Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym
anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.
anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.
anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.
Witam, potrzebuję porady jak napisac wniosek,jakiś wzór o wypłatę wielu wynagrodzeń,których nie otrzymałem od swojego byłego pracodawcy i gdzie te pisma kierować?...
Kto wskazuje termin wykorzystania urlopu na poszukiwanie pracy? Czy pracodawca w decyzji o wypowiedzeniu ma prawo arbitralnie zarządzić, w jakie dni pracownik ma ten urlopu wykorzystać? Czy pracownik może skutecznie domagać się zmiany tych terminów?...
Jestem w pierwszym miesiącu ciąży.
Mam umowę o pracę do 31 stycznia.
1. Czy mogę iść na zwolnienie ciążowe przed zakończeniem umowy i wtedy pracodawca musi mi przedłużyć umowę przynajmniej do porodu? Będę dostawała świadczenia do dnia porodu?
2. Co jeżeli nie pójdę teraz na zwolnienie i pracodawca nie przedłuży mi umowy? Z racji, że nie będę miała pracy, to w lutym już nie będę mogła iść na płatne L4?...
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys).
Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys).
Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp).
Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys.
On chce swoją część jaka wł...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: