alimenty

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym

anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.

anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.

anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa na okres próbny.
Dowiedziałam się że jestem w ciąży a pracuje na umowę na okres próbny (zostałam zatrudniona na 2 miesiące) umowę mam do końca tego miesiąca. Co teraz? Zostaję na lodzie czy pracodawca musi przedłużyć?...
Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Zbyt wysokie koszty adwokackie dla oskarżyciela posiłkowego.
Mój znajomy miał sprawę o niewielką kradzież, poddał się karze na podstawie 387 kpk., żeby skrócić postępowanie i dostał bardzo niskie zawiasy. Na rozprawę stawił się pokrzywdzony z adwokatem, który działał jako oskarżyciel posiłkowy. Rozprawa trwała max. 40 minut, sąd go skazał i zasądził od niego dla pokrzywdzonego 2300 zł kosztów adwokackich. To chyba lekka przesada. Co znajomy może zrobić ?...

Wyszukiwarka