Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym
anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.
anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.
anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.
Dzien dobry.
9 października został nadany do mnie list polecony priorytetowy z malutką soczewka - częścią do lasera. 13 października na poczcie sprawdzałam nic nie było. Dziś to jest 16.10 dostałam numer nadania. Sprawdziłam w śledzeniu i wychodzi na to że 11 , 13 i dziś była próba doreczenia-ponoc byłam nieobecna. Pojechałam na pocztę i okazało się że listonoszka jest ma zwolnieniu , mój list "ma przy sobie" do systemu skanuje co chce...
Proszę o interpretację zapisu:
"W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...
Zepsuła mi się drukarka fiskalna. Czy na czas naprawy można wszystkim drukować faktury zamiast paragonów? Na fakturę dla osoby nie mającej firmy musi być wpisany NIP?...
Zgubiłem dowód rejestracyjny, poszedłem do starostwa i nie chcą mi wydać nowego, ponieważ tłumaczą, że właścicielem jest mój ojciec, a ja tylko współwłaścicielem. Ojciec jest po udarze i leży w szpitalu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: