alimenty

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym

anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.

anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.

anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa obowiązuję od 1.08, czy jeśli poinformuje pracodawcę tego samego dnia o ciąży to pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?
Jestem zatrudniona od 10.2020 do 31.07.2021 w firmie. Podpisałam już umowę w tej samej firmie na rok, która zaczyna obowiązywać od 1.08 do 31.07.2023. Czy jeśli poinformuje pracodawcę 1.08 o ciąży czy pracodawca ma prawo wycofać umowę lub co może zrobić?...
Wypadek przy pracy.
Czy taki zapis w protokole powypadkowym wypadku przy pracy: - zaskoczenie niespodziewanym zdarzeniem - pośpiech podczas wykonywanej pracy - brak koncentracji na wykonywanej czynności - nieprawidłowe wykonywanie prac ręcznych transportowych, tj. niezgodnie z obowiązującą instrukcją BHP dot. zasad bezpiecznego wykonywania ręcznych prac Stwierdza się, że wypadek jest wypadkiem przy pracy. Wypadek był zdarzeniem nagłym, spowodowany przyczyną ze...
Darowizna pożyczki.
Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?...
Wezwanie na rozmowę podczas urlopu, czy mam obowiązek iść?
Witajcie. Jestem na urlopie wypoczynkowym od 18.08 bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dzisiaj dzwonił szef żebym przyszła w poniedziałek do pracy bo musimy pogadać, pytałam czy coś się stało, to stwierdził że nie jest to rozmowa na telefon, czy może mnie zwolnić jak przebywam na urlopie? Czy mam obowiązek wogóle tam iść? Czy jeżeli pracodawca da mi jakieś dokumenty do podpisania mogę odmówić ich podpisania?...

Wyszukiwarka