błędnie obliczany ZUS

Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?
anonim cytuj
22-09-2020
Nijak, bo to nadal jego zobowiazanie które wynika z jego obrotów/stanu firmy/zatrudnjenia itd.
Jedyne co to może domagać się ewentualnie odsetek.

anonim cytuj
22-09-2020
Ale powierzając swoje sprawy księgowej, nie możemy wymagać od niej odpowiedzialności na źle wykonaną pracę?

anonim cytuj
22-09-2020
możesz, ale nie oznacza to obowiazku pokrycia przez nią opłat które tak czy siak wynikałyby z twoich zobowiązań finansowych (podatkowych, publicznoprawnych). Bo to zobowiązanie to nadal Twoje zobowiązanie, wynikajace z twojej sytuacji firmowej. To czy ksiegowa je prawidłowo czy nieprawidłowo wyliczył nie przerzuca go na nią.
Gdyby wyliczyła go dobrze i tak co do należności głównej - zapłacić musiałbyś tyle ile należy się teraz.
Jak wyliczyla go źle - to w przekraczającym tą kwotę zakresie dochodzi do szkody np. w zakresie odsetek, bo tych gdyby wyliczyła prawidłowo by nie było.

anonim cytuj
22-09-2020
Istotne jest tutaj zrozumienie granicy co jest szkodą, a co nie. Sama konieczność zapłacenia realnej kwoty do organu jaka wynikałaby z prawidłowych deklaracji, a nie została uiszczona z powodu błedów wuliczen (czyli owa niedopłata) - nie będzie szkodą, bo przy prawidłowym wyliczeniu i tak była by do uiszczenia.
Szkoda to wszystko to co błedne wyliczenie spowodowało jako uszczuplenie majątku ponad to co i tak należało zapłacić, w tym wypadku - głównie odsetki.
Czy poniosłeś jakieś inne, dalej idąc realne straty? Np mandat (ukaranie za wukroczenie/postępowanie karne skarbowy, cokolwiek ze strony US/ZUS)?

anonim cytuj
22-09-2020

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...
Czas wypowiedzenia w umowie B2B
Umowa B2B jako programista. W umowie napisane jest tylko, że czas wypowiedzenia wynosi 2 miesiące. Czy jes coś co reguluje od kiedy czas wypowiedzenia będzie się liczył ? Od dnia zgłoszenia, czy od końca miesiaca lub początku następnego miesiąca po złożeniu wypowiedzenia ?...
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Zwrot kaucji
Dzień dobry. Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania now...

Wyszukiwarka