błędnie obliczany ZUS

Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?
anonim cytuj
22-09-2020
Nijak, bo to nadal jego zobowiazanie które wynika z jego obrotów/stanu firmy/zatrudnjenia itd.
Jedyne co to może domagać się ewentualnie odsetek.

anonim cytuj
22-09-2020
Ale powierzając swoje sprawy księgowej, nie możemy wymagać od niej odpowiedzialności na źle wykonaną pracę?

anonim cytuj
22-09-2020
możesz, ale nie oznacza to obowiazku pokrycia przez nią opłat które tak czy siak wynikałyby z twoich zobowiązań finansowych (podatkowych, publicznoprawnych). Bo to zobowiązanie to nadal Twoje zobowiązanie, wynikajace z twojej sytuacji firmowej. To czy ksiegowa je prawidłowo czy nieprawidłowo wyliczył nie przerzuca go na nią.
Gdyby wyliczyła go dobrze i tak co do należności głównej - zapłacić musiałbyś tyle ile należy się teraz.
Jak wyliczyla go źle - to w przekraczającym tą kwotę zakresie dochodzi do szkody np. w zakresie odsetek, bo tych gdyby wyliczyła prawidłowo by nie było.

anonim cytuj
22-09-2020
Istotne jest tutaj zrozumienie granicy co jest szkodą, a co nie. Sama konieczność zapłacenia realnej kwoty do organu jaka wynikałaby z prawidłowych deklaracji, a nie została uiszczona z powodu błedów wuliczen (czyli owa niedopłata) - nie będzie szkodą, bo przy prawidłowym wyliczeniu i tak była by do uiszczenia.
Szkoda to wszystko to co błedne wyliczenie spowodowało jako uszczuplenie majątku ponad to co i tak należało zapłacić, w tym wypadku - głównie odsetki.
Czy poniosłeś jakieś inne, dalej idąc realne straty? Np mandat (ukaranie za wukroczenie/postępowanie karne skarbowy, cokolwiek ze strony US/ZUS)?

anonim cytuj
22-09-2020

Sugerowane Tematy

zawieszona działalność gospodarcza - czy mogę pozwać
Witam serdecznie. Mam pytanie czy mogę pozwać przedsiębiorcę w Sądzie Rejonowym w Wydziale Gospodarczym, który zawiesił działalność gospodarczą ? W bazie CEIDG jest informacja, że status indywidualnej działalności gospodarczej jest wykreślony. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym orzeczeniu zakazu prowadzenia działalności gospodar...
Włamanie na Allegro i zakup.
Dobry wieczór, Wczoraj wieczorem ktoś włamał mi się na konto w portalu Allegro.pl (zmienił adres mailowy, hasło oraz numer telefonu), dokonał zakupów i posłużył się moimi kartami płatniczymi, które były zapisane jako metody płatności. Zakupów dokonał posługując się moim imieniem i nazwiskiem, jednak swoim numerem telefonu oraz adresem w innym mieście. Chcę złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jednak nie wiem jak określić j...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Dzień dobry. Córka skończyła 19 lat, zaszła w ciążę dodam, że się uczy. Mam zasądzone alimenty, czy w takim wypadku nadal mnie obowiązuje płatność tych alimentów? Jeśli tak to do kiedy?...
pytanie odnośnie najmu lokalu
Witam. Mam pytanie odnośnie najmu lokalu. Sytuacja przedstawia się następująco. Dwie osoby mieszkają razem w jednym mieszkaniu. Jedna z nich decyduje się wyprowadzić i za ostatni miesiąc zapłacić kaucją. Na drugą osobę jest umowa najmu, która wygasła kilka miesięcy wcześniej i ci ludzie mieszkają tam bez umowy. Druga osoba, na którą była ta umowa też postanawia się wyprowadzić, bojąc się o brak zwrotu kaucji . Jednak jest początek miesiąca. Moje ...

Wyszukiwarka