o odpowiedzialności za powierzone mienie.

anonim cytuj
01-10-2020
Trzeba miec uprawnienia , zeby obslugiwac totolotek .

anonim cytuj
01-10-2020
żadna z osób tam pracujących nie przeszła kursu z tego co mi wiadomo,

anonim cytuj
01-10-2020
Jeżeli nikt pracujacy nie przeszedł szkolenia, w takim razie musze pracować na kogoś kodach logowania. Co jest zabronione. Sytuacje zgłosic do PRSa (tego co przywozi zdrapki) . Jeżeli osoba szkolenia nie przeszła to nie ponosi absolutnie żadnej odpowiedzialności co do braków. Bo fizycznie nie może pracować. A jakie kolwiek potracenie z wynagrodzenia bedzie niezgodne z prawem pracy.

anonim cytuj
01-10-2020
Właściciel powinien zgłosić kradzież zdrapek w Lotto i będą zablokowane,wtedy złodziej nie będzie mógł je wymienić na pieniądze.

anonim cytuj
01-10-2020

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry, Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie. Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy. Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego? Ojciec chce by...
Rozwiązanie umowy za porozumieniem stron
Podpisałam rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron. Dziś dostałam propozycję zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy. Czy może być w tym jakiś haczyk prawny? Mam jeszcze 3 tygodnie zaległego urlopu. Czy zwolnienie zmoże być podpisane tylko na okres przed urlopem a potem będę zmuszona wybrać zaległy urlop czy raczej nie jest to praktykowane i jeśli już zwalniają od obowiązku świadczenia pracy to do końca okresu wypowiedzenia i wtedy urlo...
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...

Wyszukiwarka