błędnie obliczany ZUS

Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?
anonim cytuj
22-09-2020
Nijak, bo to nadal jego zobowiazanie które wynika z jego obrotów/stanu firmy/zatrudnjenia itd.
Jedyne co to może domagać się ewentualnie odsetek.

anonim cytuj
22-09-2020
Ale powierzając swoje sprawy księgowej, nie możemy wymagać od niej odpowiedzialności na źle wykonaną pracę?

anonim cytuj
22-09-2020
możesz, ale nie oznacza to obowiazku pokrycia przez nią opłat które tak czy siak wynikałyby z twoich zobowiązań finansowych (podatkowych, publicznoprawnych). Bo to zobowiązanie to nadal Twoje zobowiązanie, wynikajace z twojej sytuacji firmowej. To czy ksiegowa je prawidłowo czy nieprawidłowo wyliczył nie przerzuca go na nią.
Gdyby wyliczyła go dobrze i tak co do należności głównej - zapłacić musiałbyś tyle ile należy się teraz.
Jak wyliczyla go źle - to w przekraczającym tą kwotę zakresie dochodzi do szkody np. w zakresie odsetek, bo tych gdyby wyliczyła prawidłowo by nie było.

anonim cytuj
22-09-2020
Istotne jest tutaj zrozumienie granicy co jest szkodą, a co nie. Sama konieczność zapłacenia realnej kwoty do organu jaka wynikałaby z prawidłowych deklaracji, a nie została uiszczona z powodu błedów wuliczen (czyli owa niedopłata) - nie będzie szkodą, bo przy prawidłowym wyliczeniu i tak była by do uiszczenia.
Szkoda to wszystko to co błedne wyliczenie spowodowało jako uszczuplenie majątku ponad to co i tak należało zapłacić, w tym wypadku - głównie odsetki.
Czy poniosłeś jakieś inne, dalej idąc realne straty? Np mandat (ukaranie za wukroczenie/postępowanie karne skarbowy, cokolwiek ze strony US/ZUS)?

anonim cytuj
22-09-2020

Sugerowane Tematy

Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?
Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy poznać sąsiadkę pod nami. Owszem mamy dzieci i kiedy za głośno się zachowywały dostaliśmy od jej syna opr z bluźnierstwami. Dzieci już nie hałasują. Zaczęła się kłótnia o to, że korzystam ze zmywarki o 20, a ona słyszy po rurach jak woda leci i jej to przeszkadza. Ok, stwierdziłam, starsza osoba, dajmy luz. Potem, że sł...
Czy jest szansa zniesienia służebności?
Dzień dobry. Chciałabym sprzedać mój dom. W dokumentach mam wpisaną służebność dla cioci. Ciocia przebywa w zakładzie opieki stałej (nie ma z nią kontaktu: ma 95 lat). Czy jest szansa zniesienia służebność? Jak to zrobić?...
Testament ustny zmarłego.
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
Zdarzenie drogowe z dzikim zwierzęciem.
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem: - droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia - brak oznakowania o dzikich zwierzętach - zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postaw...

Wyszukiwarka