Art. 44. 1. Organem właściwym do zapewnienia procedury certyfikacji wina,
o którym mowa w art. 61 rozporządzenia nr 607/2009, zwanego dalej „winem
z określonego rocznika”, oraz wina, o którym mowa w art. 62 rozporządzenia
nr 607/2009, zwanego dalej „winem z określonej odmiany winorośli”, jest
wojewódzki inspektor właściwy ze względu na miejsce wyrobu wina.
2. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa właściwy ze względu
na lokalizację uprawy określoną w art. 29 ust. 4 pkt 3 jest organem właściwym
w sprawach kontroli w ramach certyfikacji, o której mowa
w art. 63 rozporządzenia nr 607/2009, mającej na celu ustalenie posiadania
owocującej uprawy winorośli, z której będzie wyrabiane wino z określonej
odmiany winorośli, oraz wielkości tej uprawy.
3. Certyfikację wina, o której mowa w art. 63 rozporządzenia nr 607/2009,
przeprowadza się na wniosek producenta albo przedsiębiorcy niebędącego producentem wyrabiającego wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, składany na dany rok gospodarczy w terminie do dnia 15 sierpnia.
4. Wniosek, o którym mowa w ust. 3, zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres
producenta albo przedsiębiorcy niebędącego producentem wyrabiającego
wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku gdy przedsiębiorca nie posiada
uprawy winorośli, z której wyrabia się wino przeznaczone do wprowadzenia
do obrotu – również imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę,
siedzibę i adres właściciela uprawy winorośli;
2) określenie miejsca wyrobu wina z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany;
3) informację o lokalizacji uprawy winorośli, z której wyrabia się wino
z określonego rocznika lub wino z określonej odmiany winorośli, w danym
roku gospodarczym, zawierającą wskazanie:
a) województwa, powiatu i gminy,
b) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,
c) numeru i wielkości działek ewidencyjnych oraz wielkości powierzchni
w hektarach, z dokładnością do drugiego miejsca po przecinku, uprawy
winorośli, z której będą pozyskiwane winogrona do wyrobu wina
z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany winorośli,
w danym roku gospodarczym,
d) nazwy lub nazw odmian winorośli, w przypadku wyrobu wina
z określonej odmiany winorośli.
5. Za przeprowadzenie certyfikacji wina z określonego rocznika lub wina
z określonej odmiany winorośli pobiera się opłatę, która stanowi dochód budżetu państwa.
6. Opłatę, o której mowa w ust. 5, wnosi się na rachunek bankowy
wojewódzkiego inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
właściwego ze względu na miejsce wyrobu wina przed wydaniem decyzji, o której
mowa w art. 46 ust. 1, na wezwanie wojewódzkiego inspektora.
7. (uchylony)

Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina art. 44

Poprzedni

Art. 43. 1. Dokument towarzyszący, o którym mowa w art. 24 ust. 1 lit. a (iii) rozporządzenia nr 436/2009, zawiera nadany przez wysyłającego specjalny administracyjny numer ewidencyjny MVV, którym j...

Nastepny

Art. 45. 1. W ramach certyfikacji wina z określonej odmiany winorośli: 1) wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa właściwy ze względu na miejsce wyrobu wina, na wniosek wojewódzkiego insp...

Powiązania

Powiązane orzeczenia (0)

brak powiązań

Szczegóły

  • Stan prawny Obecnie obowiązujący
  • Uchwalenie Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • Wejscie w życie 25 czerwca 2011
  • Ost. zmiana ustawy 14 marca 2020
  • Ost. modyfikacja na dlajurysty 13 02 2021
Komentarze

Wyszukiwarka