Witam. Mam pytanie, ponieważ nie wiem co mam zrobić i czy mam się gdzieś z tym udać. Z ojcem nie mam żadnego kontaktu, dostaje alimenty co miesiąc, ale od jakiegoś czasu zaczęłam pracę. I moje pytanie brzmi, czy mam kogoś poinformować, że pracuje i ojciec nie musi mi wysyłać alimentów, czy on może mieć ustalony jakiś okres płatności tych alimentów, czy to w jego interesie jest dowiedzieć się, czy pracuje? Po prostu nie chce, żeby za jakiś czas rządał ode mnie zwrotu pieniędzy.
anonim cytuj
29-09-2020
Alimenty placi się do momentu usamodzielnienia, decyduje sąd o tym kiedy koniec jest alimentów, po złożeniu przez ojca sprawy o zaprzestaniu alimentacyjnym
anonim cytuj
29-09-2020
Możesz poinformować go że jestes juz samodzielna i ze ma on prawo zlozyc wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego.
Natomiast robić tego nie musisz - to leży w jego intetesie.
anonim cytuj
29-09-2020
tylko należałoby dodac że jesli nie poinformuje ojca ,to on ma prawo złożyć potem w Sądzie pozew o uchylenie alimentów z data wsteczna.
anonim cytuj
29-09-2020
nawet jak zniesie obowiazek z data wsteczna to jeszcze nie znaczy, ze trzeba bedzie zwracac.
Dwa lata temu przekazałem bratu pieniądze w formie pożyczki (przelewem ponad 50 tys.). Zdecydowaliśmy, że te pieniądze bratu daruje. Proszę o radę jak mógłbym tego dokonać? Najchętniej zmieniłbym tą pożyczkę na darowiznę. Czy w takim wypadku wystarczyłaby zwykła umowa między nami i jakby musiała ona wyglądać?...
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia.
Czy przeważnie za to jest grzywna.
Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych.
Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie.
Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...
Mam pytanie czy za nie placenie alimentow przez 6 lat moze isc do wiezienia ??? Maz kolezanki 6 lat juz jej nie placi czy moze byc mozliwosc ze go zamkna...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: