alimenty

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym

anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.

anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.

anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Darowizna działek rolnych
Mężczyzna dostał w darowiźnie działki rolne o powierzchni 2,5 ha. Chce przekazać je swoim dwóm synom w darowiźnie po 1,25 ha każdemu. Synowie nie są rolnikami, nie mają kwalifikacji rolniczych, pracują na UoP, mieszkają w innym mieście. Czy otrzymanie takich działek wiąże się dla nich z jakimiś konsekwencjami? Czy wtedy nabywają wtedy jakieś obowiązki? Czy będą jakieś problemy związane z ubezpieczeniem? Czy w przypadku straty pracy będą podlegać...
Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Sprzedaż mieszkania.
Hej. Chciałam prosić o porady w kwestii sprzedaży mieszkania. Kupująca chce już umowę przedwstępną podpisywać u notariusza dla swojego bezpieczeństwa ale dla nas to również pierwsza sprzedaż nieruchomości więc też chcemy być bezpieczni. Na co zwrócić uwagę, co tam powinno być a na jakie zapisy lepiej uważać? Z góry dziękuję za każdą poradę....
Czy można komuś oddać swoją część działki bez udziału wszystkich współwłaścicieli?
Znajoma ma działkę która ma chyba 5 współwłaścicieli. Czy może komuś oddać swoją część bez udziału wszystkich współwłaścicieli? Czy może oddać jednemu z współwłaścicieli ale bez jego obecności u notariusza?...

Wyszukiwarka