alimenty

Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym

anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.

anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.

anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

zwolnienie chorobowe
Dzień dobry, Sytuacja: Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej. Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu. Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc. Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne. Zwolnienie dostarczone wyłącznie do...
Pozew o zachowek.
Złożyłem pozew o zachowek. Została nadana sygnatura akt. Zostałem wezwany do uzupełnienia braków w pozwie, nie zdążę zrobić tego w terminie, bo nie wiem jak się za to zabrać. Zapewne pozew zostanie odrzucony. Czy będę miał szansę złożyć pozew jeszcze raz w komplecie czy zostanie oddalony?...
Zaległy urlop.
Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?...
Wytoczenie sprawy o odzyskanie praw rodzicielskich po 11 latach, wcześniej całkowicie odebrane
Może ktoś podpowie... Chociaż nie wiem, czy do końca znam sprawę... Szwagierka na dwójkę dzieci, każde z innym partnerem, z żadnym nie utrzymuje żadnych relacji... Dzieci w wieku 17 i 11 lat. Jest bezrobotna, utrzymuje się z socjalu, 500 itd. alimenty zasądzone, ale na jazdę dziecko płaci państwo po 200/300 zł na każde dziecko. Byli partnerzy od razu po porodach mają całkowicie odebrane prawa rodzicielskie, zero spotkań z dziećmi, żadnych relac...

Wyszukiwarka