scalenie działek

Witam serdecznie.
Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat.
Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny...
Tylko jak to można zrobić w prosty sposób?
anonim cytuj
25-09-2020
Jeśli planujecie sprzedać to chyba nie problem. Ofertę przedstawiacie całościową przy zakupie 2 akty notarialne dla 2 sprzedajacych.

anonim cytuj
25-09-2020
Niech każdy z was sprzeda osobno , a nowy właściciel je scali

anonim cytuj
25-09-2020
To nie do końca jest tak, że żona będzie współwłaścicielką - nieruchomość będzie stanowiła majątek wspólny małżonków, ale nie będzie to współwłasność per se. Proponuję zapytać w właściwym urzędzie który będzie taką sprawę rozstrzygał, całkiem możliwe że nie będzie przeszkód. Jeśli takowe się pojawią, to może Pan darować swoją część nieruchomości do majątku wspólnego aktem notarialnym.

anonim cytuj
25-09-2020

Sugerowane Tematy

Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Jak najlepiej sprzedać/odstąpić sklep żeby były jak najmniejszy koszta podatków i innych opat
Od czego trzeba zacząć jeśli ktoś prowadzi sklep spożywczy i chciałby go odstąpić lub sprzedać innej osobie? wiadomo ze nowa osoba potrzebuje otworzyć swoją działalność i załatwić na siebie koncesje, ale jak ja mam odsprzedać jej ten cały towar który jest na sklepie żebyśmy obie poniosły jak najmniejszy koszta podatków i innych opat ,chcieliśmy zrobić tak żeby sklep nie musiał być zamykany tylko zaczął działać na ta druga osobę od razu po zawarci...
Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.
Praca jako kierowca. Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy. W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik prz...

Wyszukiwarka