czy komornik moze zająć część nieruchomości

Brat lat
37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać
anonim cytuj
17-07-2020
jesli jego to wejdzie na ksiegi wieczyste, i bedzie chcial zlicytowac udzial, prosze sprawdzic czy brat jest spadkobierca, jesli takto sprzedaz osobie trzeciej z rodziny, darowizne podwazy skarga Paulianska

anonim cytuj
17-07-2020
Jeśli brat np zastawił swoją cześć to i tak czeka go egzekucja tej części. To, ze tylko Państwo tam mieszkają nie ma znaczenia. Jeśli 1/4 zostanie poddana licytacji to możecie Państwo ja wykupić.

anonim cytuj
17-07-2020

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie
Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy ma...
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....
Unikanie komornika.
Sytuacja wygląda następująco: Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika. Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów. Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika. Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...

Wyszukiwarka