alimenty

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym

anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.

anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.

anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Pełnomocnictwo notarialne w sądzie.
Witam, mam pełnomocnictwo notarialne od swojej mamy, w którym zapisane jest w jednym z punktów że: "Nadto pełnomocnik upoważniony jest do reprezentowania mocodawcy przed wszelki władzami, urzędami administracji państwowej w tym urzędem skarbowym, sądami, bankami w jakimkolwiek charakterze, do składania wszelkich pism, wniosków i oświadczań oraz czynienia wszystkiego co przy realizacji niniejszego pełnomocnictwa okaże się konieczne, a także...
Postępowanie spadkowe.
Chciałbym się dowiedzieć czy postępowanie spadkowe jest potrzebne czy zbędne. Moi rodzice byli właścicielami dwóch mieszkań, jednego spółdzielczego w Sopocie w bloku, które z czasem wykupili na własność oraz drugiego zakupionego bezpośrednio od developera w Gdyni. W obu przypadkach własność potwierdzona jest aktami notarialnymi. Niestety prawie 3 lata temu mój Tata zmarł a Mama żyje i zastanawia się czy zachodzi potrzeba uregulowania prawa własno...
Alimenty na byłego małżonka.
Mam rozwód z orzekaniem o winie (wina męża). Czy mogę ubiegać się o alimenty na siebie? Jakie szanse i kwota?...
Zapalenie się auta po odbiorze z warsztatu, odmowa wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak się odwołać do ubezpieczyciela?
Znajomy oddał auto do warsztatu samochodowego. Robione były m.in. wtryski... Odebrał auto, w drodze do domu auto mu się zapaliło. Jako że zdarzenie nastąpiło zaraz po odebraniu auta z warsztatu, domniemana wina warsztatu. Sprawa zgłoszona do ubezpieczyciela z oc warsztatu. Był rzeczoznawca, stwierdził że to wina warsztatu, że nie użyli klucza dynamometrycznego. Dzisiaj przyszło pismo o odmowie wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak...

Wyszukiwarka