Art. 5. 1. Tworzy się Radę do Spraw Tradycyjnych i Regionalnych Nazw
Produktów Rolnych i Środków Spożywczych, zwaną dalej „Radą”, jako organ
opiniodawczo-doradczy ministra właściwego do spraw rynków rolnych.
2. Członków Rady powołuje i odwołuje minister właściwy do spraw rynków rolnych.
3. Rada działa na podstawie uchwalonego przez siebie regulaminu,
zatwierdzonego przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych.
4. W skład Rady wchodzą:
1) przewodniczący – przedstawiciel ministra właściwego do spraw rynków rolnych;
2) 6 członków powołanych spośród osób wyróżniających się wiedzą o sprawach
związanych z produktami regionalnymi i tradycyjnymi, w szczególności
w zakresie prawa własności przemysłowej, tradycji i kultury polskiej oraz etnografii.
5. Członkom Rady przysługuje ryczałtowe wynagrodzenie za udział w posiedzeniu Rady.
6. Koszty obsługi administracyjno-biurowej Rady oraz koszty ryczałtowego
wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 5, są wypłacane z budżetu państwa, z części,
której dysponentem jest minister właściwy do spraw rynków rolnych.
7. Minister właściwy do spraw rynków rolnych w porozumieniu z ministrem
właściwym do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia,
wysokość ryczałtowego wynagrodzenia, jakie przysługuje członkom Rady za udział
w posiedzeniu Rady, mając na względzie zakres zadań wykonywanych przez Radę.
Art. 4. Minister właściwy do spraw rynków rolnych jest organem właściwym do: 1) przyjmowania i oceny wniosku o rejestrację oraz wniosku o zmianę wniosku o rejestrację; 2) przekazywania Komisji Europ...
Art. 6. Rada opiniuje: 1) wnioski o rejestrację, w tym wnioski o rejestrację, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 3; 2) wnioski o zmianę wniosku o rejestrację; 3) zastrzeżenia do wniosków o rejestr...
Szczegóły
Wyszukiwarka
- Kodeks Karny dostęp do ustawy
- 22 Kodeks Karny konkretny artykuł ustawy
- Sąd Okręgowy w Ełku informacje o sądzie
- Pełnomocnictwo ogólne dostęp do wzorców