odrzucenie spadku

Dzień dobry,
Potrzebuje informacji na temat nabycia bądź odrzucenia spadku.
Niedawno zmarła siostra męża, która nie założyła nigdy swojej rodziny. Osoby, które dziedzicza to ojciec oraz brat. My tego spadku nie chcemy i mąż chce spadek odrzucić, mamy też 2 dzieci i wiemy, że będzie trzeba w ich imieniu też to zrobić. Moje pytanie brzmi, czy mąż może się zrzec spadku przed notariuszem na rzecz ojca i wtedy nie będziemy musieli się już zrzekac spadku za dzieci czy jednak cała procedura z dziećmi również obowiązuje?
anonim cytuj
22-09-2020
Nie można się zrzec na rzecz innej osoby. Najpierw zrzeka się mąż, a potem dzieci.

anonim cytuj
22-09-2020
czy ja jako żona mam coś w ogóle do tego spadku?

anonim cytuj
22-09-2020
nie, nawet gdyby mąż przyjął spadek to nie należy on do wspólnoty małżeńskiej. No chyba, że ktoś Panią umieścił w testamencie - ale jak mniemam tak nie jest.

anonim cytuj
22-09-2020
na szczęście nie

anonim cytuj
22-09-2020
no to w takim razie wystarczy, że mąż się zrzeknie, a następnie dzieci. Nie mam jednak pewności w 100% czy w przypadku dzieci wystarczy zrzeczenie się notarialne czy trzeba to zrobić przed sądem. Macie na to pół roku od momentu kiedy dowiedzieliscie się o śmierci spadkodawcy.

anonim cytuj
22-09-2020

Sugerowane Tematy

Zaniżenie wartości nieruchomości.
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie? W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....
Dziedziczenie w zamian za opiekę?
Dziecko ma mieć zapisane własnościowe mieszkanie rodzica po śmierci w zamian za opiekę na starość. Opieka nie występuje fizycznie, dziecko mieszka 800km od rodzica ale następuje w formie telefonów, wizyt co 2, 3 mc. Czy drugie dziecko ma jedynie prawo do zachowku?...
Alimenty przy jednoosobowej działalności gospodarczej.
Jak wygląda sprawa poboru przez komornika alimentów jeśli prowadzi się jednoosobową działalność gospodarczą?? Czy pobiera jak przy umowie o pracę 60%z wynagrodzenia czy całość zarobioną podczas działalności jak podczas umowy zlecenie???...
wielokrotna kradzież w sklepie
Wielokrotnie ukradłem rzeczy w sklepie (art. spożywcze, chemia, kosmetyki) i w końcu zostałem złapany. Mają nagrania z monitoringu i pewnie będzie to łączna kwota 2000-3000zł. Co mi grozi, jeśli nie myłem wcześniej karany? Mam ponad 40 lat, trójkę dzieci a żona nie pracuje....

Wyszukiwarka