alimenty

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym

anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.

anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.

anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Czy jest jakis przepis, który nakazuje w tym przypadku prace w niedzielę?
Witam, przychodze z takim pytaniem. Pracuje w jednej ze znanych sieci handlowych. Od konca czerwca mam zaplanowany i oplacony wyjazd, który zaplanowalam wedlug grafiku. Wedlug niego, 16-18 mam wolne i tak tez zaplanowalam wyjazd. Oczywiście od razu kierownik został poinformowany i kazala sie tylko przypominac w razie jakiejs zmiany. Dzis sie dowiaduje, ze wpisano mnie na niedzielę, bo niby od niedzieli sklep staje sie również urzedem pocztowym. K...
Kiedy można wystąpić o zakaz zbliżania się?
W jaki sposób mogę złożyć wniosek o zakaz zbliżania się do mnie przez mojego byłego męża?...
Komornik zabrał wynagrodzenie narzeczonej.
Witam, jak w tytule. Piszę do Was w sprawie zajęcia komorniczego pieniędzy mojej narzeczonej. 02.11.2023 wpłynęło moje wynagrodzenie, które nie przekraczało progu minimalnej krajowej. Stety albo niestety jak dla nas na ten sam dzień wpłynęło na moje konto wynagrodzenie mojej narzeczonej. W tym momencie automatycznie zablokowali nam 2200 zł. Po rozmowie z komornikiem ten zadeklarował się, że odblokuje konto i rozłoży mi na raty tylko muszę napisać...
Sąsiad wyciął drzewa na mojej działce bez mojej zgody.
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora. Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...

Wyszukiwarka