błędnie obliczany ZUS

Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?
anonim cytuj
22-09-2020
Nijak, bo to nadal jego zobowiazanie które wynika z jego obrotów/stanu firmy/zatrudnjenia itd.
Jedyne co to może domagać się ewentualnie odsetek.

anonim cytuj
22-09-2020
Ale powierzając swoje sprawy księgowej, nie możemy wymagać od niej odpowiedzialności na źle wykonaną pracę?

anonim cytuj
22-09-2020
możesz, ale nie oznacza to obowiazku pokrycia przez nią opłat które tak czy siak wynikałyby z twoich zobowiązań finansowych (podatkowych, publicznoprawnych). Bo to zobowiązanie to nadal Twoje zobowiązanie, wynikajace z twojej sytuacji firmowej. To czy ksiegowa je prawidłowo czy nieprawidłowo wyliczył nie przerzuca go na nią.
Gdyby wyliczyła go dobrze i tak co do należności głównej - zapłacić musiałbyś tyle ile należy się teraz.
Jak wyliczyla go źle - to w przekraczającym tą kwotę zakresie dochodzi do szkody np. w zakresie odsetek, bo tych gdyby wyliczyła prawidłowo by nie było.

anonim cytuj
22-09-2020
Istotne jest tutaj zrozumienie granicy co jest szkodą, a co nie. Sama konieczność zapłacenia realnej kwoty do organu jaka wynikałaby z prawidłowych deklaracji, a nie została uiszczona z powodu błedów wuliczen (czyli owa niedopłata) - nie będzie szkodą, bo przy prawidłowym wyliczeniu i tak była by do uiszczenia.
Szkoda to wszystko to co błedne wyliczenie spowodowało jako uszczuplenie majątku ponad to co i tak należało zapłacić, w tym wypadku - głównie odsetki.
Czy poniosłeś jakieś inne, dalej idąc realne straty? Np mandat (ukaranie za wukroczenie/postępowanie karne skarbowy, cokolwiek ze strony US/ZUS)?

anonim cytuj
22-09-2020

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego.
Witam. Proszę o poradę. Chce rozwieźć się z mężem. Mamy mieszkanie kupione w trakcie małżeństwa, oraz dom który odziedziczyłam po rodzicach w trakcie małżeństwa, dwa auta jedno na mnie drugie na męża. Jak wygląda moja sytuacja, czy mas może domagać się spłaty rzeczy ruchomych tj. tv, suszarka. Zaznaczę że praktycznie nie ma faktur VAT ale dochody z zagranicy. Jak z autami ?...
Zarejestrowanie pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca w umowie.
Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość zarejestrowania pojazdu na inną osobę niż osoba widniejąca (jako kupujący) w umowie kupna-sprzedaży pojazdu? Sytuacja taka że mój tata nie mógł ze mną pojechać po samochód więc umowa została sporządzona na mnie, ale w rzeczywistości pojazd miałby być zarejestrowany na niego a ja byłabym jedynie współwłaścicielem pojazdu. Jak to najłatwiej zrobić?...
Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę. ...
Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...

Wyszukiwarka