Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym
anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.
anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.
anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.
Dzień dobry moja babcia miała dwóch mężów ( obydwoje już nie żyją). Drugi jej mąż parę lat temu zmarł. Sprawa wygląda następująco;
Babcia chcę wykupić mieszkanie gdzie obecnie mieszka ( mieszkał tam z nią również mąż, który tak jak napisałam już nie żyje) a następnie mieszkanie od razu po wykupieniu, chcę przepisać na mnie- czyli na swoją wnuczkę. Problem jest taki, że drugi mąż mojej babci miał dwóch synów, nie są to biologiczne dzieci mojej b...
Jak ma się sytuacja odnośnie tego, gdy to nowa żona płaci alimenty przelewem ze swojego konta tytułując „ alimenty” za swojego małżonka ? Bo ten rzecz jasna, ukrywa dochody ponieważ ma problem z łożenie na dziecko. Jakieś rady do takiego zachowania...
Po bardzo burzliwej sprawie o nabycie spadku po mojej zmarłej siostrze sąd po niemal 2 latach wydał postanowienie wedle, którego jestem jednym ze spadkobierców. W skład spadku wchodzi m.in. mieszkanie. Osoba, która według mojej wiedzy do tej pory dysponowała kluczami, a także pobierała korzyści z tego tytułu (czynsz od lokatorów zamieszkujących mieszkanie) wypiera się tego. Lokatorzy nie otwierają mi drzwi. Co mogę zrobić? Czy mogę wezwać ślusarz...
Witam piszę w sprawie mandatu , otóż mandat został otrzymany za używanie telefonu podczas jazdy , brak świateł i pasów , został przyjęty jednak wydaje się że jest zbyt wysoki bo wynosi on 1000zl , po sprawdzeniu trafikatora wychodzi na to że za jazdę z telefonem od 200-500 pasy 100 i światła również 100 zł, co daje 700 zł max a nie 1000 czy tak powinno być bo są 3 wykroczenia na raz czy wystawiony został za duży mandat ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: